Sărbătoarea Iuliilor lui Hasdeu, o adevărată sărbătoare a Câmpinei

Eveniment (Categoria articolului)

"Sărbătoarea celor 2 Iulii" este un eveniment cu adevărat cultural și singurul din Câmpina care include prelegeri, expoziții, lansări de carte, teatru și muzică. Un eveniment frumos și complet, care începe să atragă și un alt tip de public, nu doar pe cel interesat de viața și opera lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, de dramele savantului sau de cele două Iulii care i-au marcat viața.

Duminică, 2 iulie 2017, Castelul a fost un furnicar. Poate nu e un cuvânt tocmai potrivit unui asemenea loc, dar cam așa a fost acolo. În curtea Castelului Hasdeu și în interiorul acestuia, o mulțime de turiști. Veniți cu autocare, cu microbuze, cu mașini personale. De la București, de la Bacău, din Dâmbovița și din alte părți. O bucurie pentru gazde, o bucurie pentru Câmpina. Templul construit de Hasdeu în memoria iubitei sale fiice, Iulia, atrage vizitatori și impresionează. Povestea acestei familii este unică și, să recunoaștem, fascinantă.
În grădina Castelului, lume multă la "Sărbătoarea celor 2 Iulii", eveniment organizat neîntrerupt de 27 de ani încoace. Așa cum am spus-o de multe ori, întotdeauna am avut senzația că este un eveniment destinat unui anumit tip de public, mai erudit, mai sofisticat, mai pretențios, dar încet-încet încep să vină aici și oameni care vor doar să se bucure de Castel și minunată grădină a acestuia, de cărți, de concert sau de piesa de teatru, de o întâlnire cu oameni dragi. Poate că prelegerile ținute sunt cam complicate pentru unii dintre noi, sau poate că nu vedem o pictură sau o sculptură cu ochiul artistului, dar le putem sărbători pe Iuliile lui Hasdeu în felul nostru, bucurându-ne de o carte bună, de o muzică bună, de jocul unor actori superbi. Fiecare dintre noi poate găsi un motiv pentru a veni la Castel, pe 2 iulie, lucru demonstrat și în acest an de numărul mare al celor prezenți, fie ei oameni de cultură, reprezentanți ai administrației locale sau oameni simpli, dar iubitori de frumos, admiratori ai Castelului și ai muncii pe care o depune aici zi de zi echipa condusă de Jenica Tabacu, directorul Muzeului Memorial "B.P. Hasdeu". De aceea spunem că Sărbătoarea Iuliilor este o adevărată sărbătoare a Câmpinei.

5301 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

1538 vizualizari
25 mar. 2024 21:51

De ziua ei, Poliția Câmpina și-a deschis porțile pentru copiii de la mai multe școli

1 comentarii

25 Martie este Ziua Poliției, iar una dintre activitățile desfășurate cu acest prilej a fost și la Câmpina. Aici, Poliția Municipală și-a deschis porțile, elevi de la Grădinița ”Iulia Hasdeu”, Școala gimnazială din cadrul Liceului Tehnologic Mecanic, Școala Centrală și Școala Gimnazială din cadrul Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” fiind fascinați să descopere un univers nou.

2778 vizualizari
21 mar. 2024 08:05

Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” a împlinit 52 ani de la înființare

2 comentarii

Sărbătoare mare miercuri, 20 martie, la Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” din Câmpina. În ziua în care se împlineau 204 ani de la nașterea domnitorului care a dat numele acestei instituții de învățământ, conducerea acesteia a decis să organizeze și o mică festivitate dedicată împlinirii a 52 ani de existență ai școlii.

Alte stiri recente

145 vizualizari
29 mar. 2024 07:25

Asociația Cultul Eroilor Câmpina a premiat cele mai bune lucrări de la concursul ”Basarabia, pământ românesc”

Ca în fiecare an, la 27 martie, Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Câmpina, condusă de col (r) Marian Dulă, organizează - în general, împreună cu o unitate de învățământ din localitate - concursul de eseuri și desene ”Basarabia, pământ românesc”.

576 vizualizari
28 mar. 2024 21:19

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică vor avea loc meciurile etapei a 22-a din Liga A. Iată programul și delegările: