Nicolae Neagoe, singurul român (în viaţă) medaliat la Jocurile Olimpice de Iarnă, sărbătorit la 77 de ani de doi tineri sportivi din Brebu

Eveniment (Categoria articolului)

Pe 2 august 2018, Nicolae Neagoe, din Brebu, a împlinit frumoasa vârstă de 77 de ani. Nu este o persoană oarecare, deși mulți dintre noi poate nu am auzit de el, iar alții poate că au uitat. Nicolae Neagoe este singurul român (în viaţă) care a fost medaliat la o ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă, cea din 1968, de la Grenoble din Franţa, acolo unde a făcut echipă cu regretatul Ion Panţuru în echipajul de bob două persoane al României.

Nicolae Neagoe locuieşte de mai bine de 10 ani la Brebu, într-o casă simplă, poate mult prea simplă pentru un campion olimpic. Doar câteva cupe, inclusiv cea pentru locul al treilea la Campionatul European de la Cervinia, din 1970, aflate în geamul de la stradă, arată faptul că acolo locuieşte un mare campion. Nicolae Neagoe a început sportul cu luptele şi fotbalul, dar apoi a trecut la bob, unde a cunoscut cele mai mari satisfacţii. A început acest sport cu un titlu de campion național, în 1966. Apoi, în 1967, la Igls, în Austria, a cucerit titlul european la bob patru persoane, din echipaj mai făcând parte Ion Panţuru, Petre Hristovici şi Gheorghe Maftei. La aceeaşi ediţie, alături de Panţuru, la bob două persoane, a obţinut medalia de argint. În palmaresul său se mai regăsesc un loc doi la CE Cervinia 1969, tot alături de Panţuru, iar 1970, locul trei în proba de bob patru persoane. Vârful carierei internaţionale a lui Nicolae Neagoe a fost prezenţa la Jocurile Olimpice de la Grenoble, Franţa, în 1968. Aici a ocupat locul patru cu echipajul de bob patru persoane şi locul al treilea, alături de Ion Panţuru, la bob două persoane, aceasta fiind singura medalie olimpică la ediţiile de iarnă obţinută vreodată de România!
"De fapt, este o medalie de argint suflată cu bronz, pentru că, după patru manşe, am fost la egalitate şi a fost nevoie de trei zile să se găsească modalitatea de departajare", îşi aminteşte Nicolae Neagoe şi totul pare atât de proaspăt în mintea sa de parcă s-ar fi întâmplat ieri. Povesteşte foarte frumos despre isprăvile sale pe pârtie, despre amiciţia cu mari sportivi ai acelei perioade - italianul Eugenio Monti, cel care a câştigat medalia de aur la acea ediţie a Jocurilor Olimpice de la Grenoble, sau cu vest-germanul Horst Floth, ocupantul locului secund de acum 50 de ani. Şi totul este povestit cu atâta farmec încât te trezeşti că au trecut ore bune în care ai fost transpus în lumea bobului mondial de acum cinci decenii - de la Jocurile Olimpice de la Grenoble, la Mondialele de la St. Moritz, de la peripeţii pe pârtii, la peripeţii cu plecările în Occident în acea perioadă şi multe, multe altele (video).

Astăzi, singurul român în viaţă medaliat la o ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă, Nicolae Neagoe, este imobilizat într-un scaun cu rotile. Are laba piciorului stâng amputată, a suferit un accident vascular, de pe urma căruia a rămas cu o semipareză, la toate acestea adăugându-se un diabet de care suferă de aproape 30 de ani.
De ziua sa, Nicolae Neagoe a avut o mare bucurie. Doi tineri sportivi din Brebu - Teodora Vlad (bob) şi Flavius Crăciun (sanie) - ambii cu prezenţe în competiţii internaţionale şi rezultate frumoase, i-au făcut o vizită pentru a-l sărbători la împlinirea celor 77 de ani. Şi câteva ore bune i-au ascultat poveştile și sfaturile marelui campion. "Am simţit că este de datoria noastră să facem acest mic gest pentru a sărbători un mare campion. Pentru noi este un exemplu, ne bucurăm de sfaturile sale şi am încercat, prin gestul nostru, să reparam pe cât posibil faptul că singurul român în viaţă medaliat la Jocurile Olimpice de Iarnă nu este apreciat aşa cum se cuvine", ne-au spus cei doi tineri sportivi din Brebu, care merită felicitări pentru gestul lor deosebit.

9831 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

1213 vizualizari
20 apr. 2024 22:28

Conferință PeaceJam la Câmpina, despre ”Sănătatea și bunăstarea tinerilor”

A doua ediție a Conferinței PeaceJam a avut loc la Câmpina, în Casa Tineretului, în acest week-end. Conferința a prilejuit discuții, jocuri și workshopuri în jurul unei teme comune - ”Sănătatea și bunăstarea tinerilor”.

1279 vizualizari
31 mar. 2024 08:58

La Câmpina, credincioșii romano-catolici au primit Lumina Sfântă a Învierii

La Câmpina, comunitatea romano-catolică este formată din aproximativ 400 de persoane. O bună parte dintre aceștia au participat sâmbătă seară la slujba de Înviere și au primit Lumina Sfântă a Învierii la Biserica ”Sfântul Anton de Padova”, din municipiu, ctitorie a inginerului Anton Raky. Slujba de Înviere oficiată de părintele paroh Claudiu Cojan a început cu Sfânta Liturghie și a continuat cu binecuvântarea Focului și a Lumânării Pascale.

Alte stiri recente

1698 vizualizari
22 apr. 2024 21:37

Lansare la Ploiești. Bogdan Ene este candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Câmpina

Luni seară, la Ploiești, a avut loc lansarea candidaților Alianței Dreapta Unită - USR - PMP - Forța Dreptei - pentru alegerile locale din 9 iunie, la nivelul județului Prahova.

1448 vizualizari
22 apr. 2024 20:14

La Câmpina, organizația Partidului ProRomânia a trecut la PSD. Președintele Liviu Davidescu este pe lista pentru Consiliul Local

La Câmpina, una dintre mișcările politice interesante de pe ultima sută de metri înaintea depunerii candidaturilor pentru alegerile locale a fost realizată de Partidul ProRomânia.