Câmpina, România 100. Cinematograful de ieri și de astăzi...

Social (Categoria articolului)

Cinematograful din Câmpina, denumit mai întâi "23 August", apoi "Central", a fost construit în anul 1959. Pentru multe generații de câmpineni și locuitori ai comunelor vecine, acesta a fost locul unor momente frumoase, locul unor povești frumoase din adolescență și tinerețe. Cinematograful reprezintă o amintire deosebită pentru mulți dintre noi și poate un gând nostalgic de neînțeles pentru generațiile de astăzi.

O clădire nu prea frumoasă, tipică acelor vremuri și foarte departe de mall-urile de astăzi. Dar un loc unde vedeai filme bune, cu colegii și prietenii, un loc unde... fugeai de la ore, unde îți dădeai întâlnire, unde te distrai. Unul dintre puținele locuri unde puteai face toate acestea în acele vremuri încheiate în 1989. Despre cinematograful din Câmpina vorbim la trecut de mai bine de 20 de ani. Clădirea aparţine Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor – RADEF, instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii. Nu mai reluăm întreaga poveste cu ordonanțele emise ba pentru preluarea cinematografelor de către administrațiile locale, ba pentru anularea acestora. Cert este că, din 2004, RADEF a închiriat cinematograful unei firme private, municipalitatea câmpineană a făcut mai multe demersuri pentru a-l prelua, dar nu s-a concretizat nimic, iar în ultimii ani, RADEF s-a tot judecat cu chiriașul (firma Rotalic SRL) pentru recuperarea chiriei restante și încetarea contractului de locațiune. Clădirea are probleme la structura de rezistență pentru că, lucru mai puțin cunoscut, este o clădire fără fundație.

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și Câmpina, România 100. Casa cu Grifoni - Școala de Maiștri Sondori de ieri, Primăria de astăzi
Câmpina, România 100. Vila administratorului societății Astra Română, din urmă cu un secol, Casa Căsătoriilor de astăzi
Câmpina, România 100. Casa Venețiană de ieri, zona centrală de azi

5741 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

2785 vizualizari
12 apr. 2024 21:29

Mai mulți elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat sediul PRO TV

Un grup de 25 elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu” Câmpina au vizitat miercuri, 10 aprilie, sediul PRO TV, din București, prin intermediul platformei JOBLANDIA - platformă ce facilitează legătura licee - companii pentru a oferi adolescenților o perspectivă practică asupra organizațiilor și joburilor existente și viitoare, sprijinindu-i astfel să-și aleagă cât mai informat cariera.

1738 vizualizari
07 apr. 2024 22:10

Corul ”Lira” a susținut un concert la Biserica Romano-Catolică ”Sf. Anton de Padova”, din Câmpina

Mare bucurie pentru credincioșii romano-catolici, care au fost prezenți duminică, 7 aprilie, în a doua duminică a Paștelui catolic, la Biserica romano-catolică ”Sf. Anton de Padova”, din Câmpina.

Alte stiri recente

162 vizualizari
16 apr. 2024 11:08

Anunț public. Asociațiile și fundațiile din Câmpina pot depune cereri pentru obținerea de finanțare în baza Legii 350/2005

Informații generale privind autoritatea contractantă: Municipiul Câmpina, cu sediul în Bd. Culturii, nr. 18, Câmpina, județul Prahova, tel. 0244/ 337454, fax 0244/371458, e-mail: web@primariacampina.ro, cod fiscal 2843272.

300 vizualizari
16 apr. 2024 10:58

Rareș Hodoiu (AIKO Câmpina), campion european la karate SKDUN

La Debrecen, în Ungaria, s-au desfășurat, în perioada 12-14 aprilie 2024, Campionatul European de Karate SKDUN și Cupa Europei SKDUN. Din lotul național al României, prezent la Debrecen, au făcut parte și doi sportivi câmpineni, de la Clubul AIKO. Este vorba despre Rareș Hodoiu și Alexandru Petre, iar rezultatele lor sunt excepționale la o competiție de un asemenea nivel.