Lecția de patriotism pe care ne-au dat-o basarabenii de la Cimișlia

Eveniment (Categoria articolului)

După cum știți deja din articolele noastre precedente, la Câmpina s-a sărbătorit, săptămâna trecută, împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu Țara Mamă, evenimentul fiind marcat printr-un simpozion istoric și un superb spectacol folcloric. La ambele acțiuni au participat și oaspeți de la Cimișlia (Republica Moldova), localitate înfrățită cu municipiul Câmpina. Iar frații de peste Prut ne-au oferit tuturor o adevărată lecție de patriotism.

Chiar în debutul simpozionului, atunci când s-a intonat Imnul de Stat al României, singura persoană din sală care a cântat, dovedind că ştie toate cuvinte imnului, a fost directorul Casei de Cultură din Cimişlia, Vasile Popovschi. Îmbrăcat în costum popular, cu opinci în picioare, Popovschi a cântat din suflet și cu mult suflet “Deșteaptă-te, române!”, atrâgând atenția tuturor, inclusiv a primarului Horia Tiseanu: „Ţin să remarc că domnul Vasile Popovschi, noul director al Casei de Cultură din Cimişlia, a cântat Imnul României şi a rostit toate versurile. Mi s-a părut extraordinar acest lucru, faptul că dumnealui a cântat Imnul României, chiar dacă vremelnic se află într-o altă republică. Vă invit şi pe dvs. să aveţi mai mult curaj şi să cântăm Imnul de Stat, începând cu mine, atunci se intonează, pentru că aşa fac şi americanii şi toţi cetăţenii statelor care îşi respectă istoria, care sunt patrioţi şi patriotismul nu înseamnă neapărat naţionalism, ci să ţii la ţara ta”.
Apoi, când consilierul local de la Cimișlia, Sergiu Suhan, a citit Declaraţia de Unire adoptată în localitatea de peste Prut pe 16 februarie 2018, patosul din vocea sa, accentul specific, dar mai ales puterea şi dorinţa de unire izvorâte din mesajul Declaraţiei au determinat întreaga sală să se ridice în picioare şi să aplaude.
Un alt moment emoționant a avut loc pe scena Casei de Cultură “Geo Bogza” în timpul spectacolului folcloric. Acelaşi Vasile Popovschi, directorul Casei de Cultură din Cimişlia, a interpretat mai multe melodii, printre care și „România, ţara mea de dor” (compoziție proprie), iar unul dintre membrii delegaţiei de la Cimişlia a urcat pe scenă cu un steag tricolor. Publicul a aplaudat îndelung acest moment deosebit.

Citiți și "Basarabia, pământ românesc", simpozion dedicat unirii Basarabiei cu Țara Mamă

Hora Unirii, dansată de ansamblurile folclorice din Câmpina și Cimișlia la împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România

4925 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

3191 vizualizari
02 iul. 2018 20:30

Oaspeți de la Cahul (Republica Moldova) la "Sărbătoarea celor 2 Iulii", la Castelul Hasdeu

La Castelul "Iulia Hasdeu" din municipiul Câmpina a avut loc astăzi "Sărbătoarea celor 2 Iulii", un eveniment cultural organizat pentru al 28-lea an consecutiv. Este sărbătoarea dedicată celor două Iulii care au marcat viața savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, soția și fiica. Este o sărbătoare frumoasă, care reunește personalități ale culturii câmpinene și nu numai, oameni interesați de viața și opera lui Hasdeu, de viața și opera genialei sale fiice.

5717 vizualizari
01 iul. 2018 19:55

MEDI'S Câmpina, la 20 de ani de la înființare

Centrul de Diagnostic și Tratament MEDI'S Câmpina împlinește în aceste zile 20 de ani de la înființare. Prima clinică privată din Câmpina s-a dezvoltat în timp, iar astăzi include și centrul de la Ploiești, dar și Fundația MEDI'S al cărei președinte este medicul chirurg Călin Tiu, doctor în științe medicale și membru al Societății Europene a Chirurgilor. Aniversarea MEDI'S a fost marcată printr-un simpozion care a avut ca temă principală "Hipertensiunea arterială" și o petrecere la care au participat medicii prezenți la simpozion, precum și echipa MEDI'S.

Alte stiri recente

1927 vizualizari
18 iul. 2018 12:20

Amintiri din Câmpina de altădată - secția de box a Clubului Energia

1 comentarii

Dacă se va încumeta cineva vreodată să scrie o istorie completă a sportului câmpinean, Clubul Energia al Atelierelor Centrale Câmpina (fosta ACC, actuala societate Cameron) va figura la loc de cinste. Energia a reprezentat mulți ani o adevărată pepinieră de talente sportive. Iar secția de box a strălucit peste toate celelalte secții ale clubului.

2252 vizualizari
18 iul. 2018 08:14

Locuri de muncă vacante în Câmpina şi împrejurimi la 17 iulie 2018

Informaţiile sunt furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Prahova. Detalii puteţi obţine de la ALOFM Câmpina, telefon 0244.376.001.