Profesorii din Câmpina își vor primi integral salariile pe luna noiembrie

Actualitate (Categoria articolului)

Consiliul Local Câmpina, întrunit ieri în ședință extraordinară, a aprobat alocarea banilor necesari pentru plata salariilor cadrelor didactice, salarii aferente lunii noiembrie, precum și pentru achitarea banilor obținuți de profesori în urma unor hotărâri judecătorești. A fost o discuție destul de lungă și complicată, primarul Horia Tiseanu explicând întreaga situație a alocării unor bani de la bugetul local, în condițiile în care de la Ministerul Educației, prin Direcția de Finanțe, a venit doar o parte a sumei necesare.

Trebuie să știți că bugetul local este doar un intermediar. Banii pentru cheltuielile de personal din învățământ trebuie asigurați de Ministerul Educației Naționale, prin Direcția Generală a Finanțelor Publice. Finanțele trimit banii la primării, iar primăriile îi trimit mai departe, la școli. În cazul în care Direcția de Finanțe nu transmite acești bani în teritoriu, o primărie nu este obligată să-i plătească de la bugetul local. Sunt primării care nici nu au de unde să suporte banii pentru salariile profesorilor, iar astfel de cazuri sunt nenumărate în Prahova. Este vorba în special de comune, care și așa au un buget destul de mic, dar și despre localități unde s-au realizat investițiile propuse și nu mai sunt bani la acest capitol pentru a putea fi redistribuiți în altă parte. Câmpina este un caz fericit din acest punct de vedere, dacă ne putem exprima așa. Aici există bani la bugetul local pentru că... nu s-au realizat lucrări, nu s-au făcut multe dintre investițiile programate pentru 2017. Astfel că au rămas bani necheltuiți, iar din acești bani se plătesc acum salariile profesorilor, exact așa cum s-a întâmplat și luna trecută, când tot de la bugetul local s-au făcut plățile către școli.

În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local, primarul Horia Tiseanu a explicat faptul că de la Direcția de Finanțe au venit 1.218.000 lei pentru salariile din învățământ, necesarul fiind de 2.408.000 lei. Iar pentru plata sentințelor judecătorești au venit de la Finanțe 1.463.000 lei, de asemenea insuficient pentru achitarea integrală a sumelor. "Am vorbit cu directorul general al Direcției Finanțelor Publice Prahova despre faptul că banii trimiși sunt insuficienți, iar acesta ne-a recomandat să le spunem directorilor de școli să plătească integral salariile pe noiembrie, iar din ce rămâne să dea la hotărârile judecătorești. Noi le-am trasmis directorilor de școli acest lucru, în cadrul unei ședințe care a avut loc la Primărie, dar părerile lor sunt împărțite. Iar de obligat nu-i poate obliga nimeni să procedeze în vreun fel anume", a declarat Horia Tiseanu. (video)
Cu puțin timp înaintea ședinței CL, telefonic, directorul Direcției de Finanțe Prahova a anunțat Primăria că va mai trimite la Câmpina 450.000 lei pentru salariile cadrelor didactice. Diferența rămasă va fi acoperită de la bugetul local, astfel că salariile aferente lunii noiembrie vor putea fi achitate integral. La sentințele judecătorești, nu vor putea fi plătiți toți banii. Ce se va întâmpla mai departe, în ianuarie, cu salariile pentru luna decembrie, nu poate spune nimeni, deocamdată. Poate că atunci, știind că la bugetul Câmpinei nu mai sunt bani, Direcția de Finanțe va rezolva problema, asta dacă Ministerul Educației va avea de unde să trimită banii în teritoriu, pentru că și asta este o problemă importantă.

4415 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Energetic 05.12.2017 12:46 S-au gasit bani pt. plata salariilor profesorilor din Campina pentru ca si primarul Horia Laurentiu T. are de primit pentru ceea ce preda la clasa XII -a de la Energetic ?!?

Actualitate

1009 vizualizari
18 apr. 2024 21:41

Accident spectaculos pe DN1, la Comarnic. Patru persoane au avut nevoie de asistență medicală

Joi seară, în jurul orei 19.20, pe DN1, la Comarnic, a avut loc un accident rutier, în care au fost implicate două autoturisme, în care se aflau patru persoane, inclusiv un copil.

1094 vizualizari
18 apr. 2024 12:17

Paradoxul de la Câmpina: mai mulți alegători decât populație!

2 comentarii

Biroul Electoral Câmpina și-a intrat deja în pâine, dând deja primele dispoziții. Una dintre acestea se referă la numărul oficial de alegători, așa cum a rezultat el din Registrul electoral.

Alte stiri recente

885 vizualizari
18 apr. 2024 21:12

Patru noi titluri naționale pentru sportivii de la Barracuda Câmpina, la Naționalele de natație

După ce au făcut senzație în prima zi a Campionatului Național de Natație, care are loc la Otopeni, cu rezultatele lor excepționale, sportivii de la Barracuda Câmpina, pregătiți de profesorul Gabriel Cojocaru, au reușit și joi, 18 aprilie, în a doua zi a Naționalelor, performanțe remarcabile, inclusiv patru titluri naționale și alte două clasări pe podium.

615 vizualizari
18 apr. 2024 18:33

Liga A Prahova, etapa a 25-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică au loc meciurile etapei a 25-a din Liga A Prahova. Derby-ul rundei este la Câmpina, unde vine liderul CSO Băicoi. Iată programul și delegările: