Viceprimarul Câmpinei așteaptă clarificări de la Prefectură pentru a decide dacă demisionează sau nu din Consiliul Local

Actualitate (Categoria articolului)

Apariția Legii 87/2017 care modifică Legea 161/2003 privind unele măsuri în asigurarea transparenței în exercitarea funcțiilor publice a bulversat oarecum administrațiile locale. Și asta pentru că au fost modificate unele articole privind incompatibilitățile aleșilor locali. Și, deodată, în spațiul public a apărut informația că viceprimarii nu mai pot fi consilieri locali, așa cum se întâmplă în prezent peste tot. Aceste modificări nu sunt, însă, radicale. Ele aduc doar introducerea unui cuvânt - "exercitarea".

Pentru ca lucrurile să fie clare, vă scriem negru pe alb:
- Articolul 87 din Legea 161/2003 - Funcția de primar, viceprimar, președinte și vicepreședinte al consiliului județean este incompatibilă cu funcția de consilier local (...)
- Articolul 87 modificat prin Legea 87/2017: Funcția de primar, viceprimar, președinte și vicepreședinte al consiliului județean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții sau calități: funcția de consilier local (...)
Prin urmare, nu constituie o noutate această incompatibilitate între funcția de viceprimar și cea de consilier local. Mai pe scurt, viceprimarul unei localități nu poate fi și consilier local. Asta, conform actelor normative menționate, dar care se bat cap în cap cu cel mai important act normativ care reglementează situația aleșilor locali - Legea 215/2001 a administrației publice locale (lege organică).

Legea 215/2001 a administrației publice locale (modificată și completată prin Legea 286 în 2006 și prin ordonanțe de urgență în 2008, 2011, 2012, 2014, 2015 și republicată) prevede foarte clar la Articolul 57: viceprimarul este ales cu votul majorității consilierilor locali în funcție din rândul membrilor Consiliului Local, iar pe durata exercitării mandatului viceprimarul își păstrează statutul de consilier local, fără a beneficia, însă, de indemnizația aferentă acestui statut. Așadar, viceprimarul poate iniția proiecte de hotărâre și are drept de vot în CL, dar nu primește bani pentru funcția de consilier local, ci doar indemnizația de viceprimar. Asta se întâmplă în prezent peste tot și nu e prima dată când sunt emise legi care se contrazic reciproc. De foarte puține ori s-a întâmplat ca Parlamentul României să corecteze erorile și să coreleze actele normative între ele, măcar cele foarte importante.
Revenind la situația de față, la solicitarea viceprimarului Adrian Pițigoi, juriștii Primăriei Câmpina au cerut un punct de vedere oficial Prefecturii Prahova, iar acum se așteaptă răspunsul. În funcție de acest răspuns, Adrian Pițigoi va decide dacă demisionează sau nu din funcție de viceprimar. Deși, după cum v-am explicat mai sus, nu sunt motive de demisie.

4872 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Gicu 17.05.2017 12:14 Dacă demisionează din funcția de consilier și este schimbat din funcția de viceprimar, rămâne pe afară. Dacă demisionează din funcția de consilier nu mai poate fi viceprimar. Dacă demisionează din funcția de viceprimar, rămâne consilier. Dacă nu face nimic, se trezește cu dosar de incompatibilitate. ROMÂNICA!!!!!

Actualitate

1079 vizualizari
19 apr. 2024 22:01

BEJ Prahova a respins contestația PSD privind numirea reprezentanților PNL în birourile electorale locale, inclusiv la Câmpina

În ziua desemnării reprezentanților partidelor politice în birourile electorale din fiecare localitate, PSD a depus o contestație. Contestația, formulată la nivelul fiecărei localități din Prahova, cu excepția comunei Izvoarele, dar având aceeași temă, a fost analizată la nivelul Biroului Electoral Județean Prahova și ulterior respinsă.

1124 vizualizari
19 apr. 2024 21:02

Biroul Electoral Câmpina a fost completat cu reprezentanții partidelor

2 comentarii

În cursul zilei de vineri, 19 aprilie, conform calendarului electoral, a fost realizată completarea Biroului Electoral de Circumscripție Câmpina cu reprezentanții formațiunilor politice.

Alte stiri recente

899 vizualizari
22 apr. 2024 21:37

Lansare la Ploiești. Bogdan Ene este candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Câmpina

Luni seară, la Ploiești, a avut loc lansarea candidaților Alianței Dreapta Unită - USR - PMP - Forța Dreptei - pentru alegerile locale din 9 iunie, la nivelul județului Prahova.

429 vizualizari
22 apr. 2024 20:14

La Câmpina, organizația Partidului ProRomânia a trecut la PSD. Președintele Liviu Davidescu este pe lista pentru Consiliul Local

La Câmpina, una dintre mișcările politice interesante de pe ultima sută de metri înaintea depunerii candidaturilor pentru alegerile locale a fost realizată de Partidul ProRomânia.