Câmpina, România 100. Hanul Palamida de ieri, blocul de la "linie" de azi

Social (Categoria articolului)

Una dintre ultimele clădiri demolate înainte de 1989 a fost Hanul Palamida, clădirea acea stil bloc, lungă, unică în peisajul arhitectural câmpinean al vremii, situată pe Strada Goleşti, între străzile Hasdeu (fostă Lenin) şi Carol I (fosta 23 August). Clădirea a fost demolată cu puţin timp înainte de sfârşitul anului 1989 şi chiar în toamna aceluiaşi an societatea Neptun a început construcţia unui bloc, finalizat după Revoluţie.

Aceste lucruri se mai ştiu. Ceea ce ştie mai puţină lume este că hanul i-a aparţinut lui Palamida, cel a cărui familie deţinea şi o sifonărie, în apropiere de malul Lacului Bisericii, acolo unde mai ales copii, dar şi adulţii beau cu plăcere sirop de zmeură preparat chiar de soţia lui Palamida, de origine albaneză. Clădirea hanului nu se ştie cu exactitate de când datează. cert este că la începutul secolului al XX-lea şi chiar după primul război mondial aici funcţiona un han. Mai aproape de sfârşitul perioadei interbelice, hanul coabita cu un... bordel celebru în perioada respectivă în Câmpina şi nu numai. După cel de-al doilea război mondial şi după naţionalizare, imobilul a fost transformat în bloc de locuinţe sociale, ceea ce a rămas până la demolare.
De asemenea, poate mai puţină lume ştie că proprietarul acestui han a fost tatăl lui Lucian (Lulu) Palamida, cel care avea să se remarce pentru activitatea de dizidenţă, fiind chiar şi deţinut politic pentru o vreme, ultimul deţinut politic din Câmpina. Acesta a făcut şase ani de temniţă la Aiud, în perioada regimului Ceauşescu, după ce a plasat trei scrisori în maşinile unor turişti străini în România, scrisori de protest la adresa regimului comunist şi care erau adresate postului de radio Europa Liberă. Procesul lui Lucian Palamida a avut loc în sala Casei de Cultură, plină de activişti, securişti sau colegi de muncă. Lucian Palamida a fost consilier local după 1989 pe listele Partidului Social Democrat, condus de Sergiu Cunescu, în primul Consiliu Local post-revoluţionar. S-a stins din viaţă în toamna anului 2010.

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiţi şi Câmpina, România 100. Băcănia "La cocoş" de ieri, Parcul "Regele Mihai I" de azi
Câmpina, România 100. Zona centrală, Bulevardul Carol I, în zi de sărbătoare, ieri şi azi
Câmpina, România 100. Lacul Curiacul, ieri și astăzi

5986 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • M. Focsa 21.09.2018 22:25 Pe Muscel inca traieste o fiica a lui Tanase Palamida. Dansa spune ca nu a fost niciodata bordel in acel imobil, cel putin nu oficial. Ce faceau clientii hanului/hotelului prin camere, era problema lor privata. Lucrurile dupa cum bine stiu unii dintre noi, nu sunt diferite nici cu unele hoteluri de azi...
  • Florin 29.09.2021 10:39 Este o plăcere să pot vedea poze și să citesc citeva rinduri despre anumite locuri care probabil au fost cindva niste ,,repere,, in Câmpina .Pina la urmă fac parte din istoria orașului și ar trebui sa le cunoaște așa cum au fost ele odinioară

Social

888 vizualizari
16 mar. 2024 22:03

Echipa Liceului Tehnologic ”Constantin Istrati” Câmpina, premiată la un concurs gastronomic la Brașov

Pasionații de brutărie, patiserie, cofetărie şi gastronomie s-au reunit la Brașov, la GastroPan 2024, evenimentul emblematic al industriei panificaţiei, patiseriei, cofetăriei şi HoReCa din România.

1809 vizualizari
12 mar. 2024 11:15

”Săptămâna meseriilor” deschide porțile Liceului Tehnologic ”Constantin Istrati” Câmpina către toți elevii

1 comentarii

În perioada 11-15 martie 2024 este ”Săptămâna meseriilor”, prilej cu care Liceul Tehnologic ”Constantin Istrati” Câmpina își deschide porțile către toți elevii din școlile gimnaziale din Câmpina și împrejurimi.

Alte stiri recente

106 vizualizari
19 mar. 2024 10:20

DN1 s-a mutat prin Câmpina. Aglomerație, dar în limite acceptabile

După cum știți, circulația rutieră pe DN1 este oprită marți și miercuri, pentru demolarea podului feroviar peste râul Prahova, demolare care a început de la miezul nopții de luni spre marți.

1570 vizualizari
19 mar. 2024 09:37

Podul CFR dintre Câmpina și Poiana Câmpina, de peste DN1 și râul Prahova, devine amintire

În noaptea de luni spre marți a început demolarea podului feroviar dintre municipiul Câmpina și comuna Poiana Câmpina, pod situat peste râul Prahova și peste DN1. Lucrările vor dura până miercuri, la ora 24.00, perioadă în care traficul sub 3,5 tone este deviat prin Câmpina.