Consiliul Local poate scuti populația de la taxa pe apa de ploaie. Dacă se vrea și dacă bugetul local permite...

Actualitate (Categoria articolului)

În Monitorul Oficial a fost publicată, zilele trecute, Legea 215/2018 pentru modificarea și completarea Legii 241/2006 privind serviciul de alimentare cu apă și de canalizare. Noutatea pe care o aduce acest act normativ este aceea că administrațiile locale îi pot scuti pe cetățeni de la plata taxei pe apa de ploaie.

Potrivit alineatului 24 introdus la articolul 31, "autoritățile deliberative ale unităților administrativ teritoriale pot adopta hotărâri pentru scutirea populației de la plata colectării, transportului, epurării și evacuării apelor pluviale (apele de canalizare care provin din precipitații atmosferice) cu suportarea de la bugetul local, în limita disponibilităților și a sumelor alocate cu această destinație".
"Una din problemele stringente cu care se confruntă beneficiarii serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare este cea a felului în care este calculată factura la apă şi canalizare pentru utilizatorii casnici. Astfel, aceştia trebuie să plătească şi apa meteorică (pluvială). În prezent, taxa este plătită de către consumatorii casnici, aceştia fiind taxaţi indiferent dacă plouă, ninge sau este secetă", se menționează în expunerea de motive a proiectului de lege aprobat de Parlament și apoi promulgat de președintele țării.

Taxa pe apa de ploaie este plătită de populația care beneficiază de canalizare. Cantitatea de apă facturată de către HidroPrahova pentru toți utilizatorii din aria de operare este de 0,2/mc/mp/an, cantitate care se împarte în 12 tranșe și se facturează lunar pentru a preîntâmpina fluctuațiile mari ale volumelor de apă în funcție de regimul precipitațiilor. Rezultă, astfel, o cantitate lunară de 16,7 litri/mp/lună, care corespunde unor coeficienți minimi de scurgere, cantitate prevăzută și în contractul de furnizare/prestare a serviciului public de alimentare cu apă și canalizare.
"SC HidroPrahova SA aplică aceeași cantitate tuturor utilizatorilor, indiferent de regimul pluviometric al zonei în care se află aceștia, pentru a nu crea discriminare între utilizatori, având în vedere faptul că practică un preț unic pentru apa potabilă furnizată și un preț unic pentru apa uzată preluată în canalizare", precizează operatorul de apă și canal HidroPrahova.
Odată cu modificarea Legii privind serviciul de alimentare cu apă și de canalizare, practic se lasă la latitudinea administrațiilor locale scutirea cetățenilor de la plata taxei pe apa de ploaie și preluarea acestei cheltuieli la bugetul local. Acum, în cazul Câmpinei, depinde de Consiliul Local dacă vrea și poate să aprobe o astfel de hotărâre, dacă se face o analiză pentru a se vedea ce ar însemna preluarea acestei cheltuieli la bugetul localității, dacă sunt bani pentru asta.

3522 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Diss 31.08.2018 16:06 Nu se vrea si nu se poate!Punct!

Actualitate

667 vizualizari
16 oct. 2018 21:38

Ziua Mondială a Alimentației Sănătoase, sărbătorită la Colegiul "Istrati" cu produse tradiționale românești

Elevii de la clasele de alimentație publică de la Colegiul Tehnic "Constantin Istrati" Câmpina, Liceul Tehnologic Energetic Câmpina și Liceul Tehnologic "Carol I" din Valea Doftanei au marcat astăzi, 16 octombrie, Ziua Mondială a Alimentației Sănătoase. O acțiune la baza căreia stă un parteneriat de câțiva ani între cele trei instituții de învățământ. Și pentru că suntem în Anul Centenarului, liceenii au sărbătorit această zi cu mâncare tradițională românească și cântece și dansuri populare.

1509 vizualizari
16 oct. 2018 20:38

Ne-a prins toamna cu Strada Bobâlna neasfaltată. Ne va prinde și iarna...

Modernizarea Străzii Bobâlna a fost aprobată de Consiliul Local la începutul acestui an, odată cu bugetul municipiului. Abia în luna iulie a fost organizată licitația pentru executarea lucrărilor. O licitație anulată apoi din cauza unei greșeli de proiectare pe care nu și-a asumat-o nimeni. A fost organizată o nouă licitație, în luna septembrie, iar contractul cu firma câștigătoare a fost semnat săptămâna trecută. Săptămâna viitoare, pe 23 octombrie, amplasamentul va fi predat firmei constructoare pentru începerea lucrărilor, potrivit informațiilor furnizate de Primăria Câmpina.

Alte stiri recente

2566 vizualizari
15 oct. 2018 22:03

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Anton Raky

1 comentarii

Inginerul Anton Raky a fost o personalitate internațională. S-a născut și a studiat în Germania, a explorat resurse uriașe în America Centrală și de Sud, Africa, Asia și Europa, pentru ca la începutul anilor 1900 să vină la Câmpina, atras de aurul negru. Un inginer vizionar, un mare inventator în domeniul tehnologiei de foraj, un om care a avut o imensă contribuție la dezvoltarea industriei petrolului din România și, de ce nu, la dezvoltarea Câmpinei.

2074 vizualizari
15 oct. 2018 20:47

Câmpina, România 100. Casa Lezza, din perioada interbelică, blocurile de astăzi, de pe Strada B.P. Hasdeu

La începutul anilor '20, comunitatea italiană din Câmpina număra aproximativ 140 de persoane, iar cea mai importantă familie de italieni stabilită aici era cea a arhitectului Luigi Lezza. Familia Lezza locuia într-o vilă impresionantă pe Strada B.P. Hasdeu, la nr. 45, o vilă proiectată și construită chiar de către reputatul arhitect. Trei generații ale familiei Lezza și-au trăit viața în Câmpina.