Responsabilitatea civică în mediul online, o acțiune organizată de elevii din Breaza în cadrul programului "Ora de net"

Social (Categoria articolului)

"Sunt cetăţean activ şi responsabil chiar în mediul online", aceasta este denumirea acțiunii organizate la sediul Primăriei Breaza de elevii de la Şcoala Gimnazială "Constantin Brâncoveanu", din localitate, coordonaţi de prof. Iulia Radu. Este vorba despre una dintre activităţile din cadrul concursului "Cetăţenia digitală. Drepturi şi responsabilităţi pe Internet privind datele personale", iniţiat de Organizaţia Salvaţi Copiii, în cadrul programului Ora de Net (oradenet.ro), susţinut de Ministerul Educaţiei Naţionale.

În cadrul evenimentului interactiv au fost dezbătute aspecte legate de tipurile de date personale, modul de interacţionare online şi implicaţii comerciale ale colectării de date. Prin temele abordate, cei peste 65 de participanţi, în general elevi, au putut descoperi dacă sunt dependenţi de internet sau telefon şi au putut afla că datele personale - numele, data naşterii, adresa, şcoala la care învaţă, numărul de telefon etc - nu trebuie făcute publice. Totodată, a fost promovată linia de informare şi consiliere privind siguranţa pe internet a copiilor - oradenet.ro.
Elevii au fost entuziasmaţi de implicarea în acest proiect:
"Eu am înţeles din acest proiect că trebuie să avem foarte mare grijă ce postăm pe reţelele de socializare, dar am strâns într-un fel şi relaţia de prietenie cu colegii mei, pentru că toţi ne-am implicat şi ne-am unit! Vă mulţumim pentru ajutor!" (Cosmin Ilie)
"Din punctul meu de vedere, această experienţă a reprezentat posibilitatea de a afla lucruri noi depsre siguranţa pe internet, dar mai important, despre siguranţa vieţii noastre. Am realizat că internetul ne poate pune în mare pericol dacă nu suntem responsabili şi nu respectăm câteva reguli de bază. Chiar dacă suntem atraşi de beneficiile pe care ni le oferă, activitatea noastră în mediul online ne poate influenţa foarte mult viaţa, de aceea trebuie să avem mare grijă la informaţiile pe care le oferim". (Cosmina Câtea)
"În opinia mea, activitatea a fost foarte reuşită, pentru că aceşti copii şi-au dorit foarte mult să participe la concurs. Au realizat desene reprezentative, care au fost chiar reuşite, au pregătit materiale interesante despre internet, care, după părerea mea, au fost foarte importante atât pentru copii, cât şi pentru părinţi". (Daniel Băjan - clasa a VII-a)

La acțiunea de la Breaza au participat elevi, părinţi, cadre didactice, directorul Şcolii Gimnaziale "Constantin Brâncoveanu" - prof. Magdalena Moise, Gheorghe Richea - primarul oraşului Breaza şi reprezentanţi ai Consiliului Local, Vasile Purcaru - din partea Poliţiei Oraşului Breaza.
Aflat la a zecea ediţie, concursul derulat cu ocazia Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet abordează anual teme diferite. În acest an, tematica a fost "Cetăţenia digitală. Drepturi şi responsabilităţi pe Internet privind datele personale" şi se încadrează perfect în mişcarea globală propusă de INSAFE - reţeaua internaţională a Centrelor Naţionale "Better Internet for Kids".

2174 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1081 vizualizari
13 nov. 2018 18:54

Câmpina, România 100, la final. La mulți ani și sărbători fericite!

Am ajuns la final cu serialul nostru prin care v-am prezentat imagini din Câmpina de ieri și Câmpina de astăzi. A fost o experiență interesantă pentru noi și, având în vedere numeroasele mesaje și comentarii primite, suntem convinși că v-a plăcut acest serial dedicat tuturor câmpinenilor, de acasă și de pretutindeni, în Anul Centenarului.

8786 vizualizari
13 nov. 2018 17:50

Vrem să dăruim Câmpinei un album cu serialul "Câmpina, România 100". Cine dorește să susțină acest demers?

1 comentarii

Serialul nostru "Câmpina, România 100", cu imagini din Câmpina de ieri și de azi, se bucură de mare succes în rândul cititorilor noștri și nu puțini sunt cei care ne-au sugerat să realizăm un album cu toate cele 100 de episoade ale acestui serial. O idee frumoasă, un proiect la care ne-am gândit și noi, dar pe care nu-l putem pune în practică singuri. Avem nevoie de sprijinul câmpinenilor, fie ei persoane fizice sau agenți economici.  

Alte stiri recente

1031 vizualizari
13 nov. 2018 19:43

Locuri de muncă vacante în Câmpina și împrejurimi la 13 noiembrie 2018

Informațiile sunt furnizate de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Prahova. Detalii puteți obține de la ALOFM Cmpina, telefon 0244.376.001.

3824 vizualizari
13 nov. 2018 10:49

Opt mașini, printre care și o ambulanță, implicate într-un accident pe DN1, la Bănești

1 comentarii

UPDATE - În jurul orei 12.45, traficul a revenit la normal pe DN1, la Bănești. Potrivit IJP Prahova, cauza preliminară a accidentului din această dimineață a fost nepăstrarea distanței de siguranță între mașini.
UPDATE - Inspectoratul Județean de Poliție a luat decizia devierii traficului rutier spre Ploiești prin Urleta și Băicoi. Pe DN1, sensul de mers spre Ploiești este complet blocat.

Un accident rutier în care sunt implicate nu mai puțin de opt mașini s-a produs pe DN1, în comuna Bănești, în jurul orei 10.20. Detașamentul de la Câmpina al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență intervine cu o autospecială cu apă și spumă și trei ambulanțe Smurd. În total sunt 15 persoane care se aflau în cele opt vehicule, potrivit informațiilor furnizate de ISU.