"Scriitorii români și Marea Unire", eveniment organizat de Biblioteca Municipală Câmpina și dedicat Centenarului

Eveniment (Categoria articolului)

La Biblioteca Municipală Câmpina a avut loc astăzi primul eveniment din seria celor destinate Centenarului. Este vorba despre Simpozionul "Scriitorii români și Marea Unire", care a inclus lansarea volumului "Citind marele război", al profesorului Dan Gulea, precum și prezentarea a două cărți uitate - "Cartea facerii" de Eugen Goga și "Floare de oțel" de Victor Ion Popa.

În deschiderea simpozionului, șapte eleve de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu", coordonate de profesoarele Luminița Mischie și Cristina Dinu, au prezentat câte un eseu având ca temă Marea Unire, lupta românilor și sacrificiile lor pentru reîntregirea neamului. Cele șapte eleve talentate de la CNNG sunt: Aida Cărămidaru, Bianca Nichitoiu, Gloria Crețu, Patricia Bohâlțea, Bianca Băicoianu, Daria Teodora Burloiu și Maria Baltag.
Apoi a avut loc lansarea volumului "Citind marele război", o antologie a scriitorilor căzuți pe front, o carte care ne aduce în față "generația pierdută" a literaturii române din timpul primului război mondial. 37 de scriitori pierduți în epoca tragică a anilor 1916-1918 sunt prezentați în cele 517 pagini ale acestei antologii scrise de Dan Gulea, profesor de română la Colegiul Național "Mihai Viteazul" din Ploiești. A urmat o altă prezentare deosebită, a istoricului Alin Ciupală, cel care a vorbit despre volumele "Cartea facerii" de Eugen Goga și "Floare de oțel" de Victor Ion Popa. Cei doi scriitori au luptat pe front în primul război mondial. De altfel, "Cartea facerii" a lui Eugen Goga este inspirată din luptele duse de ardeleni pentru realizarea unității naționale, iar "Floare de oțel" a lui Victor Ion Popa este un roman de război, un omagiu adus suferințelor îndurate de ostașii români în tranșee. Două cărți puternice, impresionante, care merită oricând să fie citite sau recitite.

După cum a declarat directorul Bibliotecii Municipale, Liliana Ene Șușu, instituția pe care o conduce va mai organiza două evenimente dedicate Centenarului - un concurs de pictură și un concurs de creație artistică, ambele destinate elevilor.

5266 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

1499 vizualizari
25 mar. 2024 21:51

De ziua ei, Poliția Câmpina și-a deschis porțile pentru copiii de la mai multe școli

1 comentarii

25 Martie este Ziua Poliției, iar una dintre activitățile desfășurate cu acest prilej a fost și la Câmpina. Aici, Poliția Municipală și-a deschis porțile, elevi de la Grădinița ”Iulia Hasdeu”, Școala gimnazială din cadrul Liceului Tehnologic Mecanic, Școala Centrală și Școala Gimnazială din cadrul Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” fiind fascinați să descopere un univers nou.

2771 vizualizari
21 mar. 2024 08:05

Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” a împlinit 52 ani de la înființare

2 comentarii

Sărbătoare mare miercuri, 20 martie, la Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” din Câmpina. În ziua în care se împlineau 204 ani de la nașterea domnitorului care a dat numele acestei instituții de învățământ, conducerea acesteia a decis să organizeze și o mică festivitate dedicată împlinirii a 52 ani de existență ai școlii.

Alte stiri recente

163 vizualizari
28 mar. 2024 21:19

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică vor avea loc meciurile etapei a 22-a din Liga A. Iată programul și delegările:

378 vizualizari
28 mar. 2024 20:29

La Câmpina, sancțiune record de suspendare a unui permis de conducere

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, în două intervale orare (7.00 - 9.00 și 15.00 - 17.00), Poliția Câmpina a acționat în municipiul Câmpina și comuna Poiana Câmpina pe linie rutieră.