25.000 de vizitatori au trecut pragul Castelului "Iulia Hasdeu" din Câmpina în 2017

Social (Categoria articolului)

Castelul-templu de la Câmpina, construit de savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu în memoria adoratei sale fiice - Iulia, atrage din ce în ce mai mulți vizitatori. Aproximativ 25.000 de persoane au venit, în 2017, la Castel, adică la Muzeul Memorial "B.P. Hasdeu", numărul vizitatorilor fiind cu 10% mai mare comparativ cu anul 2016. Un lucru minunat pentru acest muzeu deosebit, dar un lucru îmbucurător și pentru Câmpina. Castelul Iuliei este de multă vreme simbolul celui de-al doilea municipiu al județului.

Conform datelor puse la dispoziție de conducerea Muzeului Memorial “B.P. Hasdeu”, în 2017, 24.315 turiști au venit special pentru a vizita muzeul, iar acestora li se adaugă cele peste 600 de persoane care au participat la evenimentele organizate la Castel. Deci în jur de 25.000 de vizitatori în total, cu 10% mai mulți ca în 2016 și cu 30% mai mulți comparativ cu 2015. Printre vizitatorii de anul trecut s-au numărat mulți elevi: 1.101 veniți individual și 6.495 veniți în grupuri organizate. De asemenea, au fost 940 de studenți, 900 pensionari veniți individual și 525 pensionari veniți în grupuri organizate. Numărul turiștilor străini care au vizitat Castelul Hasdeu în 2017 a fost de 564 (Franța, Italia, Germania, Spania etc). 
Castelul “Iulia Hasdeu” este, fără îndoială, cel mai reprezentantiv obiectiv turistic al Câmpinei. Un castel deosebit, impresionant, unic, încărcat de simboluri. Un edificiu care are în spate trista poveste a familiei Hasdeu, un templu dedicat Iuliei, un loc de refugiu pentru Bogdan Petriceicu Hasdeu după moartea unicei sale fiice la doar 19 ani. 

Dar nu asupra istoriei castelului vrem să insistăm, ci asupra unor lucruri mult mai pragmatice. Am spus-o și cu alte ocazii, creșterea numărului de turiști se datorează în special promovării permanente pe care directorul Muzeului Memorial "Bogdan Petriceicu Hasdeu", Jenica Tabacu, o face în media locală și națională, pe site-urile de specialitate, pe portaluri turistice, la diverse evenimente și oriunde este posibil. Asta, în condițiile în care muzeul nu are buget destinat promovării, așa cum au multe alte muzee din țară și din străinătate. Muzeul Hasdeu aparține municipalității câmpinene, este un simbol pentru Câmpina, apare inclusiv pe stema localității, dar nu există măcar un panou publicitar de dimensiuni mai mari, pe DN1, în apropierea intrărilor în localitate, panou prin care să fie promovat Muzeul Hasdeu, dar și Muzeul Grigorescu. Vorbim de panouri publicitare, nu de indicatoare din tablă pe care abia le poți zări din mașină. E doar un exemplu.
De faptul că Muzeul Hasdeu nu apare în calendarul realizat de Primăria Câmpina pentru 2018, nici nu mai vorbim. Bine că au găsit pe net o poză cu ghiocei și diverse poze artistice pe rețelele de socializare (poze prelucrate intens în photoshop, să arate cât de superb este orașul) și astfel au rezolvat problema și s-a umplut calendarul plătit din bani publici, dar în care Castelul nu și-a găsit loc.
Ne amintim și de faptul că abia în 2016 s-a realizat un DVD de prezentare a Castelului Hasdeu, iar în 2017 - un album în patru limbi, cu date foarte interesante, cu fotografii de azi și din arhivă. Primul album din istoria Castelului, abia în 2017. Poate și site-ul muzeului ar trebui să fie ceva mai atractiv. Se pot face multe, chiar dacă promovarea costă, chiar dacă trebuie alocați bani de la bugetul local pentru asta. Castelul Iuliei merită orice investiție pentru că, promovând acest edificiu, este promovată Câmpina.

2853 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • un simplu cetatean 06.01.2018 22:04 Oare tot atatia vizitatori au trecut si pragul centrului de informare turistica?
  • Goaga Adrian 18.01.2018 00:03 Normal ca este peste Nicolae Grigorescu!!! Îl aveți,sau nu prea îl aveți în buzunar.Nu avem Director Competent la acest Muzeu cu Renume În Toată România!!!😊Cat despre un PRIMAR ÎN CAMPINA-SA ...

Social

675 vizualizari
19 oct. 2018 09:46

Câmpina, România 100. Foto Olteanu, din perioada interbelică, un atelier de tapițerie din anii '70, șantierul de la Soldat, de azi

Câmpina se mândrea, în perioada interbelică și chiar și în anii de până la cutremurul din 1977, cu o serie de clădiri frumoase situate pe bulevardul central, magazine simbol, cele mai multe fiind cunoscute după activitatea prestată și după numele proprietarului. 

2432 vizualizari
18 oct. 2018 21:25

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Ion Bălu

Câmpina s-a mândrit multă vreme cu statutul de oraș cu cel mai mare număr de intelectuali raportat la mia de locuitori. Nu știe nimeni cât de actuală mai este această statistică, dar toată lumea cunoaște și recunoaște că în Câmpina au fost și încă mai sunt dascăli de mare valoare. Unul dintre aceștia este profesorul Ion Bălu.

Alte stiri recente

3316 vizualizari
18 oct. 2018 10:07

Razie a Poliției pe DN1, la Comarnic, Nistorești, Bănești și Florești

UPDATE - La acțiunea de astăzi au fost controlate 94 de autovehicule și s-au aplicat 61 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 18.927 lei. Cele mai multe amenzi s-au dat pentru nerespectarea vitezei legale - 48.

La această oră, Poliția desfășoară o razie de amploare pe DN1, în mai multe zone dificile din punct de vedere al traficului, la Comarnic, Nistorești, Bănești și Florești.

9134 vizualizari
18 oct. 2018 09:56

Salariile angajaților de la Spitalul Municipal Câmpina, cu sporurile și indemnizațiile aferente

3 comentarii

Asemeni instituțiilor din administrația locală și județeană, spitalele de stat trebuie să facă publice salariile angajaților, de două ori pe an, la finalul lunilor martie și septembrie. Vă prezentăm în continuare veniturile angajaților de la Spitalul Municipal Câmpina, adică salarii de bază (brute), sporuri, gărzi și indemnizație de hrană, cu precizarea că, în sistemul sanitar, majorările salariale au intrat în vigoare începând cu 1 martie 2018.