Câmpina, România 100. Casa de pe Aleea Scărișoara, în care a copilărit istoricul Neagu Djuvara

Social (Categoria articolului)

Bunicul pe linie maternă al istoricului Negu Djuvara a fost un respectat boier din zona noastră, Petre Grădișteanu, înrudit cu mari familii ale istoriei - Mușatinii și Cantacuzinii. Fiica acestuia, Tinca Grădișteanu, a fost mama lui Neagu Djuvara, reputatul istoric și diplomat, dispărut dintre noi în ianuarie 2018, la aproape 102 ani. În copilărie, Neagu Djuvara își petrecea vacanțele la Câmpina, în casa de pe Aleea Scărișoara, înconjurată de șase hectare de grădină, după cum a scris Neagu Djuvara în "Memoriile" sale.

"Mergeam la Câmpina, acolo unde bătrânul general Grădișteanu cumpărase, prin 1880, o foarte frumoasă casă boierească. Țin minte acea casă în paragină, care avea totuși șase hectare de grădină, până în Prahova. Această grădină care mergea până în Prahova a fost raiul meu, copil fiind. Ne petreceam vacanțele la casa de la Câmpina, care avea mult farmec bătrânesc - era o verandă lungă, erau niște geamuri mari...", descria Neagu Djuvara locul unde a copilărit.
În imaginea veche (care ne-a fost pusă la dispoziție de istoricul Alin Ciupală) apare chiar Petre Grădișteanu, boierul - general, înrudit cu Mușatinii și Cantacuzinii. Casa există și astăzi, schimbată mult, este adevărat și normal, la o adică. Dar este în continuare o casă frumoasă, printre puținele rămase din Câmpina de altădată.

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și: Câmpina, România 100. Casa Istrati, pe domeniul Istrati, astăzi locația Școlii de Poliție "Vasile Lascăr"
Câmpina, România 100. Prima benzinărie din perioada interbelică, între... cazinourile de azi
Câmpina, România 100. Vila administratorului societății Astra Română, din urmă cu un secol, Casa Căsătoriilor de astăzi

2952 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Oana Zemora 13.09.2018 08:56 Buna ziua. Asocierea dv este complet gresita. Ati fotografiat casa mea, din Simion Barnutiu 26, si nu cea cautata de pe Scarisoara, care, actualmente, sunt ultimile doua dreapta din fundul aleii Scarisoara (partea din spate, dependintele servitorilor, au fost recent demolate, terenul intrand in posesia unui al treilea vecin... Despre mosia care se intindea pana in Prahova, si cu care ma invecinam pe hotarul de nord, sa nu mai vorbim: coborati stanga pe Scarisoara si veti descoperi ca din anii '70 a devenit o locatie favorita a rommilor din Campina! Cam asta s-a ales de vestita mosie a "baronului", cum I se spunea in zona!!!
  • Madalin Focsa 17.09.2018 10:26 Tocmai voiam si eu sa atrag atentia ca nu putea fi vorba oricum de casa dnei Zemora, lucru usor de dedus din modul cum cade lumina soarelui pe casa din fotografia veche, corelat cu minime cunostinte de astronomie ;)

Social

1653 vizualizari
18 sep. 2018 21:48

Câmpina, România 100. Pasajul pietonal şi restaurantul "Victoria" de ieri, pasajul pietonal şi complexul comercial de azi

Din fericire, există încă destule fotografii, unele mai vechi, altele mai noi, cu zona centrală a Câmpinei, mai ales a Bulevardului Carol I şi a ceea ce în zilele noastre numim "Pasajul de la Ceas".

3283 vizualizari
17 sep. 2018 21:39

Încă un caz de persoană blocată în lift în centrul Câmpinei. De această dată este vorba despre un copil de 10 ani

În ultima vreme, lifturile blocurilor din Câmpina par să fi intrat într-o perioadă negră. În decurs de două săptămâni s-au înregistrat trei cazuri de persoane blocate în lift, fiind nevoie de intervenţia pompierilor de la ISU pentru rezolvarea situației.

Alte stiri recente

2056 vizualizari
18 sep. 2018 21:41

Serbările Toamnei 2018. Spectacolul din cea de-a doua seară a festivalului

1 comentarii

Dacă prima seară a Festivalului "Serbările Toamnei" - Câmpina 2018 a fost dedicată folclorului, în cea de-a doua seară ritmurile s-au schimbat radical și am avut hip-hop, dance, pop rock. Au cântat, în ordinea intrării pe scenă, Alama, Pacha Man, Cabron, Adda și Voltaj. Iar publicul a fost poate mai puțin numeros ca în anii precedenți, dar cu siguranță la înălțime.

1968 vizualizari
18 sep. 2018 20:11

Primarul Horia Tiseanu a pierdut contestaţia la Curtea de Apel. Dosarul se întoarce la Tribunalul Prahova, unde va începe judecata pe fond

1 comentarii

În toamna anului trecut, primarul municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, era chemat la DNA, alături de alte persoane, fiind acuzat ulterior de fapte de corupţie. În primăvara acestui an, DNA a finalizat cercetările şi a trimis dosarul la Tribunalul Prahova. A trecut de Camera Preliminară, iar apoi Horia Tiseanu a contestat decizia judecătorului de la Camera Preliminară, prin care, practic, se dispunea începerea judecăţii pe fond.