Lecția de patriotism pe care ne-au dat-o basarabenii de la Cimișlia

Eveniment (Categoria articolului)

După cum știți deja din articolele noastre precedente, la Câmpina s-a sărbătorit, săptămâna trecută, împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu Țara Mamă, evenimentul fiind marcat printr-un simpozion istoric și un superb spectacol folcloric. La ambele acțiuni au participat și oaspeți de la Cimișlia (Republica Moldova), localitate înfrățită cu municipiul Câmpina. Iar frații de peste Prut ne-au oferit tuturor o adevărată lecție de patriotism.

Chiar în debutul simpozionului, atunci când s-a intonat Imnul de Stat al României, singura persoană din sală care a cântat, dovedind că ştie toate cuvinte imnului, a fost directorul Casei de Cultură din Cimişlia, Vasile Popovschi. Îmbrăcat în costum popular, cu opinci în picioare, Popovschi a cântat din suflet și cu mult suflet “Deșteaptă-te, române!”, atrâgând atenția tuturor, inclusiv a primarului Horia Tiseanu: „Ţin să remarc că domnul Vasile Popovschi, noul director al Casei de Cultură din Cimişlia, a cântat Imnul României şi a rostit toate versurile. Mi s-a părut extraordinar acest lucru, faptul că dumnealui a cântat Imnul României, chiar dacă vremelnic se află într-o altă republică. Vă invit şi pe dvs. să aveţi mai mult curaj şi să cântăm Imnul de Stat, începând cu mine, atunci se intonează, pentru că aşa fac şi americanii şi toţi cetăţenii statelor care îşi respectă istoria, care sunt patrioţi şi patriotismul nu înseamnă neapărat naţionalism, ci să ţii la ţara ta”.
Apoi, când consilierul local de la Cimișlia, Sergiu Suhan, a citit Declaraţia de Unire adoptată în localitatea de peste Prut pe 16 februarie 2018, patosul din vocea sa, accentul specific, dar mai ales puterea şi dorinţa de unire izvorâte din mesajul Declaraţiei au determinat întreaga sală să se ridice în picioare şi să aplaude.
Un alt moment emoționant a avut loc pe scena Casei de Cultură “Geo Bogza” în timpul spectacolului folcloric. Acelaşi Vasile Popovschi, directorul Casei de Cultură din Cimişlia, a interpretat mai multe melodii, printre care și „România, ţara mea de dor” (compoziție proprie), iar unul dintre membrii delegaţiei de la Cimişlia a urcat pe scenă cu un steag tricolor. Publicul a aplaudat îndelung acest moment deosebit.

Citiți și "Basarabia, pământ românesc", simpozion dedicat unirii Basarabiei cu Țara Mamă

Hora Unirii, dansată de ansamblurile folclorice din Câmpina și Cimișlia la împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România

4796 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

3717 vizualizari
21 apr. 2018 20:16

Persoane de toate vârstele au promovat respectul reciproc în trafic la "Marșul pe două roți" - Câmpina 2018

Aproximativ 300 de bicicliști și motocicliști au participat astăzi, la Câmpina, la "Marșul pe două roți pentru conștientizare civică", eveniment organizat pentru al patrulea an consecutiv de asociațiile ProCâmpina, Roata de Foc și Caraiman, cu sprijinul unor parteneri și sponsori privați. "Marșul pe două roți" nu este un protest și nici o paradă de motoare și biciclete, este o manifestare publică prin care se dorește promovarea respectului reciproc în trafic.

1752 vizualizari
19 apr. 2018 10:53

Salonul Internațional de Artă Fotografică ONIX, la a doua ediție. Vernisajul are loc pe 28 aprilie, la Casa de Cultură din Câmpina

463 de artiști fotografi din 59 de țări de pe toate continentele au trimis 6.328 lucrări la cea de-a doua ediție a Salonului ONIX organizat la Câmpina. Vernisajul ONIX 2018 va avea loc la sala mică a Casei de Cultură "Geo Bogza", pe 28 aprilie, de la ora 14.00, și vor fi expuse o parte dintre fotografiile câștigătoare la fiecare secțiune: color open, color people, monochrome open, travel, nature.

Alte stiri recente

3969 vizualizari
23 apr. 2018 11:58

O elevă din Câmpina, lovită de mașină chiar pe trecerea de pietoni de la Colegiul "Grigorescu"

Fata, în vârstă de 15 ani, elevă la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" traversa strada regulamentar când a fost lovită de un autoturism Ford, cu numărul de înmatriculare PH-10-STO. Accidentul a avut loc în această dimineață, pe Calea Doftanei, pe trecerea de pietoni din dreptul liceului.

1882 vizualizari
23 apr. 2018 11:22

Câmpina, Bulevardul Culturii. Cât de greu poate fi să păstrăm frumusețea acestui loc?!

În campania "Câmpina curată" de anul trecut, în zona adiacentă Bulevardului Culturii am găsit un adevărat dezastru ecologic. O mizerie de nedescris, de la resturi de materiale de construcții, până la tot ce v-ar putea trece prin cap că se numește gunoi. O zonă atât de frumoasă transformată efectiv într-o groapă de gunoi. Anul acesta situația pare a fi ceva mai bună. Adică, mai puțin gunoi. Dar el există și nu ajunge aici singur.