Răspunsuri pentru cei interesaţi de soarta locatarilor din blocurile „cu bulină”, care ar trebui să se mute în blocul de necesitate

Social (Categoria articolului)

După articolul „Locatarii blocului A6 nu doresc să se mute în blocul de necesitate, astfel că Primăria Câmpina mai pierde nişte fonduri guvernamentale” au apărut foarte multe reacţii şi comentarii, atât pe site-ul nostru, cât şi pe reţelele de socializare, dar am primit şi numeroase mesaje „în privat”, toate dorind anumite precizări pe această temă. Aşa că, încercând să sintetizăm întrebările şi subiectele în discuţie şi documentându-ne la jurişti, dar şi reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari din acest bloc, suntem în măsură să vă prezentăm o serie de răspunsuri. Este puţin probabil ca situaţia să fie deblocată, dar poate răspunsurile vor folosi cuiva.

Probabil, cea mai importantă şi des întâlnită problemă ridicată de oameni a fost cea a costurilor pe care trebuie să le suporte proprietarii. Ei bine, aici sunt trei puncte de discutat. Mai întâi, costurile mutării propriu-zise vor fi suportate de Primărie, dar oamenii trebuie să ştie că eventualele îmbunătăţiri trebuie să şi le asigure singuri. De exemplu, centrala termică trebuie să şi-o demonteze fiecare proprietar în parte, urmând să o reinstaleze după lucrările de consolidare. Pentru cei care nu au posibilitatea să-şi mute toată mobila, Primăria asigură gratuit spaţii corespunzătoare pentru depozitarea mobilei pe perioada lucrărilor de consolidare.

În privinţa lucrărilor propriu-zise, oamenii nu vor plăti niciun leu dacă veniturile pe membru de familie sunt sub nivelul salariului mediu pe economie, care în acest moment este de aproape 2.100 lei. În cazul în care veniturile pe membru de familie sunt mai mari de această valoare, se încheie un contract separat între proprietar şi Primărie şi se va plăti în rate lunare egale, fără dobândă, pe o durată care nu poate depăşi 25 de ani, o cotă parte aferentă spaţiului său locativ. Proprietarul apartamentului poate achita integral în orice moment. Trebuie să se ştie că dacă – spre exemplu – pe o scară nu se vor încadra să plătească aceste rate decât câteva familii, fiecare va plăti numai pentru apartamentul său, nu şi pentru ceilalţi vecini, care au venituri sub nivelul salariului mediu pe economie. Deocamdată nu se poate şti care va fi costul lucrării, având în vedere că proiectul şi procedura de achiziţie, care vor stabili preţul final, nu se vor putea face decât după obţinerea acordurilor notariale ale tuturor proprietarilor. Nu în ultimul rând, niciunul dintre proprietarii care se vor muta în blocul de necesitate nu va plăti vreo chirie, ci numai utilităţile consumate pe perioada în care va locui aici.

O altă problemă de interes a fost cea a posibilităţii vinderii ulterioare a apartamentului. Acest lucru este posibil doar dacă se achită integral contravaloarea cotei aferente din lucrările de consolidare sau diferenţa care a mai rămas de achitat la momentul la care se doreşte vânzarea apartamentului. Spre exemplu, dacă se stabileşte că această cotă este de 20.000 lei pentru un apartament, imediat ce se achită această sumă, proprietarul poate înstrăina spaţiul locativ respectiv.

Au fost mulţi cititori care au întrebat şi de eventuala moştenire a acestor apartamente, mai ales dacă ţinem cont că sunt destui pensionari, cu vârste înaintate, care locuiesc acum în A6. Practic, moştenirea nu modifică sub nicio formă acordul notarial al proprietarului şi eventualul contract între acesta şi Primărie. Spaţiul locativ va fi inclus în masa succesorală, iar moştenitorii vor prelua intregral drepturile şi obligaţiile privind acest bun. Singura posibilă schimbare este cea legată de achitarea lucrărilor, pentru că, dacă veniturile moştenitorilor depăşesc salariul mediu, atunci se încheie un contract între aceştia şi Primărie, după realizarea succesiunii, stabilindu-se nivelul ratei de achitat pentru cota aferentă acestei unităţi locative la valoarea lucrărilor.

Un cititor a întrebat: „Se va face consolidare doar pe anumiţi pereţi. Cine garantează integritatea celorlalte camere, având în vedere că pe acolo vor trece zeci de muncitori?” Celor două asociaţii de proprietari li s-a transmis în repetate rânduri din partea administraţiei locale că, după încheierea lucrărilor, modernizările făcute de proprietari în apartamente se vor reface conform proiectului de consolidare, cu materiale standard, conform legislaţiei în vigoare (gresie, faianţă, închidere balcoane, anvelopare, tâmplărie PVC). De asemenea, investiţiile făcute în imobil (separaţiile de apă şi de gaze) vor fi refăcute, conform proiectului, astfel că la final toţi utilizatorii vor fi contorizaţi individual. 
Trebuie să se mai ştie că asociaţia de proprietari va avea un reprezentant desemnat de aceasta în toate fazele lucrărilor de consolidare – de la proiectare şi derularea procesului de achiziţie publică a executării lucrării şi până la recepţia finală a lucrărilor de consolidare. Mai sunt multe alte detalii care i-au interesat pe cititori şi vă mulţumim pentru interesul constant manifestat față de acest subiect. Toţi proprietarii din blocul A6 şi din celelalte blocuri cu risc seismic ridicat trebuie să ştie că întreaga documentaţie privind toate detaliile realizării lucrărilor de consolidare este transmisă asociaţiilor de proprietari, iar răspunderea în cazul unui eventual seism revine exclusiv proprietarilor.

9341 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • badila ion 11.02.2017 14:33 Ptr cei care nu se încadrează cu salariul mediu sa nu plătească consolidare statul cum isi recuperează bani?

Social

1466 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

699 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

2 vizualizari
20 apr. 2024 19:05

Peste o sută de copii au fost prezenți la Cupa Primăverii, la arte marțiale, organizată de AIKO Câmpina

În sala Clubului AIKO Câmpina a avut loc sâmbătă Cupa Primăverii la arte marțiale, o competiție care a reunit peste o sută de copii din Câmpina, dar și de la cluburile din Măgureni, Sinaia, Bușteni și Azuga.

394 vizualizari
20 apr. 2024 13:40

Liga A Prahova, etapa a 25-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă au avut loc primele meciuri din cadrul etapei a 25-a din Liga A Prahova. Iată rezultatele înregistrate până acum și clasamentul la zi: