CFR vrea să dezafecteze grinzile de beton de la podul din zona Câmpina, pentru a înlătura pericolul unei eventuale prăbușiri peste DN1

Actualitate (Categoria articolului)

Despre pericolul real pe care îl reprezintă podul de cale ferată de peste râul Prahova și DN1, dintre Câmpina și Poiana Câmpina, am scris de mai multe ori. Pilonul din mijlocul DN1 se afundă pentru că stă, practic, pe un bloc de sare pe care apele subterane îl dizolvă încet, dar sigur. Podul a fost monitorizat permanent, iar în urma unei verificări efectuate în luna mai a acestui an s-a luat decizia dezafectării grinzilor din beton din zona de deasupra DN1.

Podul aparține CFR și este în administrarea Secției L5 Câmpina. A fost construit în 1974. Rotiri ale pilei nr. 5 (pilonul din mijlocul DN1) s-au constatat încă din anul 1985. Podul a fost monitorizat prin măsurători cu aparate optice și a fost expertizat de două ori, în 2000 și 2015. Din cauza denivelării grinzilor care se află pe piciorul de pe DN1, cel care se afundă în sare, CFR a interzis circulația feroviară pe acest pod în septembrie 2013. 
Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul de Stat în Construcții, la solicitarea noastră în baza Legii 544/2001, "fenomenul de tasare / dizolvare lentă a blocului de sare masivă (generat de nivelul fluctuant al apelor subterane) pe care este fundată pila nr. 5 a podului are o evoluție continuă, fapt pentru care, în cursul lunii mai 2018, împreună cu factori de decizie din cadrul CFR - Sucursala Regională București au fost evaluate condițiile tehnice necesare pentru dezafectarea elementelor din beton armat, componente ale tablierului pe zona adiacentă deschiderilor 5 și 6, adică zona pe care podul supratraversează DN1".
Mai exact, este vorba despre scoaterea grinzilor din beton situate de o parte și de alta a piciorului de pod situat pe DN1 astfel încât să fie îndepărtat pericolul unei eventuale prăbușiri.

"În prezent, la CN CFR - Sucursala București sunt în analiză soluțiile tehnice care ar putea fi adoptate pentru punerea în siguranță a podului și implicit pentru desfășurarea în siguranță a traficului pe DN1, în zona podului de cale ferată. Până la adoptarea soluției tehnice de intervenție și până la execuția acesteia, Secția L5 Câmpina va monitoriza în continuare comportanrea în timp a podului afectat de tasările produse în zona pilei nr. 5, conform obligațiilor ce îi revin potrivit Legii 10/1995 privind calitatea în construcții, cu modificările și completările ulterioare", se menționează în răspunsul pe care l-am primit de la Inspectoratul de Stat în Construcții.

Citiți și Podul de cale ferată de peste DN1, din zona Câmpina, se afundă ușor în sare

6112 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Marian 12.06.2018 12:31 Dacă dispare podul înseamnă că primăria poate să asfalteze trecerile peste calea ferată din oraș?

Actualitate

2500 vizualizari
28 mar. 2024 20:29

La Câmpina, sancțiune record de suspendare a unui permis de conducere

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, în două intervale orare (7.00 - 9.00 și 15.00 - 17.00), Poliția Câmpina a acționat în municipiul Câmpina și comuna Poiana Câmpina pe linie rutieră.

372 vizualizari
28 mar. 2024 19:58

Primim de la cititori. Groapa de pe Islaz... Strada Islaz

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis în urmă cu mai multe zile, pe numărul de whatsapp 0733.388.425, o imagine surprinsă pe o stradă din cartierul Câmpinița. 

Alte stiri recente

143 vizualizari
29 mar. 2024 07:25

Asociația Cultul Eroilor Câmpina a premiat cele mai bune lucrări de la concursul ”Basarabia, pământ românesc”

Ca în fiecare an, la 27 martie, Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Câmpina, condusă de col (r) Marian Dulă, organizează - în general, împreună cu o unitate de învățământ din localitate - concursul de eseuri și desene ”Basarabia, pământ românesc”.

564 vizualizari
28 mar. 2024 21:19

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică vor avea loc meciurile etapei a 22-a din Liga A. Iată programul și delegările: