Flori la mormântul pictorului Nicolae Grigorescu, depuse de Asociația Pensionarilor din Câmpina

Social (Categoria articolului)

Astăzi, 15 mai 2018, se împlinesc 180 de ani de la nașterea marelui pictor Nicolae Grigorescu, cel care și-a legat numele pentru totdeauna de Câmpina în momentul în care a ales să locuiască aici. Nicolae Grigorescu s-a născut la 15 mai 1838 în satul Pitaru (Dâmbovița) și a murit la 21 iulie 1907, la Câmpina, fiind condus pe ultimul drum, cum altfel, decât cu un car cu boi. La mormântul său din Cimitirul Bobâlna, membrii Asociației Pensionarilor din Câmpina au depus astăzi flori și au aprins lumânări.

Pentru că a fost și va rămâne un mare român, un artist desăvârșit, un fondator al picturii române moderne și un simbol pentru multe generații de artiști, pentru că a ales Câmpina ca loc unde să-și trăiască ultima parte a vieții și să creeze, Asociația Pensionarilor din Câmpina a dorit să-i aducă un omagiu maestrului Nicolae Grigorescu. Cu flori și lumânări, reprezentanții asociației au mers la mormântul pictorului, dorind astfel și să le reamintească celor mai tineri că aici, la Câmpina, a fost înmormântat cel mai mare pictor român, asta chiar dacă, ulterior, după cum se spune, osemintele i-au fost duse în cavoul familiei din București.
Președintele Asociației Pensionarilor, Alexandrina Minculescu, a spus câteva cuvinte despre viața marelui pictor, despre originile acestuia, despre primele iconițe pictate pe când avea 12 ani, despre primul atelier unde Grigorescu și-a început ucenicia. Iar la final, Alexandrina Minculescu a citit două strofe dintr-o emoționată poezie scrisă de Ștefan Octavian Iosif și dedicată lui Nicolae Grigorescu. (video)

2977 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

2104 vizualizari
23 mai. 2018 10:22

Pieton accidentat mortal în timp ce traversa DN1, în zona Bisericii Călătorului

Accidentul s-a produs în urmă cu puțin timp, pe DN1, la km 81+400m, în zona Bisericii Călătorului, pe sensul de mers Câmpina - Ploiești. Un bărbat în vârstă de 64 de ani, din Florești, a încercat să traverseze drumul național și a fost lovit de un autoturism.

1955 vizualizari
23 mai. 2018 09:12

Programul de colectare a deșeurilor menajere de Rusalii și 1 Iunie, la Câmpina, Breaza, Băicoi, Brebu și Comarnic

Operatorul de salubritate Floricon Salub anunță unele modificări care intervin în programul de ridicare a gunoiului menajer de la populație și agenți economici în cele două zile nelucrătoare - luni, 28 mai (a doua zi de Rusalii) și vineri, 1 Iunie (Ziua Internațională a Copilului).

Alte stiri recente

619 vizualizari
23 mai. 2018 16:21

Liga A, etapa a 28-a. Avancronici

Eşalonul de elită al fotbalului judeţean şi-a desemnat deja campioana, inclusiv din punct de vedere matematic, iar la finalul acestei săptămâni sunt programate jocurile etapei a 28-a, una fără miză. Iată programul şi avancronicile:

2013 vizualizari
23 mai. 2018 11:56

Tribunalul Prahova a dispus anularea concursului prin care soția administratorului public Remus Bădulescu a fost angajată la Biblioteca Municipală Câmpina

Un proces mai puțin obișnuit se află pe rolul Secției civile de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Prahova. O fostă angajată a Bibliotecii Municipale "Dr. C.I. Istrati" a dat în judecată Primăria Câmpina, solicitând anularea procesului verbal prin care i-a fost respins dosarul de concurs, precum și anularea concursului pentru ocuparea postului vacant de bibliotecar gradul IA. În urma concursului respectiv, postul a fost ocupat de Georgiana Bădulescu, soția administratorului public al Primăriei Câmpina, Remus Bădulescu. Decizia Tribunalului Prahova nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare.