"Minutul Centenarului". Cum a salvat I.C. Brătianu "Biserica lui Horea" din Țara Moților

Social (Categoria articolului)

La ultima ședință a Consiliului Local Câmpina, în cadrul "Minutului Centenarului", consilierul Dragomir Enache a vorbit despre un act de patriotism mai puțin cunoscut în zilele noastre. Este vorba despre salvarea bisericii de lemn din Albac, satul natal al lui Horea, biserică pe care administrația austro-ungară dorea să o dărâme și pe care I.C. Brătianu a mutat-o pe ascuns în satul Florica din județul Argeș. (video)

În anul 1907, I.C. Brătianu, pe atunci ministru de interne, a vizitat satul Albac, localitatea natală a lui Horea, din județul Alba. Localnicii români i s-au plâns că ungurii vor să dărâme bisericuța construită în anul 1746 și să vândă lemnul, bucată cu bucată, pentru foc. I.C. Brătianu a cumpărat din banii săi tot lemnul bisericii, l-a transportat pe ascuns în Țara Românească, în satul Florica, la reședința lui Brătianu, unde mai mulți meșteri moți au reconstruit biserica. Atunci i s-au adăugat porțile împărătești de la biserica lui Cloșca din Cărpiniș și potirul de lemn de cireș de la Biserica din Mesteacăn, unde jurase Crișan.  În anul 1958, biserica a fost mutată de autorități la Olănești.

4553 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Radu Viorel 21.08.2018 10:02 Cu tot respectul pentru marele eveniment dar exemplul ales de consilier, este unul tipic de evaziune fiscala ,tot ca o gluma amara ,asteptam si alte proiecte pentru oras .

Social

682 vizualizari
15 nov. 2018 12:45

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Nicolae Iorga

Nicolae Iorga este, fără îndoială, una dintre cele mai mari personalități ale României din prima jumătate a secolului trecut. O personalitate care a avut multiple legături cu Câmpina.

1576 vizualizari
15 nov. 2018 12:21

Oare de ce la Câmpina aproape toate lucrările la infrastructură încep toamna?

3 comentarii

Este întrebarea multor câmpineni, mai ales conducători auto, exasperați că puținele străzi care mai erau bune au fost sparte pentru diverse lucrări, existând șanse minime ca aceste străzi să fie refăcute la un nivel acceptabil înainte de sosirea iernii.

Alte stiri recente

165 vizualizari
15 nov. 2018 16:28

La Câmpina, a început montarea noilor decorațiuni pentru Sărbătorile de Iarnă

În urmă cu câteva zile scriam că Primăria Câmpina a fost ceva mai operativă anul acesta comparativ cu anii precedenți și a încheiat deja procedurile de achiziție publică pentru cumpărare și închirierea unor instalații ornamentale pentru iluminatul festiv de sărbători.

2417 vizualizari
14 nov. 2018 21:21

Centrul Medical Ozon Clinic Therapy Câmpina lansează o campanie gratuită de infiltrații cu ozon

1 comentarii

O adevărată premieră pe piața serviciilor medicale din Câmpina a fost lansată de Centrul Medical Ozon Clinic Therapy, situat pe Strada 1 Mai, nr. 31, și care, de la 1 noiembrie 2018, desfășoară o campanie gratuită de infiltrații cu ozon.