Un referendum care demonstrează că românii nu mai pot fi păcăliți cu teme false. Avertisment pentru BOR și politicieni

Actualitate (Categoria articolului)

Mai sunt câteva ore până la închiderea urnelor pentru referendumul privind revizuirea Constituţiei, prima consultare publică organizată pe parcursul a două zile. Pentru ca acest referendum să fie validat, la urne trebuie să se prezinte 30% dintre alegătorii înscriși în listele electorale permanente. Devine din ce în ce mai clar că acest lucru nu se va întâmpla, având în vedere că la ora 16.00, când s-a făcut ultima raportare oficială a Biroului Electoral Central, prezența la vot, la nivel național, era de 15,21%. Cu alte cuvinte, până la ora 16.00, votaseră 2.781.918 alegători dintre cei 18.278.496 alegători înscriși pe listele electorale permanente. Rezultatul care se prefigurează este dezastruos în primul rând pentru Biserica Ortodoxă Română (BOR), cea care s-a implicat foarte mult în această consultare publică. Un rezultat care ar trebui să dea de gândit mai-marilor BOR, dar și partidelor politice, în special PSD, care a modificat inclusiv legislația privind referendumul în speranța că va ieși așa cum "trebuie".

La finalul primei zile a referendumului, prezenţa la nivel naţional era de 5,72%. Nici astăzi lucrurile nu au stat mult mai bine, la ora 10.00, prezenţa ajungând la 7,24%. Nici măcar ieşirea enoriaşilor de la biserică, undeva în jurul prânzului, nu a schimbat prea mult datele problemei, în ciuda eforturilor făcute de preoţi prin majoritatea parohiilor. Astfel, la ora 13.00, prezenţa era de 11,67%, iar la ora 16.00 - de 15,21%. Indiferent de votul Diasporei, este foarte greu de crezut că se va ajunge la 30%, probabil că se va depăși cu puțin 20%.
Analizând puțin această situație în care aproape 15 milioane de români nu s-au prezentat la urne pentru a spune DA sau NU revizuirii Constituției, aici nu mai poate argumenta nimeni că e vorba despre manipulare sau lipsă de informare sau indiferență. Sunt aproape 15 milioane de oameni care pe 6 și 7 octombrie au arătat că nu mai pot fi mințiți cu teme false, nici măcar de către Biserica Ortodoxă, una dintre instituțiile care își pierde tot mai mult din credibilitate și nu din vina acestui popor care-și păstrează credința în Dumnezeu.
În același timp, rezultatul acestui referendum poate fi un avertisment dur adresat clasei politice care a susținut, mai mult sau mai puțin fățiș, un demers inutil, pentru organizarea căruia România a plătit peste 35 milioane de euro. Pentru că românii au plătit acești bani, nu BOR și nu partidele politice. Acum, rămâne o întrebare: cum vor deconta cei care au introdus în agenda publică un referendum fără miză?

4215 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Dan Gavrilescu 09.10.2018 18:17 Chiar nu ati inteles ce priceput e PSD? El ar fi cazut in picioare in ambele variante, DA sau NU. Acum se pune bine la Bruxelles "vedeti, romanii iubesc acest guvern, care e politic corect"! Daca iesea DA si se valida, tot in picioare cadea: "La noi e democratie, dupa 3 ani am organizat un referendum cum a cerut poporul si noi a trebuit sa modificam Costitutia in mod democratic". Isi poate inchipui cineva ca daca Guvernul ar fi vrut sa iasa lumea la vot, nu ar fi reusit PSD sa mobilizeze aparatul de partid? Mai mult, indiferent de orientarile religioase, BOR a primit o lovitura subtila de imagine, dovedind nu ca ne-am pierdut increderea in Biserica ci ca nu are experienta manifestarii in social, asa cum au, prin traditie, catolicii si protestantii. Ramane intrebarea: pe cine a deranjat definirea in Constitutieie a casatoriei ca uniune liber consimtita dintre un barbat si o femeie?

Actualitate

2940 vizualizari
19 oct. 2018 21:25

Drumul principal care traversează satul Urleta, din comuna Bănești, a fost asfaltat pe o lungime de 2,2 km

Locuitorii din satul Urleta din comuna Bănești au motive de bucurie, după ce săptămâna trecută a fost asfaltată strada principală, pe o lungime de 2,2 km, iar anul viitor va fi realizată canalizarea întregului sat, fără a fi afectată lucrarea de asfaltare a drumului principal.

2856 vizualizari
19 oct. 2018 20:47

Curtea de Apel menține decizia Tribunalului Prahova de anulare a concursului prin care soția administratorului public, Remus Bădulescu, a fost angajată la Biblioteca Municipală Câmpina

2 comentarii

La finalul anului trecut, Tribunalul Prahova a dispus anularea concursului prin care a fost ocupat postul de bibliotecar gradul IA la Biblioteca Municipală Câmpina, concurs câștigat de Georgiana Bădulescu, soția administratorului public al municipiului, Remus Bădulescu. Decizia Tribunalului nu era definitivă și a fost atacată cu recurs de Municipiul Câmpina prin primar. Recursul s-a judecat ieri, 18 octombrie 2018, la Curtea de Apel Ploiești, iar instanța a dispus menținerea, în cea mai mare parte, a sentinței Tribunalului, inclusiv anularea concursului de ocuparea a postului menționat. De această dată, decizia este definitivă.

Alte stiri recente

655 vizualizari
20 oct. 2018 13:30

Liga A Prahova, etapa a 10-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă dimineață a avut loc primul meci al etapei a 10-a din Liga A. Etapa va continua după-amiază și se va încheia mâine dimineață.

1364 vizualizari
20 oct. 2018 07:12

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Stoica Teodorescu

Stoica Teodorescu a fost un dascăl cu un talent pedagogic desăvârșit și un valoros istoric. Este autorul primei monografii a orașului nostru, în anul 1924. Chiar dacă a locuit și profesat destul de puțin timp în Câmpina, Stoica Teodorescu și-a legat numele pentru totdeauna de orașul nostru, fiind de multe ori pe nedrept ignorat ori de câte ori se face referire la istoria Câmpinei.