"Castelul Julia Hasdeu", un album pe care castelul-templu de la Câmpina îl merita de multă vreme

Eveniment (Categoria articolului)

În anul de grație 2017, pe 11 noiembrie, cu puțin timp înainte de ziua Iuliei Hasdeu, la castelul care-i poartă numele și care a fost construit în memoria ei, a fost lansat un album pe care acest edificiu îl merita de mult timp. Un album despre Castel, despre povestea lui unică, despre simbolurile sale, despre fiecare cotlon de aici. Un album în patru limbi (română, franceză, engleză și germană), cu date foarte interesante, cu fotografii de azi și din arhivă, un album realizat de Jenica Tabacu, directorul Muzeului Memorial "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Câmpina. Concepția grafică și fotografiile îl au ca autor pe George Avanu (Editura AgeArt).

În acest an, pe 14 noiembrie, se împlinesc 148 de ani de la nașterea Iuliei Hasdeu, geniala fiică a savantului B.P. Hasdeu, plecată din această lume la doar 19 ani. Tot în această toamnă, în septembrie, s-au împlinit 124 de ani de când Hasdeu a desenat primul plan al Castelulului de la Câmpina. Prima schiță a edificiului, realizată de mână savantului, se găsește pe o filă a unui manuscris spiritist datat 3 septembrie 1893. Iar pe un alt manuscris s-au păstrat aproape nealterate de timp cuvintele lui Hasdeu: "Acest castel s-a zidit în anii 1894-1896, planul fiind dat de spiritul Juliei Hasdeu, prin medium B.P. Hasdeu, apoi desenat arhitectonic de T. Dobrescu, construcțiunea de N. Anghelescu". De aici începe povestea impresionantă a Castelului de la Câmpina, poveste redată în albumul "Castelul Julia Hasdeu", lansat astăzi în cadrul evenimentului "Julia Hasdeu, in memoriam". Albumul arată extraordinar, iar Castelul Iuliei merita o astfel de recunoaștere, așa cum publicul interesat merită să afle informații despre simbolismul constructiv, domeniu în care geniul lui B.P. Hasdeu s-a manifestat după moartea fiicei sale. 

Evenimentul de astăzi, de la Castelul Iulia Hasdeu, a mai inclus lansarea volumului "Orașul închis" scris de Viorica Răduță și prezentat de scriitorii Mioara Bahna și Florin Dochia, festivitatea de premiere a Concursului național de poezie "Iulia Hasdeu" - organizat de Casa de Cultură "I.L. Caragiale din Ploiești, un recital de pian - susținut de Anca Săftulescu. Printre cei prezenți i-am remarcat pe profesorii și scriitorii Christian Crăciun și Constantin Trandafir, membri ai Societății Scriitorilor Prahoveni. Publicul a fost format din oameni de cultură, admiratori ai locului, iubitori de Hasdeu, precum și elevi de la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu", împreună cu profesor Oana Merca.

5682 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

1538 vizualizari
25 mar. 2024 21:51

De ziua ei, Poliția Câmpina și-a deschis porțile pentru copiii de la mai multe școli

1 comentarii

25 Martie este Ziua Poliției, iar una dintre activitățile desfășurate cu acest prilej a fost și la Câmpina. Aici, Poliția Municipală și-a deschis porțile, elevi de la Grădinița ”Iulia Hasdeu”, Școala gimnazială din cadrul Liceului Tehnologic Mecanic, Școala Centrală și Școala Gimnazială din cadrul Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” fiind fascinați să descopere un univers nou.

2785 vizualizari
21 mar. 2024 08:05

Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” a împlinit 52 ani de la înființare

2 comentarii

Sărbătoare mare miercuri, 20 martie, la Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” din Câmpina. În ziua în care se împlineau 204 ani de la nașterea domnitorului care a dat numele acestei instituții de învățământ, conducerea acesteia a decis să organizeze și o mică festivitate dedicată împlinirii a 52 ani de existență ai școlii.

Alte stiri recente

169 vizualizari
29 mar. 2024 07:25

Asociația Cultul Eroilor Câmpina a premiat cele mai bune lucrări de la concursul ”Basarabia, pământ românesc”

Ca în fiecare an, la 27 martie, Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Câmpina, condusă de col (r) Marian Dulă, organizează - în general, împreună cu o unitate de învățământ din localitate - concursul de eseuri și desene ”Basarabia, pământ românesc”.

597 vizualizari
28 mar. 2024 21:19

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică vor avea loc meciurile etapei a 22-a din Liga A. Iată programul și delegările: