Președintele Fundației Aerospațiale Române, invitat să le vorbească elevilor de la Colegiul "Grigorescu" despre pionierii aviației din țara noastră

Actualitate (Categoria articolului)

În cadrul manifestărilor dedicate Anului Centenar, la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina a fost organizată astăzi o expoziție interesantă, cu machete ale unor planoare și avioane care au făcut istorie. De la celebrele Vlaicul I, Vlaicu II și Vlaicu III, până la singurul avion comercial cu reacție, fabricat în România - ROMBAC 1-11. Toate machetele sunt realizate după planurile originale de către Fundația Aerospațială Română condusă de căpitanul comandor (r) Gheorghe Coman, absolvent al Liceului "Barbu Știrbei" din Câmpina (actualul Colegiu "Grigorescu") în anul 1950.

Gheorghe Coman este din Breaza și are 87 de ani. A învățat la Câmpina din clasa a V-a și până la absolvirea liceului, în urmă cu 68 de ani. A absolvit Academia Militară Tehnică, a fost profesor la Școala Militară "Traian Vuia" și director (timp de 25 de ani) la Grupul Școlar de Aeronautică, actualul Colegiu Tehnic de Aeronautică "Henri Coandă". Din 1998 este președintele Fundației Aerospațiale Române și unul dintre membrii echipei de specialiști care a reconstituit avionul Vlaicu II, cel cu care Aurel Vlaicu s-a prăbușit la Bănești, la 13 septembrie 1913, în încercarea de a zbura peste Carpați. Cu Vlaicu II, realizat în colaborare cu ROMAERO, Fundația Aerospațială Română a obținut medalia de bronz la Jocurile Mondiale Aeronautice de la Torino, din 2009.
Gheorghe Coman le-a vorbit elevilor de clasa a XI-a de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu", alături de care s-a aflat și directorul instituției, prof. Roxana Stan, despre începuturile aviației române, despre evenimente importante care au avut loc de-a lungul timpului, despre Traian Vuia, Henri Coandă și Aurel Vlaicu, dar și despre experiențele sale personale în domeniul în care a activat aproape toată viața. 

4540 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

1872 vizualizari
24 apr. 2024 15:39

O femeie din Câmpina a fost prinsă la volan sub influența alcoolului

În cursul zilei de marți, 23 aprilie, în jurul orei 19.00, polițiștii câmpineni au oprit un autoturism pentru control pe Strada Mihai Eminescu.

1877 vizualizari
24 apr. 2024 12:53

Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

În dimineața zilei de miercuri, 24 aprilie, a avut loc concursul pentru postul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina.

Alte stiri recente

695 vizualizari
24 apr. 2024 22:29

Călin Tiu (PSD) și Alexandru Vane (PNL), candidații din Câmpina cu șanse mari să devină consilieri județeni

Doi câmpineni sunt pe poziții eligibile pe liste partidelor pe care le reprezintă, pentru Consiliul Județean Prahova, cu șanse foarte mari de a deveni consilieri județeni în urma alegerilor locale din 9 iunie 2024.

147 vizualizari
24 apr. 2024 21:16

Ofertă specială de Paște pentru pacienții SanConfind

Așa cum a procedat și cu alte ocazii, Centrul Medical SanConfind oferă pacienților săi, drept cadou de Paște, o reducere substanțială, de 20%, la plata unor tratamente de recuperare medicală. Este vorba despre toate procedurile de balneoterapie și diferite tipuri de masaj.