25.000 de vizitatori au trecut pragul Castelului "Iulia Hasdeu" din Câmpina în 2017

Social (Categoria articolului)

Castelul-templu de la Câmpina, construit de savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu în memoria adoratei sale fiice - Iulia, atrage din ce în ce mai mulți vizitatori. Aproximativ 25.000 de persoane au venit, în 2017, la Castel, adică la Muzeul Memorial "B.P. Hasdeu", numărul vizitatorilor fiind cu 10% mai mare comparativ cu anul 2016. Un lucru minunat pentru acest muzeu deosebit, dar un lucru îmbucurător și pentru Câmpina. Castelul Iuliei este de multă vreme simbolul celui de-al doilea municipiu al județului.

Conform datelor puse la dispoziție de conducerea Muzeului Memorial “B.P. Hasdeu”, în 2017, 24.315 turiști au venit special pentru a vizita muzeul, iar acestora li se adaugă cele peste 600 de persoane care au participat la evenimentele organizate la Castel. Deci în jur de 25.000 de vizitatori în total, cu 10% mai mulți ca în 2016 și cu 30% mai mulți comparativ cu 2015. Printre vizitatorii de anul trecut s-au numărat mulți elevi: 1.101 veniți individual și 6.495 veniți în grupuri organizate. De asemenea, au fost 940 de studenți, 900 pensionari veniți individual și 525 pensionari veniți în grupuri organizate. Numărul turiștilor străini care au vizitat Castelul Hasdeu în 2017 a fost de 564 (Franța, Italia, Germania, Spania etc). 
Castelul “Iulia Hasdeu” este, fără îndoială, cel mai reprezentantiv obiectiv turistic al Câmpinei. Un castel deosebit, impresionant, unic, încărcat de simboluri. Un edificiu care are în spate trista poveste a familiei Hasdeu, un templu dedicat Iuliei, un loc de refugiu pentru Bogdan Petriceicu Hasdeu după moartea unicei sale fiice la doar 19 ani. 

Dar nu asupra istoriei castelului vrem să insistăm, ci asupra unor lucruri mult mai pragmatice. Am spus-o și cu alte ocazii, creșterea numărului de turiști se datorează în special promovării permanente pe care directorul Muzeului Memorial "Bogdan Petriceicu Hasdeu", Jenica Tabacu, o face în media locală și națională, pe site-urile de specialitate, pe portaluri turistice, la diverse evenimente și oriunde este posibil. Asta, în condițiile în care muzeul nu are buget destinat promovării, așa cum au multe alte muzee din țară și din străinătate. Muzeul Hasdeu aparține municipalității câmpinene, este un simbol pentru Câmpina, apare inclusiv pe stema localității, dar nu există măcar un panou publicitar de dimensiuni mai mari, pe DN1, în apropierea intrărilor în localitate, panou prin care să fie promovat Muzeul Hasdeu, dar și Muzeul Grigorescu. Vorbim de panouri publicitare, nu de indicatoare din tablă pe care abia le poți zări din mașină. E doar un exemplu.
De faptul că Muzeul Hasdeu nu apare în calendarul realizat de Primăria Câmpina pentru 2018, nici nu mai vorbim. Bine că au găsit pe net o poză cu ghiocei și diverse poze artistice pe rețelele de socializare (poze prelucrate intens în photoshop, să arate cât de superb este orașul) și astfel au rezolvat problema și s-a umplut calendarul plătit din bani publici, dar în care Castelul nu și-a găsit loc.
Ne amintim și de faptul că abia în 2016 s-a realizat un DVD de prezentare a Castelului Hasdeu, iar în 2017 - un album în patru limbi, cu date foarte interesante, cu fotografii de azi și din arhivă. Primul album din istoria Castelului, abia în 2017. Poate și site-ul muzeului ar trebui să fie ceva mai atractiv. Se pot face multe, chiar dacă promovarea costă, chiar dacă trebuie alocați bani de la bugetul local pentru asta. Castelul Iuliei merită orice investiție pentru că, promovând acest edificiu, este promovată Câmpina.

2795 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • un simplu cetatean 06.01.2018 22:04 Oare tot atatia vizitatori au trecut si pragul centrului de informare turistica?
  • Goaga Adrian 18.01.2018 00:03 Normal ca este peste Nicolae Grigorescu!!! Îl aveți,sau nu prea îl aveți în buzunar.Nu avem Director Competent la acest Muzeu cu Renume În Toată România!!!😊Cat despre un PRIMAR ÎN CAMPINA-SA ...

Social

2772 vizualizari
21 iul. 2018 09:27

O femeie de 68 de ani, din Poiana Câmpina, a căzut într-o fosă septică

În satul Bobolia, aparţinând de comuna Poiana Câmpina, a avut loc aseară un incident care se putea solda cu urmări grave. O femeie de 68 de ani, din localitate, a căzut într-o fosă septică și a ajuns la Camera de Primiri Urgenţe a Spitalului Municipal Câmpina.

2718 vizualizari
20 iul. 2018 18:45

A încetat din viață Petre Purje, veteran de război, cetățean de onoare al Câmpinei, multiplu campion mondial la popice

Astăzi ne-a părăsit, la 92 de ani, un om remarcabil, care a adus multă onoare Câmpinei și țării - veteranul de război Petre Purje. Un om care a luptat pentru România pe front, dar și în arenele competiționale. A cucerit trei titluri de campion mondial la popice (două cu echipa și unul la dublu), având peste 100 de selecții în echipa reprezentativă. A fost maestru emerit al sportului și cetățean de onoare al municipiului Câmpina, distincție acordată în 1993. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Alte stiri recente

789 vizualizari
21 iul. 2018 21:33

Tabăra de pictură "Câmpina și Marea Unire", la final. Astăzi a avut loc vernisajul expoziției

La Casa de Cultură "Geo Bogza" a avut loc astăzi vernisajul expoziției "Câmpina și Marea Unire", evenimentul de final al taberei de creație desfășurate în decurs de o săptămână în cel de-al doilea municipiu al județului. S-a dorit a fi o tabără internațională de pictură, fiind invitați artiști plastici din țară, dar și din Cimișlia (Republica Moldova) și Kumanovo (Macedonia), localități înfrățite cu Câmpina. Din păcate, pictorii din Kumanovo au anunțat în ultimul moment că nu mai pot da curs invitației.

1692 vizualizari
21 iul. 2018 21:11

Medalie de argint la triplusalt pentru atletismul câmpinean, la categoria juniori III

La Bucureşti au loc în aceste zile finalele Campionatului Naţional de Atletism pentru Juniori III, la startul competiţiilor aliniindu-se şi mai mulţi sportivi de la CSS Constantin Istrati Câmpina. Astăzi, în prima zi a competiţiei, atletismul câmpinean a obţinut o medalie de argint, la triplusalt, prin Victor Andrei (antrenor Jenica Bran).