Responsabilitatea civică în mediul online, o acțiune organizată de elevii din Breaza în cadrul programului "Ora de net"

Social (Categoria articolului)

"Sunt cetăţean activ şi responsabil chiar în mediul online", aceasta este denumirea acțiunii organizate la sediul Primăriei Breaza de elevii de la Şcoala Gimnazială "Constantin Brâncoveanu", din localitate, coordonaţi de prof. Iulia Radu. Este vorba despre una dintre activităţile din cadrul concursului "Cetăţenia digitală. Drepturi şi responsabilităţi pe Internet privind datele personale", iniţiat de Organizaţia Salvaţi Copiii, în cadrul programului Ora de Net (oradenet.ro), susţinut de Ministerul Educaţiei Naţionale.

În cadrul evenimentului interactiv au fost dezbătute aspecte legate de tipurile de date personale, modul de interacţionare online şi implicaţii comerciale ale colectării de date. Prin temele abordate, cei peste 65 de participanţi, în general elevi, au putut descoperi dacă sunt dependenţi de internet sau telefon şi au putut afla că datele personale - numele, data naşterii, adresa, şcoala la care învaţă, numărul de telefon etc - nu trebuie făcute publice. Totodată, a fost promovată linia de informare şi consiliere privind siguranţa pe internet a copiilor - oradenet.ro.
Elevii au fost entuziasmaţi de implicarea în acest proiect:
"Eu am înţeles din acest proiect că trebuie să avem foarte mare grijă ce postăm pe reţelele de socializare, dar am strâns într-un fel şi relaţia de prietenie cu colegii mei, pentru că toţi ne-am implicat şi ne-am unit! Vă mulţumim pentru ajutor!" (Cosmin Ilie)
"Din punctul meu de vedere, această experienţă a reprezentat posibilitatea de a afla lucruri noi depsre siguranţa pe internet, dar mai important, despre siguranţa vieţii noastre. Am realizat că internetul ne poate pune în mare pericol dacă nu suntem responsabili şi nu respectăm câteva reguli de bază. Chiar dacă suntem atraşi de beneficiile pe care ni le oferă, activitatea noastră în mediul online ne poate influenţa foarte mult viaţa, de aceea trebuie să avem mare grijă la informaţiile pe care le oferim". (Cosmina Câtea)
"În opinia mea, activitatea a fost foarte reuşită, pentru că aceşti copii şi-au dorit foarte mult să participe la concurs. Au realizat desene reprezentative, care au fost chiar reuşite, au pregătit materiale interesante despre internet, care, după părerea mea, au fost foarte importante atât pentru copii, cât şi pentru părinţi". (Daniel Băjan - clasa a VII-a)

La acțiunea de la Breaza au participat elevi, părinţi, cadre didactice, directorul Şcolii Gimnaziale "Constantin Brâncoveanu" - prof. Magdalena Moise, Gheorghe Richea - primarul oraşului Breaza şi reprezentanţi ai Consiliului Local, Vasile Purcaru - din partea Poliţiei Oraşului Breaza.
Aflat la a zecea ediţie, concursul derulat cu ocazia Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet abordează anual teme diferite. În acest an, tematica a fost "Cetăţenia digitală. Drepturi şi responsabilităţi pe Internet privind datele personale" şi se încadrează perfect în mişcarea globală propusă de INSAFE - reţeaua internaţională a Centrelor Naţionale "Better Internet for Kids".

2147 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1437 vizualizari
18 sep. 2018 21:48

Câmpina, România 100. Pasajul pietonal şi restaurantul "Victoria" de ieri, pasajul pietonal şi complexul comercial de azi

Din fericire, există încă destule fotografii, unele mai vechi, altele mai noi, cu zona centrală a Câmpinei, mai ales a Bulevardului Carol I şi a ceea ce în zilele noastre numim "Pasajul de la Ceas".

3243 vizualizari
17 sep. 2018 21:39

Încă un caz de persoană blocată în lift în centrul Câmpinei. De această dată este vorba despre un copil de 10 ani

În ultima vreme, lifturile blocurilor din Câmpina par să fi intrat într-o perioadă negră. În decurs de două săptămâni s-au înregistrat trei cazuri de persoane blocate în lift, fiind nevoie de intervenţia pompierilor de la ISU pentru rezolvarea situației.

Alte stiri recente

1710 vizualizari
18 sep. 2018 21:41

Serbările Toamnei 2018. Spectacolul din cea de-a doua seară a festivalului

Dacă prima seară a Festivalului "Serbările Toamnei" - Câmpina 2018 a fost dedicată folclorului, în cea de-a doua seară ritmurile s-au schimbat radical și am avut hip-hop, dance, pop rock. Au cântat, în ordinea intrării pe scenă, Alama, Pacha Man, Cabron, Adda și Voltaj. Iar publicul a fost poate mai puțin numeros ca în anii precedenți, dar cu siguranță la înălțime.

1787 vizualizari
18 sep. 2018 20:11

Primarul Horia Tiseanu a pierdut contestaţia la Curtea de Apel. Dosarul se întoarce la Tribunalul Prahova, unde va începe judecata pe fond

În toamna anului trecut, primarul municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, era chemat la DNA, alături de alte persoane, fiind acuzat ulterior de fapte de corupţie. În primăvara acestui an, DNA a finalizat cercetările şi a trimis dosarul la Tribunalul Prahova. A trecut de Camera Preliminară, iar apoi Horia Tiseanu a contestat decizia judecătorului de la Camera Preliminară, prin care, practic, se dispunea începerea judecăţii pe fond.