Medicii de familie şi pacienţii lor vor protesta împreună împotriva bătăii de joc din sistem

Social (Categoria articolului)

Asociaţiile profesionale ale medicilor de familie şi cele ale pacienţilor din întreaga ţară vor protesta împreună împotriva umilinței la care sunt supuși de un sistem parcă tot mai degradat. Mitingul va avea loc miercuri, 15 noiembrie, la Bucureşti, în Piaţa Victoriei, chiar în faţa sediului Guvernului.

Lista revendicărilor este foarte lungă, nemulţumirile medicilor de familie şi pacienţilor sunt numeroase şi grave, pentru că - din păcate - în multe situaţii, bătaia de joc la care sunt supuşi medicii de familie şi pacienţii lor, deopotrivă, duce la pierderi de vieţi omeneşti.
"Drepturile pacienţilor, dar şi ale medicilor de familie sunt flagrant încălcate în prezent", ne-a rezumat situaţia dr. Mihaela Neagu Petrovici, vicepreşedinte al Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, Filiala Prahova. "Câteva dintre cele mai importante revendicări se referă la sistemul informatic, care funcţionează cu sincope, ceea ce duce la îngreunarea activităţii şi privarea pacienţilor de reţete, medicamente, bilete de trimitere. De asemenea, protocoalele terapeutice şi de prescriere ar trebui modificate, pentru că, în prezent, scrisorile medicale condiţionează eliberarea reţetelor şi pacienţii sunt plimbaţi inutil între medicul de familie şi medicul specialist, de multe ori ajungându-se în situaţia ca pacientul să nu mai beneficieze de medicamente vitale pentru supravieţuire în cazul bolnavilor cronici. O altă revendicare este legată de întârzierea plăţilor către medicii de familie. Casa de Asigurări de Sănătate nu respectă întotdeauna termenul din contract, iar medicii de familie nu-și pot plăti la timp facturile și celelalte cheltuieli și acumulează penalităţi. În plus, de la 1 ianuarie 2018, odată cu modificarea Legii salarizării unitare, ni se impun nişte ţinte de salarizare, dar veniturile cabinetelor medicilor de familie sunt net inferioare. Practic, un cabinet nu-şi poate susţine salariile, fără să mai vorbim de necesitatea asigurării utilităţilor, a chiriilor şi impozitele aferente. Cabinetele medicilor de familie vor fi falimentate, intenţionat sau nu, prin subfinanţare, ceea ce va crea serioase probleme în sistemul sanitar şi va afecta direct pacientul", ne-a precizat dr. Mihaela Neagu Petrovici (video).

Prin noua Lege a salarizării, de la 1 ianuarie 2018 salariul unui medic de familie ar trebui să fei de 8.500 - 9.000 lei, iar salariul unei asistente de la cabinetul medicului de familie ar trebui să ajungă la 3.500 - 4.500 lei. Numai că, medicii de familie primesc lunar, de la Casa de Asigurări de Sănătate, o sumă raportată la numărul de pacienți și numărul serviciilor medicale prestate, ambele fiind limitate. Iar din acești bani de la CAS, se plătesc toate cheltuielile de la cabinetul medical, inclusiv salariile. Ori, în aceste condiții, nici nu se poate pune problema asigurării unor salarii majorate de vreme ce suma primită rămâne cam aceeași, iar din ea abia se pot plăti salariile actuale.
Despre sistemul informatic, care cade tot timpul, știm cu toții câte probleme creează medicilor și pacienților, iar în privința drumurilor obligatorii pe care un bolnav cronic le are de făcut între medicul de familie și medicul specialist, de fiecare dată când are nevoie de o rețetă, aici bătaia de joc chiar este maximă.

6379 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

898 vizualizari
16 mar. 2024 22:03

Echipa Liceului Tehnologic ”Constantin Istrati” Câmpina, premiată la un concurs gastronomic la Brașov

Pasionații de brutărie, patiserie, cofetărie şi gastronomie s-au reunit la Brașov, la GastroPan 2024, evenimentul emblematic al industriei panificaţiei, patiseriei, cofetăriei şi HoReCa din România.

1809 vizualizari
12 mar. 2024 11:15

”Săptămâna meseriilor” deschide porțile Liceului Tehnologic ”Constantin Istrati” Câmpina către toți elevii

1 comentarii

În perioada 11-15 martie 2024 este ”Săptămâna meseriilor”, prilej cu care Liceul Tehnologic ”Constantin Istrati” Câmpina își deschide porțile către toți elevii din școlile gimnaziale din Câmpina și împrejurimi.

Alte stiri recente

167 vizualizari
19 mar. 2024 10:20

DN1 s-a mutat prin Câmpina. Aglomerație, dar în limite acceptabile

După cum știți, circulația rutieră pe DN1 este oprită marți și miercuri, pentru demolarea podului feroviar peste râul Prahova, demolare care a început de la miezul nopții de luni spre marți.

2240 vizualizari
19 mar. 2024 09:37

Podul CFR dintre Câmpina și Poiana Câmpina, de peste DN1 și râul Prahova, devine amintire

În noaptea de luni spre marți a început demolarea podului feroviar dintre municipiul Câmpina și comuna Poiana Câmpina, pod situat peste râul Prahova și peste DN1. Lucrările vor dura până miercuri, la ora 24.00, perioadă în care traficul sub 3,5 tone este deviat prin Câmpina.