Muzeul Hasdeu va avea audio-ghid şi în limba italiană, după o colaborare foarte frumoasă cu o familie de români din Rovigo

Eveniment (Categoria articolului)

Muzeul Memorial "B.P. Hasdeu" din Câmpina este singura instituție muzeală din Prahova și printre puținele din țară unde vizitatorii beneficiază de audio-ghid în patru limbi - română, franceză, engleză și germană. În curând va fi al doilea muzeu din România (după Muzeul Satului din București) cu audio-ghid în cinci limbi, pentru că, la cele patru menționate, se va adăuga și italiana.

Povestea cu audio-ghidul în italiană face parte din seria lucrurilor frumoase care se întâmplă la Castelul Hasdeu. Varianta în limba italiană a textului pentru audio-ghid este realizată în urma unei colaborări cu Asociaţia „Folkloriamo” din Rovigo (regiunea Veneto – Italia), preşedintele acestei asociații fiind o româncă stabilită în Italia în urmă cu 25 de ani – Nicoleta Veronica Tacu. Traducerea aparține celor două fiice ale sale – Chiara şi Veronica Fraello, născute în Italia. (video
„Totul a început anul trecut, atunci când la Consiliul Judeţean Prahova a sosit o invitaţie pentru un eveniment la Rovigo – Italia. Am fost acolo şi am avut ocazia să mă întâlnesc cu familia Nicoleta Veronica Tacu şi Alfredo Fraello, liderii Asociaţiei „Folkloriamo” din Rovigo. În cadrul unui proiect cultural intitulat „Folkloriamo Prahova 2017”, fetele acestei familii, Chiara şi Veronica, au reuşit o traducere excepţională a prezentării Muzeului Hasdeu, practic, aceasta fiind varianta în limba italiană a audio-ghidului. Le mulţumesc celor două fete care şi-au rupt din timpul lor multe ore, în această vacanţă de vară, pentru a realiza o traducere, aşa cum numai un nativ italian ar fi putut face. Le mulţumesc şi mă bucur nespus că astfel mi-am îndeplinit un vis, de a avea ghidajul audio şi în limba italiană la Castelul Hasdeu”, ne-a declarat Jenica Tabacu, directorul Muzeului Memorial „B.P. Hasdeu” din Câmpina. (video)  

 „Eu sunt plecată din 1992 în Italia. Sunt născută la Urlaţi şi mi-am întemeiat o familie la Rovigo, în regiunea Veneto, din Italia. Am păstrat întotdeauna în suflet ţara mea natală şi tradiţiile nespus de frumoase şi am reuşit să-l fac şi pe soţul meu să se îndrăgostească de România. De altfel, costumul popular românesc îl purtăm cu mare onoare şi bucurie la cele mai multe manifestări din Rovigo, dar şi în întreaga Italie. Bineânțeles, și în România, la evenimentele la care participăm. Fetele mele ştiu limba română, iar pentru noi a fost o mare bucurie să putem contribui la acest proiect. Am descoperit aici, la Câmpina, la Castelul Iuliei, un loc minunat, oameni de excepţie şi suntem mândri că vocile fetelor mele le vor transmite italienilor care vin aici povestea fabuloasă a familiei Hasdeu”, ne-a spus Nicoleta Veronica Tacu, care s-a aflat la Castelul Hasdeu, zilele trecute, împreună cu familia sa. (video)

7198 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Mihai 20.09.2017 15:44 Felicitari Jenica Tabacu pentru tot ce faci la castel!
  • Laura 23.09.2017 08:58 Tot ce se intampla la Castel, in acest loc minunat al Campinei, este o demonstratie ca omul sfinteste locul!

Eveniment

1250 vizualizari
20 apr. 2024 22:28

Conferință PeaceJam la Câmpina, despre ”Sănătatea și bunăstarea tinerilor”

A doua ediție a Conferinței PeaceJam a avut loc la Câmpina, în Casa Tineretului, în acest week-end. Conferința a prilejuit discuții, jocuri și workshopuri în jurul unei teme comune - ”Sănătatea și bunăstarea tinerilor”.

1285 vizualizari
31 mar. 2024 08:58

La Câmpina, credincioșii romano-catolici au primit Lumina Sfântă a Învierii

La Câmpina, comunitatea romano-catolică este formată din aproximativ 400 de persoane. O bună parte dintre aceștia au participat sâmbătă seară la slujba de Înviere și au primit Lumina Sfântă a Învierii la Biserica ”Sfântul Anton de Padova”, din municipiu, ctitorie a inginerului Anton Raky. Slujba de Înviere oficiată de părintele paroh Claudiu Cojan a început cu Sfânta Liturghie și a continuat cu binecuvântarea Focului și a Lumânării Pascale.

Alte stiri recente

120 vizualizari
25 apr. 2024 16:18

Partidul Câmpina Curată a depus dosarele de candidați pentru Consiliul Local

În cursul zilei de miercuri, 24 aprilie, Partidul Câmpina Curată a depus la Biroul Electoral Local dosarele de candidați pentru Consiliul Local. Vă reamintim că pentru funcția de primar, Partidul Câmpina Curată o susține pe Irina Nistor, candidatul PSD.

1170 vizualizari
24 apr. 2024 22:29

Călin Tiu (PSD) și Alexandru Vane (PNL), candidații din Câmpina cu șanse mari să devină consilieri județeni

Doi câmpineni sunt pe poziții eligibile pe liste partidelor pe care le reprezintă, pentru Consiliul Județean Prahova, cu șanse foarte mari de a deveni consilieri județeni în urma alegerilor locale din 9 iunie 2024.