„Minutul Centenarului”. Despre diplomatul Vasile Stoica și prim-ministrul Alexandru Marghiloman

Social (Categoria articolului)

După cum bine știți, la inițiativa consilierului Dragomir Enache, în Anul Centenar, fiecare ședință a Consiliului Local Câmpina începe cu “Minutul Centenarului”. La ședința de la finalul lunii iunie, “minutul” a fost ceva mai lung, dar expunerea prezentată a fost extrem de interesantă. Consilierul Dragomir Enache a vorbit despre diplomatul Vasile Stoica, profesor și scriitor, un om care a pus o cărămidă importantă la realizarea Marii Uniri.

Vasile Stoica a fost cel care a redactat „Proclamațiile către Țară și Armată” lansate de regele Ferdinand I cu prilejul intrării României, în august 1916, în primul război mondial. A condus Liga Națională a Românilor din America (Liga Socială Română), organism care, în data de 13 septembrie 1918, a fuzionat cu Comitetul Național Român din Transilvania și Bucovina fondat, în 17-30 aprilie 1918, la Paris, sub președinția lui Traian Vuia. În februarie 1919 a participat, ca ofițer de legătură între delegațiile engleză și americană, la Conferința de Pace de la Paris, la propunerea lui Ion I.C. Brătianu. Dragomir Enache a explicat contextul în care s-au desfășurat toate aceste acțiuni, dar a vorbit și despre activitatea Guvernului României din 1918, condus de conservatorul Alexandru Marghiloman, cel care a semnat Tratatul de Pace de la București. (video)

3174 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1830 vizualizari
20 sep. 2018 22:08

"Insta Cafe", locul din Câmpina unde poţi să savurezi o cafea într-un cadru natural de poveste

Bulevardul Culturii, din Câmpina, a fost dintotdeauna locul preferat de promenadă al localnicilor, indiferent de anotimp. În Anul Centenar, doi tineri întreprinzători, Eduard Pîslaru şi Nathaniel Geană, au decis să redea unui colţişor din bulevard strălucirea de altădată. Aşa a apărut "Insta Cafe".

1356 vizualizari
20 sep. 2018 20:37

Câmpina, România 100. Pasajul de la Ceas, aşa cum arăta prin anii '70 şi azi

Pasajul de la Ceas, din zilele noastre, este - fără îndoială - kilometrul 0 al Câmpinei. De-a lungul acestui serial am prezentat în mai multe episoade diverse instantanee din zona care astăzi este cunoscută sub numele de Pasajul de la Ceas. Imaginea de arhivă din acest episod este ceva mai nouă, nu are decât ceva mai mult de 40 de ani, fiind realizată la sfârşitul anilor '70.

Alte stiri recente

1939 vizualizari
20 sep. 2018 19:48

Primarul Horia Tiseanu: „Trebuie să ne luăm adio de la vreun teren de la Jandarmerie!”

La sediul Primăriei Câmpina a avut loc miercuri o întâlnire a reprezentanților administrației locale, tema fiind găsirea unei locații potrivite pentru construirea unei săli de sport. În cadrul acestei întâlniri despre care noi am scris AICI, primarul Horia Tiseanu a făcut o afirmație categorică legată de posibilitatea ca administrația câmpineană să obțină vreun teren de la fosta unitate de jandarmi, situată pe Bulevardul Nicolae Bălcescu.

2074 vizualizari
20 sep. 2018 19:12

Marș cu biciclete, role și trotinete. Elevii Şcolii Centrale Câmpina vor marca, astfel, "Săptămâna Europeană a Mobilităţii"

În perioada 16-22 septembrie se sărbătorește "Săptămâna Europeană a Mobilităţii". Este vorba, de fapt, despre o campanie europeană de promovare a formelor alternative de transport ecologic, de reliefare a faptului că mobilitatea sporește calitatea vieții în mediul urban, reducând poluarea. Elevii Școlii Gimnaziale Centrale din Câmpina vor organiza vineri, 21 septembrie, o acțiune dedicată mobilității.