Consiliul Local poate scuti populația de la taxa pe apa de ploaie. Dacă se vrea și dacă bugetul local permite...

Actualitate (Categoria articolului)

În Monitorul Oficial a fost publicată, zilele trecute, Legea 215/2018 pentru modificarea și completarea Legii 241/2006 privind serviciul de alimentare cu apă și de canalizare. Noutatea pe care o aduce acest act normativ este aceea că administrațiile locale îi pot scuti pe cetățeni de la plata taxei pe apa de ploaie.

Potrivit alineatului 24 introdus la articolul 31, "autoritățile deliberative ale unităților administrativ teritoriale pot adopta hotărâri pentru scutirea populației de la plata colectării, transportului, epurării și evacuării apelor pluviale (apele de canalizare care provin din precipitații atmosferice) cu suportarea de la bugetul local, în limita disponibilităților și a sumelor alocate cu această destinație".
"Una din problemele stringente cu care se confruntă beneficiarii serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare este cea a felului în care este calculată factura la apă şi canalizare pentru utilizatorii casnici. Astfel, aceştia trebuie să plătească şi apa meteorică (pluvială). În prezent, taxa este plătită de către consumatorii casnici, aceştia fiind taxaţi indiferent dacă plouă, ninge sau este secetă", se menționează în expunerea de motive a proiectului de lege aprobat de Parlament și apoi promulgat de președintele țării.

Taxa pe apa de ploaie este plătită de populația care beneficiază de canalizare. Cantitatea de apă facturată de către HidroPrahova pentru toți utilizatorii din aria de operare este de 0,2/mc/mp/an, cantitate care se împarte în 12 tranșe și se facturează lunar pentru a preîntâmpina fluctuațiile mari ale volumelor de apă în funcție de regimul precipitațiilor. Rezultă, astfel, o cantitate lunară de 16,7 litri/mp/lună, care corespunde unor coeficienți minimi de scurgere, cantitate prevăzută și în contractul de furnizare/prestare a serviciului public de alimentare cu apă și canalizare.
"SC HidroPrahova SA aplică aceeași cantitate tuturor utilizatorilor, indiferent de regimul pluviometric al zonei în care se află aceștia, pentru a nu crea discriminare între utilizatori, având în vedere faptul că practică un preț unic pentru apa potabilă furnizată și un preț unic pentru apa uzată preluată în canalizare", precizează operatorul de apă și canal HidroPrahova.
Odată cu modificarea Legii privind serviciul de alimentare cu apă și de canalizare, practic se lasă la latitudinea administrațiilor locale scutirea cetățenilor de la plata taxei pe apa de ploaie și preluarea acestei cheltuieli la bugetul local. Acum, în cazul Câmpinei, depinde de Consiliul Local dacă vrea și poate să aprobe o astfel de hotărâre, dacă se face o analiză pentru a se vedea ce ar însemna preluarea acestei cheltuieli la bugetul localității, dacă sunt bani pentru asta.

4676 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Diss 31.08.2018 16:06 Nu se vrea si nu se poate!Punct!

Actualitate

152 vizualizari
28 mar. 2024 20:29

La Câmpina, sancțiune record de suspendare a unui permis de conducere

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, în două intervale orare (7.00 - 9.00 și 15.00 - 17.00), Poliția Câmpina a acționat în municipiul Câmpina și comuna Poiana Câmpina pe linie rutieră.

78 vizualizari
28 mar. 2024 19:58

Primim de la cititori. Groapa de pe Islaz... Strada Islaz

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis în urmă cu mai multe zile, pe numărul de whatsapp 0733.388.425, o imagine surprinsă pe o stradă din cartierul Câmpinița. 

Alte stiri recente

38 vizualizari
28 mar. 2024 21:19

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică vor avea loc meciurile etapei a 22-a din Liga A. Iată programul și delegările:

406 vizualizari
27 mar. 2024 21:58

Handbal feminin, juniori III. CS Câmpina - Tonus București 36-28

Primul meci oficial în sala de sport a Școlii Gimnaziale ”B.P. Hasdeu” a adus o victorie concludentă pentru CS Câmpina, în fața echipei Tonus București.