100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Dimitrie Bolintineanu

Social (Categoria articolului)

Dimitrie Bolintineanu, scriitor, jurnalist și om politic, participant la revoluția pașoptistă, a fost unul dintre cei care au descoperit Câmpina, la începutul secolului al XIX-lea, datorită poetului Cezar Bolliac, un prieten apropiat. Începând cu anul 1836, când a fost găzduit aici de bunul său prieten Ion Câmpineanu, unul dintre boierii progresişti din Ţara Românească, Bolliac a reușit să atragă la Câmpina, prin scrierile sale despre frumusețea acestor locuri, multe personalități culturale și politice. 

Dimitrie Bolintineanu s-a născut pe 14 ianuarie 1819, la Bolintin Vale. Poet și dramaturg, Bolintineanu este atras de curentul pașoptist, fiind cooptat în Frăția (societate secretă înființată de Nicolae Bălcescu) și în Asociația Literară. Pleacă la Paris în anul 1845, cu o bursă din partea Asociației Literare, dar se întoarce pentru a participa la Revoluția din 1848. Exilat după înfrângerea revoluției, ajunge în Transilvania, apoi la Constantinopole, apoi la Paris, unde și-a continuat studiile. În anul 1855, domnitorul Grigore Ghica i-a oferit o catedră de literatura română la Iași, dar Înalta Poartă nu i-a permis întoarcerea, astfel că Bolintineanu călătorește mult prin Palestina, Egipt, Siria și Macedonia. De altfel, despre Bolintineanu - călătorul a realizat un studiu valoros un alt mare câmpinean, profesorul Ion Bălu. 
Dimitrie Bolintineanu reușește să revină în țară abia în 1859, intră în politică și devine ministru de externe, culte și instrucțune publică. În 1862, pe vremea în care era ministru, se refugiază în vacanța de vară în chiliile Mănăstirii de la Poiana Câmpina și scrie romanul "Elena", povestea unei femei care plătește cu viața șansa de a-și fi întâlnit marea dragoste. În 1870, Bolintineanu pleacă din nou la Paris, dar se îmbolnăvește, un an mai târziu boala se agravează, revine în țară, este internat la Spitalul "Sf. Pantelimon" din București, unde moare pe 20 august 1871.

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Marcel Dragomir
100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Dumitru Fărcaș
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Eduard Kessler

1988 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

367 vizualizari
16 nov. 2018 22:14

Tineri din Polonia, Slovacia, Estonia, Bulgaria și România s-au întâlnit la Câmpina pentru a dezbate probleme ecologice

Asociația Together din Câmpina derulează în aceste zile, în localitatea noastră, un proiect în cadrul programului Erasmus Plus, finanțat de Uniunea Europeană, în care se dezbat probleme legate de ecologie, protecția mediului și reciclarea deșeurilor.

2131 vizualizari
16 nov. 2018 18:12

Tineri cu cariere de succes le-au vorbit elevilor de la Colegiul "Grigorescu" din Câmpina despre leadership și orientare profesională

"Discover yourself" s-a numit acțiunea desfășurată joi, 15 noiembrie, la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina, acolo unde trei tineri cu cariere de succes le-au vorbit elevilor de la cea mai prestigioasă unitate de învățământ din municipiu despre leadership și despre orientarea profesională.

Alte stiri recente

48 vizualizari
16 nov. 2018 23:01

Câmpina a găzduit faza zonală a Gimnaziadei la handbal, fete

Gimnaziada este echivalentul Olimpiadei Sportului Școlar, dar numai la nivelul învățământului gimnazial. Joi, 15 noiembrie, sala de sport a Colegiului Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina a găzduit faza zonală a Gimnaziadei la handbal feminin, la care au participat echipe reprezentând Școala Liliești, Școala Scorțeni, Liceul "Aurel Vlaicu" Breaza, Liceul Teoretic Filipeștii de Pădure și Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" Câmpina.

3017 vizualizari
16 nov. 2018 12:12

Și a fost a XX-a ediție a Balului Bobocilor de la Școala Postliceală "Louis Pasteur" Câmpina

Ca în fiecare an, și asta de 20 de ani încoace, Balul Bobocilor de la Școala Postliceală "Louis Pasteur" din Câmpina constituie o mare petrecere, un eveniment la care toată lumea râde, dansează și se distrează. Pentru anul școlar 2018-2019, școala patronată de Asociația AMUS France - Roumanie numără aproximativ 90 de boboci, la cele trei clase din anul I - două clase cu profil de asistenți medicali generaliști și o clasă cu profil de asistenți medicali farmacie.