26 de elevi de la Școala „B.P. Hasdeu“ au pus piatra de temelie a unei case noi pentru familia din Comarnic, rămasă pe drumuri în urma unui incendiu

Social (Categoria articolului)

O zi în care am oferit, dar mai ales am primit! Am oferit bucurie, speranță și am primit mulțumire și o lecție de viață despre ceea ce înseamnă suflet, colectiv, inițiativă. Toate acestea de la o mână de copii de clasa a IV-a, de la Școala Gimnazială "B.P. Hasdeu" din Câmpina, coordonați pas cu pas de un altfel de pedagog. Unul de "școală veche", pentru care omenia este mai presus de orice calificativ trecut în catalog.

În viață se spune că, pentru a fi împlinit, trebuie să sădești un om, să ridici o casă și să dai naștere unui copil. Elevii Alinei Bârsan se pot lăuda că sunt cei care au pus piatra de temelie la noua casă a Mariei Radea, din Comarnic. Cea veche, bătrânească, i-a ars înainte de Crăciun. Patimile de atunci i s-au transformat în bucurie și speranță, acum, în Săptămâna Mare, când 26 de elevi de clasa a IV-a i-au făcut cea mai frumoasă surpriză. Copiii au confecționat brățări și brelocuri din elastice colorate, pe care le-au comercializat cu un leu și doi lei bucata. Munca și-au început-o în decembrie, ca un paradox, exact în luna în care casa Mariei Radea era mistuită de flăcări. Inițiativa au avut-o pentru a-și ajuta câtiva colegi ale căror familii au un potențial financiar redus. După ce au rezolvat această problemă, elevii și-au dat seama că pot depăși granițele școlii cu faptele bune. S-au gândit să strângă bani din munca lor pentru centre de plasament, însă imediat cum au aflat de situația Mariei Radea, a fiicei și nepoatei ei, care au rămas fără casă, cei mici au hotărât împreună cu învățătoarea lor să schimbe destinația sumei strânse: o mie de lei. Astfel, cu ajutorul nostru, al celor din Grupul „Pentru Tine!“, cu alte donații în bani primite de la membrii grupului , copiii au transformat, în Joia Mare, niște lacrimi de disperare în unele de bucurie, surprinzând-o pe Maria Radea cu materiale de construcție care ajung pentru una dintre camerele noii locuințe.

Aceeași zi, o altă faptă bună

După ce și-au încheiat, momentan, misiunea aici, cu satisfacția faptelor lor, copiii au mers mai departe. A doua oprire a fost la Secăria, la Centrul de plasament de tip familial. Și să nu vă gândiți că aici au venit cu mâna goală! Pentru că banii din munca lor s-au dus la Comarnic, ei și-au adus aminte de economiile pe care le aveau. Așa că au „spart“ pușculițele, au adunat 400 de lei, sumă din care le-au cumpărat celor 16 băieți de Secăria mici atenții. Și pentru că le place să fie „altfel“, copiii și-au surprins gazdele și cu un moment artistic. Dar încărcătura emoțională a fost doborâtă, în cele din urmă, cu o partidă zdravănă de Batlefield, un sport nou predat de elevii câmpineni băieților de la Secăria. Și pentru că nu s-au săturat de joacă, de aerul curat și de sentimentul frumos pe care ți-l dă fapta bună, copiii Alinei Bârsan și-au propus să revină.

Surpriza celor mici a fost dublată de cadourile din partea membrilor Grupului „Pentru Tine!“

Revenim la cazul Mariei Radea din Comarnic, care, pe lângă „piatra de temelie“ pusă de acești copii inimoși, mai are nevoie de multe pentru a-și ridica noua casă. Materialele de construcții și mâna de lucru sunt cele de care are nevoie acum. În prezent, femeia împreună cu nepoata dorm într-o cameră de opt metri pătrați, cedată de fratele ei, în timp ce fiica Mariei Radea doarme la o vecină, pentru că toate trei nu au loc în încăperea strâmtă. Cei care vor să dea concursul gestului făcut de către cei 26 de elevi câmpineni, îl pot contacta pe Cristi Minculescu, coordonatorul Grupului „Pentru Tine!“ la 0726.279.537 sau pe pagina de facebook a grupului. 

Text: Liliana Maxim Minculescu
Foto: Cristi Minculescu

5294 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1079 vizualizari
23 mar. 2024 10:47

Contribuția lunară de întreținere pentru persoanele de la Centrul rezidențial de la Voila se mărește de la aproximativ 3.500 lei la peste 4.000 lei/lunar

Miercuri, 27 martie 2024, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Câmpina, pe ordinea de zi se află și un proiect privind majorarea contribuției lunare de întreținere a persoanelor beneficiare ale serviciilor sociale de la Centrul rezidențial de asistență și reintegrare socială a persoanelor fără adăpost de la Voila.

4706 vizualizari
22 mar. 2024 20:31

Patru elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina s-au calificat la Olimpiada Națională la Limba și literatura română

4 comentarii

Patru elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina s-au calificat pentru Olimpiada Națională la Limba și literatura română, la nivelul întregului județ, numărul elevilor calificați fiind de 29.

Alte stiri recente

285 vizualizari
27 mar. 2024 21:58

Handbal feminin, juniori III. CS Câmpina - Tonus București 36-28

Primul meci oficial în sala de sport a Școlii Gimnaziale ”B.P. Hasdeu” a adus o victorie concludentă pentru CS Câmpina, în fața echipei Tonus București.

463 vizualizari
27 mar. 2024 17:56

Recompense în bani pentru câmpinenii care denunță tentativa de mită electorală

Asociația Câmpina Curată demarează o campanie de conștientizare a riscurilor pe care banii oferiți ca mită electorală îi pot avea asupra viitorului comunității. Printr-o declarație de presă care a avut loc miercuri, 27 martie 2024, reprezentanții asociației au spus că doresc să descurajeze această practică folosită destul de des în procesul electoral din România, existând bănuieli că inclusiv la Câmpina s-a procedat în acest mod, la alegerile din 2020. Asociația Câmpina Curată va oferi recompense de 3.000 lei celor care denunță tentativele de mită electorală la alegerile din 2024.