Demersuri pentru înfrăţirea municipiului Câmpina cu localitatea Cahul din Republica Moldova

Actualitate (Categoria articolului)

Municipiul Câmpina este deja înfrăţit cu o localitate din Republica Moldova, oraşul Cimişlia. Mai nou, se fac demersuri pentru o nouă înfrăţire cu un oraș de dincolo de Prut, Cahul, localitatea de care Câmpina este legată sufletește prin marele savant Bogdan Petriceicu Hasdeu. La şedinţa Consiliului Local de la finalul lunii iulie, primarul Horia Tiseanu a vorbit despre primii pași făcuți în vederea stabilirii unor relații de colaborare între Câmpina și Cahul și a solicitat un acord de principiu al consilierilor pentru efectuarea demersurilor oficiale premergătoare acordului de înfrățire.

"Cu ocazia Sărbătorii celor 2 Iulii am fost vizitaţi de o delegaţie din oraşul Cahul, Republica Moldova, condusă de viceprimarul acestei localități, doamna Tatiana Romaniuc. Oaspeții au vizitat Câmpina şi şi-au exprimat dorinţa de a ne înfrăți. Am semnat deja un protocol şi vă solicit un acord de principiu pentru continuarea demersurilor pentru această înfrăţire. Avem şi sprijinul Presfinţitului Părinte Veniamin, noul episcop al Basarabiei de Jos, care susţine cu căldură această înfrăţire şi chiar înfiinţarea unor biserici noi în acea regiune", a spus Horia Tiseanu (video).
Cahul se află chiar pe malul Prutului, în sud-vestul Republicii Moldova, la 175 km de Chişinău. Este considerat "capitala sudului Moldovei" şi are o populaţie de aproximativ 40.000 locuitori. Savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu a fost pentru şase luni membru al Tribunalului de la Cahul, în 1857. Teatrul Muzical-Dramatic şi Universitatea de Stat din Cahul poartă numele savantului, iar colegiul din Cahul poartă numele fiicei lui Hasdeu, Iulia. 
În luna noiembrie a acestui an, pe scena Casei de Cultură "Geo Bogza" din Câmpina, actorii Teatrului "B.P. Hasdeu" din Cahul vor susține spectacolul "Trei crai de la răsărit", o comedie de moravuri, scrisă de Hasdeu și îndreptată împotriva celor care strică limba română.

3326 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Sile Vasile 04.08.2018 20:53 Orasul arde si baba,pardon mos T.........u se piaptana, unde mai are par .Nu faceti nimic pentru oras lenesilor .huuuoooooo.
  • Pit 06.08.2018 18:13 Lui Pitigoi ii E rusine???? Sau a supărat ca nu mai are cu bani sa astupe gropile???? Sunt ... amândoi!!!

Actualitate

1541 vizualizari
16 oct. 2018 21:38

Ziua Mondială a Alimentației Sănătoase, sărbătorită la Colegiul "Istrati" cu produse tradiționale românești

Elevii de la clasele de alimentație publică de la Colegiul Tehnic "Constantin Istrati" Câmpina, Liceul Tehnologic Energetic Câmpina și Liceul Tehnologic "Carol I" din Valea Doftanei au marcat astăzi, 16 octombrie, Ziua Mondială a Alimentației Sănătoase. O acțiune la baza căreia stă un parteneriat de câțiva ani între cele trei instituții de învățământ. Și pentru că suntem în Anul Centenarului, liceenii au sărbătorit această zi cu mâncare tradițională românească și cântece și dansuri populare.

1639 vizualizari
16 oct. 2018 20:38

Ne-a prins toamna cu Strada Bobâlna neasfaltată. Ne va prinde și iarna...

Modernizarea Străzii Bobâlna a fost aprobată de Consiliul Local la începutul acestui an, odată cu bugetul municipiului. Abia în luna iulie a fost organizată licitația pentru executarea lucrărilor. O licitație anulată apoi din cauza unei greșeli de proiectare pe care nu și-a asumat-o nimeni. A fost organizată o nouă licitație, în luna septembrie, iar contractul cu firma câștigătoare a fost semnat săptămâna trecută. Săptămâna viitoare, pe 23 octombrie, amplasamentul va fi predat firmei constructoare pentru începerea lucrărilor, potrivit informațiilor furnizate de Primăria Câmpina.

Alte stiri recente

104 vizualizari
17 oct. 2018 08:38

Câmpina, România 100. Școala lui Scripcă de ieri, blocul cu magazinul de covoare de azi

Școala lui Scripcă era cunoscută astfel după numele directorului său, Anastasie Scripcă, un dascăl de mare valoare al Câmpinei. Născut pe 27 aprilie 1869, Scripcă a intrat în învățământ pe 1 mai 1892 și avea să fie director al Școlii nr. 1 de Băieți Câmpina între anii 1905-1906 și 1919-1934, până s-a pensionat. 

675 vizualizari
16 oct. 2018 23:54

Costin Bădiceanu (AIKO Câmpina), patru medalii la Campionatul Mondial de Karate Shotokan desfășurat la Chișinău

La sfârșitul săptămânii trecute, la Chișinău, capitala Republicii Moldova, a avut loc ediția a 26-a a Campionatului Mondial de Karate SKDUN Shotokan. Din lotul echipei naționale a României a făcut parte și câmpineanul Costin Bădiceanu, sportiv legitimat la AIKO Câmpina.