Școlile din Câmpina trebuie să vireze la bugetul local jumătate din chiriile încasate

Actualitate (Categoria articolului)

Consiliul Local Câmpina a aprobat tarifele minime pentru închirierea unor clădiri și terenuri aflate în administrarea unităților de învățământ. De asemenea, s-a stabilit ca fiecare școală din municipiu să vireze la bugetul local jumătate din suma încasată din chirii. Asta în condițiile în care exista deja o hotărâre a administrației locale, din 2005, care prevedea că unitățile școlare pot păstra toți banii încasați din chirii. 

Decizia Consiliului Local a plecat de la raportul făcut de Curtea de Conturi în urma efectuării unui control la unitățile de învățământ. S-a constatat că, în ceea ce privește Colegiul Tehnic Forestier, instituția nu a virat la bugetul local cotă-parte din chiria încasată în anul precedent. Curtea de Conturi a cerut Consiliului Local să clarifice problema având în vedere că, potrivit Legii 213/1998, școlile au dreptul la 20%-50% din chiriile încasate. Diferența între 80%-50% trebuie virată la bugetul local. Prin urmare, Consiliul Local a aprobat nivelul minim de 50%.
Totuși, câteva lucruri ar trebui precizate, deși CL Câmpina nu a ținut cont de ele.
- Consiliul Local a făcut cum a cerut Curtea de Conturi, care a avut în vedere doar Legea 213/1998. Mai există, însă, și Legea Educației Naționale (1/2011) care prevede, la Articolul 108, că "Veniturile proprii ale unei unități de învățământ nu diminuează finanțarea de bază, complementară sau suplimentară și sunt utilizate conform deciziilor consiliului de administrație al școlii. La sfârșitul anului bugetar, sumele necheltuite rămân în contul unității de învățământ și se reportează pentru bugetul anual următor".
- Hotărârea nr. 20/24 februarie 2005 a Consiliului Local Câmpina, prin care școlile puteau păstra integral banii din chirii este perfect legală și a fost aprobată atunci tocmai pentru a încuraja unitățile de învățământ să aibă venituri proprii, după cum a afirmat și consilierul Marian Nistor la ultima ședință a CL. Acum, cu noua hotărâre, cea veche dispare.
- Unitățile școlare trebuie încurajate să se autofinanțeze, nu să le iei chiriile cu o mână, la bugetul local, iar apoi să le dai cu cealaltă mână, de la bugetul local, bani pentru o bună funcționare. Lucru subliniat de consilierul Monica Clinciu, care a spus că o lege mai trebuie interpretată și în spiritul ei, nu doar în litera ei.

Cât despre tarifele minime pentru închirierea unor clădiri și terenuri aflate în administrarea unităților de învățământ, le puteți vedea în facsimilul de la acest articol.

4751 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • dan 15.03.2016 16:30 Tiseanu are atât de multe probleme la primărie sesizate de curtea de conturi încât nu îl mai interesează și de ceilalți. Va pierde alegerile pentru că angajații primărieei și invatamantul nu îl mai votează. Nu a învățat nimic din esecul lui Volosevici. Dar poate este mai bine.

Actualitate

2365 vizualizari
28 mar. 2024 20:29

La Câmpina, sancțiune record de suspendare a unui permis de conducere

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, în două intervale orare (7.00 - 9.00 și 15.00 - 17.00), Poliția Câmpina a acționat în municipiul Câmpina și comuna Poiana Câmpina pe linie rutieră.

355 vizualizari
28 mar. 2024 19:58

Primim de la cititori. Groapa de pe Islaz... Strada Islaz

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis în urmă cu mai multe zile, pe numărul de whatsapp 0733.388.425, o imagine surprinsă pe o stradă din cartierul Câmpinița. 

Alte stiri recente

136 vizualizari
29 mar. 2024 07:25

Asociația Cultul Eroilor Câmpina a premiat cele mai bune lucrări de la concursul ”Basarabia, pământ românesc”

Ca în fiecare an, la 27 martie, Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Câmpina, condusă de col (r) Marian Dulă, organizează - în general, împreună cu o unitate de învățământ din localitate - concursul de eseuri și desene ”Basarabia, pământ românesc”.

544 vizualizari
28 mar. 2024 21:19

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică vor avea loc meciurile etapei a 22-a din Liga A. Iată programul și delegările: