Câmpina, sărbătorită printr-un simpozion aproape lipsit de orice emoție

Eveniment (Categoria articolului)

Câmpina a împlinit, ieri, 8 ianuarie, 514 ani de la prima atestare documentară, motiv pentru care, astăzi, administrația locală a organizat un simpozion pentru a marca acest eveniment. Probabil că mulți se vor supăra pe noi dacă vom spune că nu ne-a plăcut acțiunea, aproape că nu am simțit nicio emoție, că am fi vrut să fie ceva mai dinamică și mai interesantă. Sau măcar discursurile să fi fost corect prezentate (ori citite de pe hârtie). Dar ce să înțelegem noi dintr-o acțiunea culturală de o asemenea... anvergură?!

Știm, vom fi considerați răutăcioși sau chiar invidioși, dar vă asigurăm că nu e chiar așa. Pur și simplu, nu putem accepta ca directorul Casei de Cultură "Geo Bogza", indiferent cine ar fi el, să spună "Wilhelm doi, împăratul Germaniei care a vizitat Câmpina în 1917", când corect este Wilhelm al II-lea. Și nici să citească apăsat, pe litere, "D.B. Ştirbey", vorbind despre ditamai prințul Dimitrie Barbu Ştirbey, proprietarul moșiei Câmpina. 
Chiar și din partea primarului Horia Tiseanu, după atâția ani de administrație locală, ne-am fi dorit un discurs mai sincer și mai... scurt, nu unul în care să enumere toate realizările sale, cu toate parcurile și lacurile, chiar și cu Calea Dacia, Policlinica Municipală și Centrul Turistic, despre care știm cu toții cum au fost făcute și ce fonduri europene s-au pierdut. Nu a fost uitat nici blocul de necesitate, cel finalizat, dar care nu are utilități. Vă redăm (video) o parte din discursul primarului Câmpinei și vă recomandăm să-l urmăriți cu atenție și răbdare. În definitiv, vorbește omul care conduce Câmpina de aproape 13 ani.
La eveniment au fost invitați și cetățenii de onoare ai municipiului Câmpina, dar au fost premiați doar unii dintre ei (video). Mai exact, cei care în 2016 au împlinit o vârstă rotundă, aceasta a fost explicația organizatorilor. Ceilalți, a căror vârstă nu e rotundă, au stat și s-au uitat. Ca și cum Câmpina ar avea foarte mulți cetățeni de onoare și bugetul nu ar fi permis premierea tuturor.
Mergem mai departe și ne întrebăm a cui a fost oare ideea privind expoziția organizată la Casa de Cultură de Ziua Câmpinei? Cu tot respectul față de doamna Daniela Rândașu, autoarea picturilor, dar în neștiința noastră nu înțelegem sub nicio formă legătura acelor chipuri din tablourile expuse cu Câmpina, cu aniversarea Câmpinei. Dar noi nu suntem oameni de cultură și nu înțelegem fenomenul, da.

Au fost și lucruri interesante, totuși, la Ziua Câmpinei. Am aflat că localitatea are un patron spiritual sau cel puțin așa ar putea fi considerat Sfântul Calinic de la Cernica, subiect despre care vom scrie separat. Am mai aflat că rămânem orașul cu un patrimoniul cultural uriaș și care se îmbogățește permanent grație numărului mare de cărți lansate pe plan local. Și am mai aflat că primarul Horia Tiseanu are un nou consilier personal, asta fără legătură cu aniversarea localității. Subiect despre care, de asemenea, vom scrie separat. 
Înțelegem că este iarnă și frig, că Ziua Câmpinei vine foarte repede după Sărbătorile de Iarnă, că avem Festivalul "Serbările Toamnei" prin care marcăm tot un fel de sărbătoare a municipiului. Totuși, nu poate nimeni organiza o aniversare frumoasă și la început de ianuarie pentru acest oraș pe care, de altfel, susținem că îl iubim cu toții? Îl iubim atât de mult încât pentru Ziua Câmpinei alocăm 1.000 lei de la bugetul local, iar pentru Ziua Romilor, de exemplu, dăm 6.000 lei pentru că... aduce voturi.

5188 vizualizari
5

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Dumitru Laurențiu Costin 09.01.2017 23:31 Păi cum să avem o manifestare culturală organizată de oameni care nu au nimic de a face cu acest domeniu. Directorul Casei de cultură este angajat pe alte criterii, șeful comisiei de cultură a Consiliului Local este străin de acest domeniu, iar domnul primar semnează actele cu "titlul" de "ing.". Așa că ce așteptări putem avea de la niste persoane care poate au alte carisme, dar în niciun fel pe aceasta.
  • Dan 10.01.2017 08:54 Câmpina are nevoie de un singur lucru: sânge proaspăt în instalație!
  • Madalin 10.01.2017 10:18 CINE a spus ceva de Sf. Calinic ca patron spiritual ? Tocmai ca as fi asteptat sa se ridice problema asta, dat fiind ca a fost o prelegere despre el, dar nu am auzit nimic rostit public. De la cine ati auzit ideea ? (pe care dealtfel as sustine-o din toata inima, pt ca am cercetat si stiu foarte bine cat bine a facut acest om, in mod dezinteresat, pentru orasul nostru)
  • Radoi Alex 11.01.2017 10:37 Emotii vor fi cat de curand, dar la DNA aici e doar asa ca la biserica fiecare cu credinta si intelegerea lui.
  • hah 19.01.2017 10:33 fara emotii dar cu un sentiment de greata

Eveniment

1247 vizualizari
31 mar. 2024 08:58

La Câmpina, credincioșii romano-catolici au primit Lumina Sfântă a Învierii

La Câmpina, comunitatea romano-catolică este formată din aproximativ 400 de persoane. O bună parte dintre aceștia au participat sâmbătă seară la slujba de Înviere și au primit Lumina Sfântă a Învierii la Biserica ”Sfântul Anton de Padova”, din municipiu, ctitorie a inginerului Anton Raky. Slujba de Înviere oficiată de părintele paroh Claudiu Cojan a început cu Sfânta Liturghie și a continuat cu binecuvântarea Focului și a Lumânării Pascale.

2068 vizualizari
25 mar. 2024 21:51

De ziua ei, Poliția Câmpina și-a deschis porțile pentru copiii de la mai multe școli

1 comentarii

25 Martie este Ziua Poliției, iar una dintre activitățile desfășurate cu acest prilej a fost și la Câmpina. Aici, Poliția Municipală și-a deschis porțile, elevi de la Grădinița ”Iulia Hasdeu”, Școala gimnazială din cadrul Liceului Tehnologic Mecanic, Școala Centrală și Școala Gimnazială din cadrul Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” fiind fascinați să descopere un univers nou.

Alte stiri recente

243 vizualizari
19 apr. 2024 22:01

BEJ Prahova a respins contestația PSD privind numirea reprezentanților PNL în birourile electorale locale, inclusiv la Câmpina

În ziua desemnării reprezentanților partidelor politice în birourile electorale din fiecare localitate, PSD a depus o contestație. Contestația, formulată la nivelul fiecărei localități din Prahova, cu excepția comunei Izvoarele, dar având aceeași temă, a fost analizată la nivelul Biroului Electoral Județean Prahova și ulterior respinsă.

392 vizualizari
19 apr. 2024 21:02

Biroul Electoral Câmpina a fost completat cu reprezentanții partidelor

În cursul zilei de vineri, 19 aprilie, conform calendarului electoral, a fost realizată completarea Biroului Electoral de Circumscripție Câmpina cu reprezentanții formațiunilor politice.