Flori la mormântul pictorului Nicolae Grigorescu, depuse de Asociația Pensionarilor din Câmpina

Social (Categoria articolului)

Astăzi, 15 mai 2018, se împlinesc 180 de ani de la nașterea marelui pictor Nicolae Grigorescu, cel care și-a legat numele pentru totdeauna de Câmpina în momentul în care a ales să locuiască aici. Nicolae Grigorescu s-a născut la 15 mai 1838 în satul Pitaru (Dâmbovița) și a murit la 21 iulie 1907, la Câmpina, fiind condus pe ultimul drum, cum altfel, decât cu un car cu boi. La mormântul său din Cimitirul Bobâlna, membrii Asociației Pensionarilor din Câmpina au depus astăzi flori și au aprins lumânări.

Pentru că a fost și va rămâne un mare român, un artist desăvârșit, un fondator al picturii române moderne și un simbol pentru multe generații de artiști, pentru că a ales Câmpina ca loc unde să-și trăiască ultima parte a vieții și să creeze, Asociația Pensionarilor din Câmpina a dorit să-i aducă un omagiu maestrului Nicolae Grigorescu. Cu flori și lumânări, reprezentanții asociației au mers la mormântul pictorului, dorind astfel și să le reamintească celor mai tineri că aici, la Câmpina, a fost înmormântat cel mai mare pictor român, asta chiar dacă, ulterior, după cum se spune, osemintele i-au fost duse în cavoul familiei din București.
Președintele Asociației Pensionarilor, Alexandrina Minculescu, a spus câteva cuvinte despre viața marelui pictor, despre originile acestuia, despre primele iconițe pictate pe când avea 12 ani, despre primul atelier unde Grigorescu și-a început ucenicia. Iar la final, Alexandrina Minculescu a citit două strofe dintr-o emoționată poezie scrisă de Ștefan Octavian Iosif și dedicată lui Nicolae Grigorescu. (video)

3063 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

2775 vizualizari
21 iul. 2018 09:27

O femeie de 68 de ani, din Poiana Câmpina, a căzut într-o fosă septică

În satul Bobolia, aparţinând de comuna Poiana Câmpina, a avut loc aseară un incident care se putea solda cu urmări grave. O femeie de 68 de ani, din localitate, a căzut într-o fosă septică și a ajuns la Camera de Primiri Urgenţe a Spitalului Municipal Câmpina.

2718 vizualizari
20 iul. 2018 18:45

A încetat din viață Petre Purje, veteran de război, cetățean de onoare al Câmpinei, multiplu campion mondial la popice

Astăzi ne-a părăsit, la 92 de ani, un om remarcabil, care a adus multă onoare Câmpinei și țării - veteranul de război Petre Purje. Un om care a luptat pentru România pe front, dar și în arenele competiționale. A cucerit trei titluri de campion mondial la popice (două cu echipa și unul la dublu), având peste 100 de selecții în echipa reprezentativă. A fost maestru emerit al sportului și cetățean de onoare al municipiului Câmpina, distincție acordată în 1993. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Alte stiri recente

790 vizualizari
21 iul. 2018 21:33

Tabăra de pictură "Câmpina și Marea Unire", la final. Astăzi a avut loc vernisajul expoziției

La Casa de Cultură "Geo Bogza" a avut loc astăzi vernisajul expoziției "Câmpina și Marea Unire", evenimentul de final al taberei de creație desfășurate în decurs de o săptămână în cel de-al doilea municipiu al județului. S-a dorit a fi o tabără internațională de pictură, fiind invitați artiști plastici din țară, dar și din Cimișlia (Republica Moldova) și Kumanovo (Macedonia), localități înfrățite cu Câmpina. Din păcate, pictorii din Kumanovo au anunțat în ultimul moment că nu mai pot da curs invitației.

1692 vizualizari
21 iul. 2018 21:11

Medalie de argint la triplusalt pentru atletismul câmpinean, la categoria juniori III

La Bucureşti au loc în aceste zile finalele Campionatului Naţional de Atletism pentru Juniori III, la startul competiţiilor aliniindu-se şi mai mulţi sportivi de la CSS Constantin Istrati Câmpina. Astăzi, în prima zi a competiţiei, atletismul câmpinean a obţinut o medalie de argint, la triplusalt, prin Victor Andrei (antrenor Jenica Bran).