Responsabilitatea civică în mediul online, o acțiune organizată de elevii din Breaza în cadrul programului "Ora de net"

Social (Categoria articolului)

"Sunt cetăţean activ şi responsabil chiar în mediul online", aceasta este denumirea acțiunii organizate la sediul Primăriei Breaza de elevii de la Şcoala Gimnazială "Constantin Brâncoveanu", din localitate, coordonaţi de prof. Iulia Radu. Este vorba despre una dintre activităţile din cadrul concursului "Cetăţenia digitală. Drepturi şi responsabilităţi pe Internet privind datele personale", iniţiat de Organizaţia Salvaţi Copiii, în cadrul programului Ora de Net (oradenet.ro), susţinut de Ministerul Educaţiei Naţionale.

În cadrul evenimentului interactiv au fost dezbătute aspecte legate de tipurile de date personale, modul de interacţionare online şi implicaţii comerciale ale colectării de date. Prin temele abordate, cei peste 65 de participanţi, în general elevi, au putut descoperi dacă sunt dependenţi de internet sau telefon şi au putut afla că datele personale - numele, data naşterii, adresa, şcoala la care învaţă, numărul de telefon etc - nu trebuie făcute publice. Totodată, a fost promovată linia de informare şi consiliere privind siguranţa pe internet a copiilor - oradenet.ro.
Elevii au fost entuziasmaţi de implicarea în acest proiect:
"Eu am înţeles din acest proiect că trebuie să avem foarte mare grijă ce postăm pe reţelele de socializare, dar am strâns într-un fel şi relaţia de prietenie cu colegii mei, pentru că toţi ne-am implicat şi ne-am unit! Vă mulţumim pentru ajutor!" (Cosmin Ilie)
"Din punctul meu de vedere, această experienţă a reprezentat posibilitatea de a afla lucruri noi depsre siguranţa pe internet, dar mai important, despre siguranţa vieţii noastre. Am realizat că internetul ne poate pune în mare pericol dacă nu suntem responsabili şi nu respectăm câteva reguli de bază. Chiar dacă suntem atraşi de beneficiile pe care ni le oferă, activitatea noastră în mediul online ne poate influenţa foarte mult viaţa, de aceea trebuie să avem mare grijă la informaţiile pe care le oferim". (Cosmina Câtea)
"În opinia mea, activitatea a fost foarte reuşită, pentru că aceşti copii şi-au dorit foarte mult să participe la concurs. Au realizat desene reprezentative, care au fost chiar reuşite, au pregătit materiale interesante despre internet, care, după părerea mea, au fost foarte importante atât pentru copii, cât şi pentru părinţi". (Daniel Băjan - clasa a VII-a)

La acțiunea de la Breaza au participat elevi, părinţi, cadre didactice, directorul Şcolii Gimnaziale "Constantin Brâncoveanu" - prof. Magdalena Moise, Gheorghe Richea - primarul oraşului Breaza şi reprezentanţi ai Consiliului Local, Vasile Purcaru - din partea Poliţiei Oraşului Breaza.
Aflat la a zecea ediţie, concursul derulat cu ocazia Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet abordează anual teme diferite. În acest an, tematica a fost "Cetăţenia digitală. Drepturi şi responsabilităţi pe Internet privind datele personale" şi se încadrează perfect în mişcarea globală propusă de INSAFE - reţeaua internaţională a Centrelor Naţionale "Better Internet for Kids".

2068 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

2329 vizualizari
24 iun. 2018 10:36

Au fost afișate rezultatele finale la Evaluarea Națională. 878 contestații depuse în Prahova, dintre care 37 la Câmpina

Rezultatele finale la Evaluarea Națională au fost postate sâmbătă, pe site-ul evaluare.edu.ro al Ministerului Educației, după soluționarea contestațiilor depuse de elevi. În total, la nivel național au fost 23.761 contestații, dintre care 12.372 la română, 10.958 la matematică și 431 la limba și literatura maternă. Potrivit Ministerului Educației, în urma recorectării lucrărilor au fost mărite 14.747 note, iar 7.541 note au fost scăzute. În Prahova au fost depuse 878 contestații (434 la română și 444 la matematică), iar la Câmpina au fost 37 de contestații, dintre care 13 la română și 24 la matematică.

3430 vizualizari
24 iun. 2018 09:20

Incendiu la Breaza. O casă de vacanță a ars în totalitate

Un incendiu extrem de puternic a izbucnit noaptea trecută la Breaza, la o casă de vacanță situată într-o zonă mai izolată, lângă pădure. Pompierii militari de la ISU Prahova (detașamentele din Câmpina și Sinaia) au intervenit cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, Raluca Vasiloae, la sosirea pompierilor arderea era generalizată.

Alte stiri recente

1765 vizualizari
25 iun. 2018 10:16

Un an de la majorarea salariilor în Primăria Câmpina. Vi se pare că s-a schimbat ceva în activitatea administrației locale sau în relația cu cetățeanul?

De la 1 iulie 2017, în conformitate cu Legea 153 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, salariile angajaților din primării au fost majorate considerabil. Legea a stabilit condițiile și coeficienții, iar consiliile locale au aprobat noile salarii. La Câmpina, pe 27 iulie 2017, Consiliul Local a aprobat în unanimitate majorarea salariilor angajaților din Primărie și Poliția Locală. Atunci, la ședința din iulie, consilierii locali au fost de acord că se impune o majorare, având în vedere salariile mici din administrație, lucru absolut corect. Dar s-a mai vorbit atunci și despre faptul că angajații din Primărie și Poliția Locală ar trebui să dea dovadă de o mai mare responsabilitate în munca lor și mai ales în relația cu cetățeanul.

2774 vizualizari
24 iun. 2018 21:25

Darius Coman (Barracuda Câmpina) - un titlu de campion naţional la 50m bras şi alte cinci medalii

La Braşov a avut loc, la acest sfârşit de săptămână, Campionatul Naţional de Nataţie pentru Copii, competiţie care a reunit peste 450 de sportivi din întreaga ţară. Câmpina a fost reprezentată de un singur sportiv - Darius Coman (Clubul Barracuda, antrenor Gabriel Cojocaru), dar palmaresul acestuia este realmente impresionant: un tilul de campion naţional, două titluri de vicecampion naţional şi alte trei medalii de bronz.