Flori la mormântul pictorului Nicolae Grigorescu, depuse de Asociația Pensionarilor din Câmpina

Social (Categoria articolului)

Astăzi, 15 mai 2018, se împlinesc 180 de ani de la nașterea marelui pictor Nicolae Grigorescu, cel care și-a legat numele pentru totdeauna de Câmpina în momentul în care a ales să locuiască aici. Nicolae Grigorescu s-a născut la 15 mai 1838 în satul Pitaru (Dâmbovița) și a murit la 21 iulie 1907, la Câmpina, fiind condus pe ultimul drum, cum altfel, decât cu un car cu boi. La mormântul său din Cimitirul Bobâlna, membrii Asociației Pensionarilor din Câmpina au depus astăzi flori și au aprins lumânări.

Pentru că a fost și va rămâne un mare român, un artist desăvârșit, un fondator al picturii române moderne și un simbol pentru multe generații de artiști, pentru că a ales Câmpina ca loc unde să-și trăiască ultima parte a vieții și să creeze, Asociația Pensionarilor din Câmpina a dorit să-i aducă un omagiu maestrului Nicolae Grigorescu. Cu flori și lumânări, reprezentanții asociației au mers la mormântul pictorului, dorind astfel și să le reamintească celor mai tineri că aici, la Câmpina, a fost înmormântat cel mai mare pictor român, asta chiar dacă, ulterior, după cum se spune, osemintele i-au fost duse în cavoul familiei din București.
Președintele Asociației Pensionarilor, Alexandrina Minculescu, a spus câteva cuvinte despre viața marelui pictor, despre originile acestuia, despre primele iconițe pictate pe când avea 12 ani, despre primul atelier unde Grigorescu și-a început ucenicia. Iar la final, Alexandrina Minculescu a citit două strofe dintr-o emoționată poezie scrisă de Ștefan Octavian Iosif și dedicată lui Nicolae Grigorescu. (video)

3137 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1850 vizualizari
20 sep. 2018 22:08

"Insta Cafe", locul din Câmpina unde poţi să savurezi o cafea într-un cadru natural de poveste

Bulevardul Culturii, din Câmpina, a fost dintotdeauna locul preferat de promenadă al localnicilor, indiferent de anotimp. În Anul Centenar, doi tineri întreprinzători, Eduard Pîslaru şi Nathaniel Geană, au decis să redea unui colţişor din bulevard strălucirea de altădată. Aşa a apărut "Insta Cafe".

1356 vizualizari
20 sep. 2018 20:37

Câmpina, România 100. Pasajul de la Ceas, aşa cum arăta prin anii '70 şi azi

Pasajul de la Ceas, din zilele noastre, este - fără îndoială - kilometrul 0 al Câmpinei. De-a lungul acestui serial am prezentat în mai multe episoade diverse instantanee din zona care astăzi este cunoscută sub numele de Pasajul de la Ceas. Imaginea de arhivă din acest episod este ceva mai nouă, nu are decât ceva mai mult de 40 de ani, fiind realizată la sfârşitul anilor '70.

Alte stiri recente

1940 vizualizari
20 sep. 2018 19:48

Primarul Horia Tiseanu: „Trebuie să ne luăm adio de la vreun teren de la Jandarmerie!”

La sediul Primăriei Câmpina a avut loc miercuri o întâlnire a reprezentanților administrației locale, tema fiind găsirea unei locații potrivite pentru construirea unei săli de sport. În cadrul acestei întâlniri despre care noi am scris AICI, primarul Horia Tiseanu a făcut o afirmație categorică legată de posibilitatea ca administrația câmpineană să obțină vreun teren de la fosta unitate de jandarmi, situată pe Bulevardul Nicolae Bălcescu.

2079 vizualizari
20 sep. 2018 19:12

Marș cu biciclete, role și trotinete. Elevii Şcolii Centrale Câmpina vor marca, astfel, "Săptămâna Europeană a Mobilităţii"

În perioada 16-22 septembrie se sărbătorește "Săptămâna Europeană a Mobilităţii". Este vorba, de fapt, despre o campanie europeană de promovare a formelor alternative de transport ecologic, de reliefare a faptului că mobilitatea sporește calitatea vieții în mediul urban, reducând poluarea. Elevii Școlii Gimnaziale Centrale din Câmpina vor organiza vineri, 21 septembrie, o acțiune dedicată mobilității.