„Minutul Centenarului”. Despre diplomatul Vasile Stoica și prim-ministrul Alexandru Marghiloman

Social (Categoria articolului)

După cum bine știți, la inițiativa consilierului Dragomir Enache, în Anul Centenar, fiecare ședință a Consiliului Local Câmpina începe cu “Minutul Centenarului”. La ședința de la finalul lunii iunie, “minutul” a fost ceva mai lung, dar expunerea prezentată a fost extrem de interesantă. Consilierul Dragomir Enache a vorbit despre diplomatul Vasile Stoica, profesor și scriitor, un om care a pus o cărămidă importantă la realizarea Marii Uniri.

Vasile Stoica a fost cel care a redactat „Proclamațiile către Țară și Armată” lansate de regele Ferdinand I cu prilejul intrării României, în august 1916, în primul război mondial. A condus Liga Națională a Românilor din America (Liga Socială Română), organism care, în data de 13 septembrie 1918, a fuzionat cu Comitetul Național Român din Transilvania și Bucovina fondat, în 17-30 aprilie 1918, la Paris, sub președinția lui Traian Vuia. În februarie 1919 a participat, ca ofițer de legătură între delegațiile engleză și americană, la Conferința de Pace de la Paris, la propunerea lui Ion I.C. Brătianu. Dragomir Enache a explicat contextul în care s-au desfășurat toate aceste acțiuni, dar a vorbit și despre activitatea Guvernului României din 1918, condus de conservatorul Alexandru Marghiloman, cel care a semnat Tratatul de Pace de la București. (video)

3227 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

679 vizualizari
15 nov. 2018 12:45

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Nicolae Iorga

Nicolae Iorga este, fără îndoială, una dintre cele mai mari personalități ale României din prima jumătate a secolului trecut. O personalitate care a avut multiple legături cu Câmpina.

1559 vizualizari
15 nov. 2018 12:21

Oare de ce la Câmpina aproape toate lucrările la infrastructură încep toamna?

3 comentarii

Este întrebarea multor câmpineni, mai ales conducători auto, exasperați că puținele străzi care mai erau bune au fost sparte pentru diverse lucrări, existând șanse minime ca aceste străzi să fie refăcute la un nivel acceptabil înainte de sosirea iernii.

Alte stiri recente

143 vizualizari
15 nov. 2018 16:28

La Câmpina, a început montarea noilor decorațiuni pentru Sărbătorile de Iarnă

În urmă cu câteva zile scriam că Primăria Câmpina a fost ceva mai operativă anul acesta comparativ cu anii precedenți și a încheiat deja procedurile de achiziție publică pentru cumpărare și închirierea unor instalații ornamentale pentru iluminatul festiv de sărbători.

2408 vizualizari
14 nov. 2018 21:21

Centrul Medical Ozon Clinic Therapy Câmpina lansează o campanie gratuită de infiltrații cu ozon

1 comentarii

O adevărată premieră pe piața serviciilor medicale din Câmpina a fost lansată de Centrul Medical Ozon Clinic Therapy, situat pe Strada 1 Mai, nr. 31, și care, de la 1 noiembrie 2018, desfășoară o campanie gratuită de infiltrații cu ozon.