Primele informații despre pompierii câmpineni datează din anul 1900 când, potrivit unor documente vechi, la Câmpina existau cinci pompieri conduși se un sergent major. În anul 1925, la Câmpina exista deja Secția de Pompieri, care funcționa în Cazarma "13 Septembrie" (o puteți vedea într-o fotografie din anii '30).
În 1950, documentele atestă existența Companiei de Pompieri Câmpina, denumire sub care a funcționat mulți ani, până la 1 mai 1998, când a devenit Detașamentul de Pompieri Câmpina, așa cum se numește și astăzi. Din 2004, detașamentul de la Câmpina face parte din Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Șerban Cantacuzino" al Județului Prahova. Clădirea veche nu mai există astăzi, în locul său fiind construit actualul sediu al pompierilor câmpineni. În prezent, Detașamentul de Pompieri Câmpina este condus de locotenent colonel Vicențiu Năstase.
Precizăm că fotografia veche am preluat-o din volumul "Istoria pompierilor militari din România", iar fotografiile actuale - de la ISU Prahova.
"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.
Citiți și: Câmpina, România 100. Podurile dintre Câmpina și Poiana Câmpina, în perioada interbelică și în zilele noastre
Câmpina, România 100. Băcănia "La cocoş" de ieri, Parcul "Regele Mihai I" de azi
Câmpina, România 100. Vila Sava, de ieri, Grădiniția nr. 9 de astăzi
Anul acesta au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de Guvern nr.92/2021 cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor din materiale textile.
În fiecare weekend, la piața locală din comuna Provița de Jos, printre telemea, burduf, cașcavea, ouă, legume și fructe de sezon, se face tot mai remarcată o comoară dulce: mierea din Provița de Jos.
Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water - The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie - 3 mai 2025.
În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.