Câmpina, România 100. Castelul Știrbei, de ieri, sediul administrativ al Spitalului Voila, de astăzi

Social (Categoria articolului)

În anul 1864, prințul Dimitrie Barbu Știrbei a cumpărat, la Câmpina, mai multe proprietăți printre care și pădurea de la Voila. Aici a construit, în anii 1868-1870, un castel impresionant, în stil eclectic, cu linii ascuțite, ferestre mici și scări interioare înguste, o îmbinare a unor elemente în stilul Renașterii târzii cu forme neoclasice. Castelul de la Voila a supraviețuit trecerii timpului, dar a avut o istorie zbuciumată.

Castelul a fost moștenit de fiica prințului, Martha Știrbei de Blome (căsătorită cu un conte austriac). Prima expropriere s-a făcut după primul război mondial, în baza Legii 8697/1918 care se referea la posesorii străini, Martha și soțul ei locuind la Viena, unde primeau regulat arenda aferentă moșiei de la Câmpina. În 1919, Martha a venit în țară și a făcut o înțelegere cu autoritățile din acea vreme. A donat casa din Câmpina și terenul aferent pentru Liceul "Dimitrie Barbu Știrbei", cu două condiții - liceul să poarte numele tatălui său, iar ea să poată păstra castelul de la Voila și terenul aferent, de nouă hectare. Autoritățile au fost de acord inițial, dar apoi au încălcat înțelegerea, iar castelul și terenul au fost preluate de Ministerul Agriculturii. În perioada 1940-1944, la castel s-a instalat o unitate germană, care avea misiunea de a organiza apărarea antiaeriană a Câmpinei. În 1944 au năvălit rușii, care au devastat totul la Voila. Din 1945, după instaurarea regimului comunist, castelul a devenit un preventoriu pentru copiii nomeclaturiștilor, iar de la 1 martie 1971 a fost înființat aici Spitalul de Psihiatrie Voila. Atunci s-au realizat ample lucrări de renovare, au fost amenajate mai multe pavilioane, capacitatea spitalului ajungând la 370 paturi.
Spitalul Voila funcționează aici și astăzi, un spital regional cu 510 paturi, cu șapte secții pentru adulți, o secție sanatorială și o secție pentru copii.
(Sursă informații - "Monografia Spitalului Voila", autor prof. Alexandru Palaghiță)

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și: Câmpina, România 100. Strada 1 Mai de ieri, până la pasajul de la Ceas de astăzi
Câmpina, România 100. Policlinica de ieri și de azi..
Câmpina, România 100. Magazinul Agneta de ieri, un spațiu comercial gol, astăzi
Câmpina, România 100. Atelierul lui Aurel Kraus, de ieri, farmaciile de astăzi

7541 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Madalin Focsa 22.08.2018 17:29 Felicitari pt includerea castelului in serial, e chiar nevoie sa-l mai scoatem din uitare ! Cateva mici observatii: in primul rand, informatiile ce provin de la prof.Alexandru Palaghita se afla pe internet, pe pagina spitalului Voila, dar contine si multe erori si mai ales nu citeaza sursele de informare, nu stiu cat e de serioasa. Incerc sa dau de urmele lucrarii originale si eventual ale autorului, pt ca mai mult naste intrebari decat le lumineaza. Sa dau doar un exemplu: nu pot crede ca s-a expropriat castelul in 1929 pana nu se da sursa completa, atata vreme cat eu am gasit in Arhivele Nationale (pot da oricui sursa completa) documente care atesta ca Hans de Blome, sotul vaduv al Marthei, locuia la Campina in 1935. Asta poate e un detaliu marunt pt unii, dar de vreme ce Palaghita o numeste pe Martha de Blome "Martha Știrbei de Blanc" (preluat ca atare si aici...), va dati seama cat de serioasa e lucrarea lui... In fine, cel mai important lucru: in realitate castelul Stirbeilor NU CRED CA MAI EXISTA decat in subsol, si putini cunosc treaba asta. Cladirea pe care o vedem azi este o replica facuta dupa niste poze in anii 1978-79, care nici macar nu e prea fidela. Castelul originar a fost demolat pana la cota zero in 1978 (dupa marturia unui inginer implicat in lucrari atunci), dupa un incendiu ce l-a deteriorat grav in timp ce se restaura (restaurare ce incepuse in anul precedent, dupa cutremur)...

Social

1598 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

807 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

1296 vizualizari
22 apr. 2024 21:37

Lansare la Ploiești. Bogdan Ene este candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Câmpina

Luni seară, la Ploiești, a avut loc lansarea candidaților Alianței Dreapta Unită - USR - PMP - Forța Dreptei - pentru alegerile locale din 9 iunie, la nivelul județului Prahova.

1000 vizualizari
22 apr. 2024 20:14

La Câmpina, organizația Partidului ProRomânia a trecut la PSD. Președintele Liviu Davidescu este pe lista pentru Consiliul Local

La Câmpina, una dintre mișcările politice interesante de pe ultima sută de metri înaintea depunerii candidaturilor pentru alegerile locale a fost realizată de Partidul ProRomânia.