Ordonanța 13/2017, actul normativ aprobat peste noapte de Guvern și prin care, practic, se dă liber la abuzul în serviciu

Actualitate (Categoria articolului)

Guvernul a adoptat aseară, în cadrul unei ședințe care avea pe ordinea de zi doar aprobarea bugetului pentru 2017, proiectul de ordonanță privind modificarea Codului Penal, dar și două proiecte de lege privind grațierea și executarea pedepselor. Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial în mare grabă, noaptea trecută, la ora 1.30, iar cele două proiecte de lege au fost trimise la Parlament, pentru aprobare în procedură de urgență.

Ordonanța de Urgență nr. 13/2017 pentru modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală - acesta este actul normativ adoptat marți seară de Guvern și publicat de urgență în Monitorul Oficial. Un număr 13 care le aduce noroc multor politicieni, pentru că îi scapă de dosarele penale pe care le au, dar un număr 13 cu ghinion pentru România, care și așa era una dintre cele mai corupte țări din Europa. 
Concret, iată principalele modificări pe care le aduce ordonanța adoptată aseară de Guvern și care astăzi a intrat în vigoare (cu excepția articolului I - modificările la Codul Penal, care intră în vigoare peste zece zile):
- în cazul infracțiunilor contra înfăptuirii justiției favorizarea săvârșită de un membru al familiei sau afin până la gradul II nu se pedepsește
- favorizarea infractorului este dezincriminată în cazul emiterii, adoptării sau aprobării actelor normative
- abuzul în serviciu nu mai reprezintă o faptă penală dacă prejudiciul este mai mic de 200.000 lei, iar dacă este mai mare de acest prag - se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă
- neglijența în serviciu nu mai constituie infracțiune și este eliminată din Codul Penal
- în cazul conflictului de interese disparea noțiunea de "raporturi comerciale sau de muncă"
- un denunț nu mai este valabil dacă se face la mai mult de șase luni de la data comiterii faptelor

(În facsimil aveți textul integral al OUG 13/2017)

6252 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Ion Dandoaselea 01.02.2017 10:15 Oare ce senzatie o avea si cel mai urmarit penal fiu al muniicipiului? Uite cum scapa el pe usa din dos... Mai ramane doar cu luarea de mita si cu delapidarea nu? Horica tata, mergi la pesede ca mare bine ti-au facut!

Actualitate

2245 vizualizari
24 apr. 2024 15:39

O femeie din Câmpina a fost prinsă la volan sub influența alcoolului

În cursul zilei de marți, 23 aprilie, în jurul orei 19.00, polițiștii câmpineni au oprit un autoturism pentru control pe Strada Mihai Eminescu.

2248 vizualizari
24 apr. 2024 12:53

Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

1 comentarii

În dimineața zilei de miercuri, 24 aprilie, a avut loc concursul pentru postul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina.

Alte stiri recente

97 vizualizari
25 apr. 2024 16:18

Partidul Câmpina Curată a depus dosarele de candidați pentru Consiliul Local

În cursul zilei de miercuri, 24 aprilie, Partidul Câmpina Curată a depus la Biroul Electoral Local dosarele de candidați pentru Consiliul Local. Vă reamintim că pentru funcția de primar, Partidul Câmpina Curată o susține pe Irina Nistor, candidatul PSD.

1159 vizualizari
24 apr. 2024 22:29

Călin Tiu (PSD) și Alexandru Vane (PNL), candidații din Câmpina cu șanse mari să devină consilieri județeni

Doi câmpineni sunt pe poziții eligibile pe liste partidelor pe care le reprezintă, pentru Consiliul Județean Prahova, cu șanse foarte mari de a deveni consilieri județeni în urma alegerilor locale din 9 iunie 2024.