25.000 de vizitatori au trecut pragul Castelului "Iulia Hasdeu" din Câmpina în 2017

Social (Categoria articolului)

Castelul-templu de la Câmpina, construit de savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu în memoria adoratei sale fiice - Iulia, atrage din ce în ce mai mulți vizitatori. Aproximativ 25.000 de persoane au venit, în 2017, la Castel, adică la Muzeul Memorial "B.P. Hasdeu", numărul vizitatorilor fiind cu 10% mai mare comparativ cu anul 2016. Un lucru minunat pentru acest muzeu deosebit, dar un lucru îmbucurător și pentru Câmpina. Castelul Iuliei este de multă vreme simbolul celui de-al doilea municipiu al județului.

Conform datelor puse la dispoziție de conducerea Muzeului Memorial “B.P. Hasdeu”, în 2017, 24.315 turiști au venit special pentru a vizita muzeul, iar acestora li se adaugă cele peste 600 de persoane care au participat la evenimentele organizate la Castel. Deci în jur de 25.000 de vizitatori în total, cu 10% mai mulți ca în 2016 și cu 30% mai mulți comparativ cu 2015. Printre vizitatorii de anul trecut s-au numărat mulți elevi: 1.101 veniți individual și 6.495 veniți în grupuri organizate. De asemenea, au fost 940 de studenți, 900 pensionari veniți individual și 525 pensionari veniți în grupuri organizate. Numărul turiștilor străini care au vizitat Castelul Hasdeu în 2017 a fost de 564 (Franța, Italia, Germania, Spania etc). 
Castelul “Iulia Hasdeu” este, fără îndoială, cel mai reprezentantiv obiectiv turistic al Câmpinei. Un castel deosebit, impresionant, unic, încărcat de simboluri. Un edificiu care are în spate trista poveste a familiei Hasdeu, un templu dedicat Iuliei, un loc de refugiu pentru Bogdan Petriceicu Hasdeu după moartea unicei sale fiice la doar 19 ani. 

Dar nu asupra istoriei castelului vrem să insistăm, ci asupra unor lucruri mult mai pragmatice. Am spus-o și cu alte ocazii, creșterea numărului de turiști se datorează în special promovării permanente pe care directorul Muzeului Memorial "Bogdan Petriceicu Hasdeu", Jenica Tabacu, o face în media locală și națională, pe site-urile de specialitate, pe portaluri turistice, la diverse evenimente și oriunde este posibil. Asta, în condițiile în care muzeul nu are buget destinat promovării, așa cum au multe alte muzee din țară și din străinătate. Muzeul Hasdeu aparține municipalității câmpinene, este un simbol pentru Câmpina, apare inclusiv pe stema localității, dar nu există măcar un panou publicitar de dimensiuni mai mari, pe DN1, în apropierea intrărilor în localitate, panou prin care să fie promovat Muzeul Hasdeu, dar și Muzeul Grigorescu. Vorbim de panouri publicitare, nu de indicatoare din tablă pe care abia le poți zări din mașină. E doar un exemplu.
De faptul că Muzeul Hasdeu nu apare în calendarul realizat de Primăria Câmpina pentru 2018, nici nu mai vorbim. Bine că au găsit pe net o poză cu ghiocei și diverse poze artistice pe rețelele de socializare (poze prelucrate intens în photoshop, să arate cât de superb este orașul) și astfel au rezolvat problema și s-a umplut calendarul plătit din bani publici, dar în care Castelul nu și-a găsit loc.
Ne amintim și de faptul că abia în 2016 s-a realizat un DVD de prezentare a Castelului Hasdeu, iar în 2017 - un album în patru limbi, cu date foarte interesante, cu fotografii de azi și din arhivă. Primul album din istoria Castelului, abia în 2017. Poate și site-ul muzeului ar trebui să fie ceva mai atractiv. Se pot face multe, chiar dacă promovarea costă, chiar dacă trebuie alocați bani de la bugetul local pentru asta. Castelul Iuliei merită orice investiție pentru că, promovând acest edificiu, este promovată Câmpina.

2689 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • un simplu cetatean 06.01.2018 22:04 Oare tot atatia vizitatori au trecut si pragul centrului de informare turistica?
  • Goaga Adrian 18.01.2018 00:03 Normal ca este peste Nicolae Grigorescu!!! Îl aveți,sau nu prea îl aveți în buzunar.Nu avem Director Competent la acest Muzeu cu Renume În Toată România!!!😊Cat despre un PRIMAR ÎN CAMPINA-SA ...

Social

2438 vizualizari
23 apr. 2018 11:58

O elevă din Câmpina, lovită de mașină chiar pe trecerea de pietoni de la Colegiul "Grigorescu"

Fata, în vârstă de 15 ani, elevă la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" traversa strada regulamentar când a fost lovită de un autoturism Ford, cu numărul de înmatriculare PH-10-STO. Accidentul a avut loc în această dimineață, pe Calea Doftanei, pe trecerea de pietoni din dreptul liceului.

7356 vizualizari
22 apr. 2018 10:10

MAI a stabilit perioadele și condițiile pentru admiterea la școlile de poliție, sesiunile august 2018 și ianuarie 2019. La Școala de Poliție din Câmpina sunt câte 1.300 locuri în fiecare sesiune

Prin dispoziție a directorului general al Direcției Management Resurse Umane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, au fost stabilite condițiile și numărul de locuri pentru admiterea la toate instituțiile de învățământ din subordinea MAI. Este vorba despre siunile de admitere din vara lui 2018 și ianuarie 2019. La Școala de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" din Câmpina vor fi scoase la concurs câte 1.300 locuri la fiecare sesiune de admitere. 

Alte stiri recente

583 vizualizari
23 apr. 2018 11:22

Câmpina, Bulevardul Culturii. Cât de greu poate fi să păstrăm frumusețea acestui loc?!

În campania "Câmpina curată" de anul trecut, în zona adiacentă Bulevardului Culturii am găsit un adevărat dezastru ecologic. O mizerie de nedescris, de la resturi de materiale de construcții, până la tot ce v-ar putea trece prin cap că se numește gunoi. O zonă atât de frumoasă transformată efectiv într-o groapă de gunoi. Anul acesta situația pare a fi ceva mai bună. Adică, mai puțin gunoi. Dar el există și nu ajunge aici singur.

1410 vizualizari
23 apr. 2018 09:17

Peste 10 milioane lei s-au încasat la bugetul Câmpinei, în primul trimestru al anului, din taxe și impozite locale

Suma încasată la bugetul municipiului Câmpina, din taxe și impozite locale, până la 31 martie 2018, este de 10.151.000 lei, cu aproape 2 milioane lei peste încasările de anul trecut, din aceeași perioadă. Vorbim despre taxe și impozite plătite de toți contribuabilii, atât persoane fizice, cât și persoane juridice.