Câmpina, România 100. Casa de pe Aleea Scărișoara, în care a copilărit istoricul Neagu Djuvara

Social (Categoria articolului)

Bunicul pe linie maternă al istoricului Negu Djuvara a fost un respectat boier din zona noastră, Petre Grădișteanu, înrudit cu mari familii ale istoriei - Mușatinii și Cantacuzinii. Fiica acestuia, Tinca Grădișteanu, a fost mama lui Neagu Djuvara, reputatul istoric și diplomat, dispărut dintre noi în ianuarie 2018, la aproape 102 ani. În copilărie, Neagu Djuvara își petrecea vacanțele la Câmpina, în casa de pe Aleea Scărișoara, înconjurată de șase hectare de grădină, după cum a scris Neagu Djuvara în "Memoriile" sale.

"Mergeam la Câmpina, acolo unde bătrânul general Grădișteanu cumpărase, prin 1880, o foarte frumoasă casă boierească. Țin minte acea casă în paragină, care avea totuși șase hectare de grădină, până în Prahova. Această grădină care mergea până în Prahova a fost raiul meu, copil fiind. Ne petreceam vacanțele la casa de la Câmpina, care avea mult farmec bătrânesc - era o verandă lungă, erau niște geamuri mari...", descria Neagu Djuvara locul unde a copilărit.
În imaginea veche (care ne-a fost pusă la dispoziție de istoricul Alin Ciupală) apare chiar Petre Grădișteanu, boierul - general, înrudit cu Mușatinii și Cantacuzinii. Casa există și astăzi, schimbată mult, este adevărat și normal, la o adică. Dar este în continuare o casă frumoasă, printre puținele rămase din Câmpina de altădată.

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și: Câmpina, România 100. Casa Istrati, pe domeniul Istrati, astăzi locația Școlii de Poliție "Vasile Lascăr"
Câmpina, România 100. Prima benzinărie din perioada interbelică, între... cazinourile de azi
Câmpina, România 100. Vila administratorului societății Astra Română, din urmă cu un secol, Casa Căsătoriilor de astăzi

3096 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Oana Zemora 13.09.2018 08:56 Buna ziua. Asocierea dv este complet gresita. Ati fotografiat casa mea, din Simion Barnutiu 26, si nu cea cautata de pe Scarisoara, care, actualmente, sunt ultimile doua dreapta din fundul aleii Scarisoara (partea din spate, dependintele servitorilor, au fost recent demolate, terenul intrand in posesia unui al treilea vecin... Despre mosia care se intindea pana in Prahova, si cu care ma invecinam pe hotarul de nord, sa nu mai vorbim: coborati stanga pe Scarisoara si veti descoperi ca din anii '70 a devenit o locatie favorita a rommilor din Campina! Cam asta s-a ales de vestita mosie a "baronului", cum I se spunea in zona!!!
  • Madalin Focsa 17.09.2018 10:26 Tocmai voiam si eu sa atrag atentia ca nu putea fi vorba oricum de casa dnei Zemora, lucru usor de dedus din modul cum cade lumina soarelui pe casa din fotografia veche, corelat cu minime cunostinte de astronomie ;)

Social

690 vizualizari
15 nov. 2018 12:45

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Nicolae Iorga

Nicolae Iorga este, fără îndoială, una dintre cele mai mari personalități ale României din prima jumătate a secolului trecut. O personalitate care a avut multiple legături cu Câmpina.

1613 vizualizari
15 nov. 2018 12:21

Oare de ce la Câmpina aproape toate lucrările la infrastructură încep toamna?

3 comentarii

Este întrebarea multor câmpineni, mai ales conducători auto, exasperați că puținele străzi care mai erau bune au fost sparte pentru diverse lucrări, existând șanse minime ca aceste străzi să fie refăcute la un nivel acceptabil înainte de sosirea iernii.

Alte stiri recente

230 vizualizari
15 nov. 2018 16:28

La Câmpina, a început montarea noilor decorațiuni pentru Sărbătorile de Iarnă

În urmă cu câteva zile scriam că Primăria Câmpina a fost ceva mai operativă anul acesta comparativ cu anii precedenți și a încheiat deja procedurile de achiziție publică pentru cumpărare și închirierea unor instalații ornamentale pentru iluminatul festiv de sărbători.

2429 vizualizari
14 nov. 2018 21:21

Centrul Medical Ozon Clinic Therapy Câmpina lansează o campanie gratuită de infiltrații cu ozon

1 comentarii

O adevărată premieră pe piața serviciilor medicale din Câmpina a fost lansată de Centrul Medical Ozon Clinic Therapy, situat pe Strada 1 Mai, nr. 31, și care, de la 1 noiembrie 2018, desfășoară o campanie gratuită de infiltrații cu ozon.