Câmpina, România 100. Hanul Palamida de ieri, blocul de la "linie" de azi

Social (Categoria articolului)

Una dintre ultimele clădiri demolate înainte de 1989 a fost Hanul Palamida, clădirea acea stil bloc, lungă, unică în peisajul arhitectural câmpinean al vremii, situată pe Strada Goleşti, între străzile Hasdeu (fostă Lenin) şi Carol I (fosta 23 August). Clădirea a fost demolată cu puţin timp înainte de sfârşitul anului 1989 şi chiar în toamna aceluiaşi an societatea Neptun a început construcţia unui bloc, finalizat după Revoluţie.

Aceste lucruri se mai ştiu. Ceea ce ştie mai puţină lume este că hanul i-a aparţinut lui Palamida, cel a cărui familie deţinea şi o sifonărie, în apropiere de malul Lacului Bisericii, acolo unde mai ales copii, dar şi adulţii beau cu plăcere sirop de zmeură preparat chiar de soţia lui Palamida, de origine albaneză. Clădirea hanului nu se ştie cu exactitate de când datează. cert este că la începutul secolului al XX-lea şi chiar după primul război mondial aici funcţiona un han. Mai aproape de sfârşitul perioadei interbelice, hanul coabita cu un... bordel celebru în perioada respectivă în Câmpina şi nu numai. După cel de-al doilea război mondial şi după naţionalizare, imobilul a fost transformat în bloc de locuinţe sociale, ceea ce a rămas până la demolare.
De asemenea, poate mai puţină lume ştie că proprietarul acestui han a fost tatăl lui Lucian (Lulu) Palamida, cel care avea să se remarce pentru activitatea de dizidenţă, fiind chiar şi deţinut politic pentru o vreme, ultimul deţinut politic din Câmpina. Acesta a făcut şase ani de temniţă la Aiud, în perioada regimului Ceauşescu, după ce a plasat trei scrisori în maşinile unor turişti străini în România, scrisori de protest la adresa regimului comunist şi care erau adresate postului de radio Europa Liberă. Procesul lui Lucian Palamida a avut loc în sala Casei de Cultură, plină de activişti, securişti sau colegi de muncă. Lucian Palamida a fost consilier local după 1989 pe listele Partidului Social Democrat, condus de Sergiu Cunescu, în primul Consiliu Local post-revoluţionar. S-a stins din viaţă în toamna anului 2010.

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiţi şi Câmpina, România 100. Băcănia "La cocoş" de ieri, Parcul "Regele Mihai I" de azi
Câmpina, România 100. Zona centrală, Bulevardul Carol I, în zi de sărbătoare, ieri şi azi
Câmpina, România 100. Lacul Curiacul, ieri și astăzi

2462 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • M. Focsa 21.09.2018 22:25 Pe Muscel inca traieste o fiica a lui Tanase Palamida. Dansa spune ca nu a fost niciodata bordel in acel imobil, cel putin nu oficial. Ce faceau clientii hanului/hotelului prin camere, era problema lor privata. Lucrurile dupa cum bine stiu unii dintre noi, nu sunt diferite nici cu unele hoteluri de azi...

Social

1344 vizualizari
20 oct. 2018 07:12

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Stoica Teodorescu

Stoica Teodorescu a fost un dascăl cu un talent pedagogic desăvârșit și un valoros istoric. Este autorul primei monografii a orașului nostru, în anul 1924. Chiar dacă a locuit și profesat destul de puțin timp în Câmpina, Stoica Teodorescu și-a legat numele pentru totdeauna de orașul nostru, fiind de multe ori pe nedrept ignorat ori de câte ori se face referire la istoria Câmpinei. 

4032 vizualizari
19 oct. 2018 20:09

Un nou scandal în jurul fermei mizeriei din satul Urleta, comuna Bănești, la doi pași de Câmpina

În vara acestui an, în luna august, vă prezentam situația incredibilă a unei ferme din satul Urleta, comuna Bănești, localitate aflată la doi pași de municipiul Câmpina. O mizerie de nedescris, un miros insuportabil, un "peisaj" de care localnicii și autoritățile efectiv s-au săturat, dar nu au suficiente pârghii legale pentru a rezolva problema. După mizeria de nedescris de la ferma de pe Strada Oncești, a mai apărut un scandal, o familie din Urleta reclamând că grădina i-a fost ocupată abuziv de animalele lui Liviu Mihalache, proprietarul fermei amintite.

Alte stiri recente

581 vizualizari
20 oct. 2018 13:30

Liga A Prahova, etapa a 10-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă dimineață a avut loc primul meci al etapei a 10-a din Liga A. Etapa va continua după-amiază și se va încheia mâine dimineață.

2899 vizualizari
19 oct. 2018 21:25

Drumul principal care traversează satul Urleta, din comuna Bănești, a fost asfaltat pe o lungime de 2,2 km

Locuitorii din satul Urleta din comuna Bănești au motive de bucurie, după ce săptămâna trecută a fost asfaltată strada principală, pe o lungime de 2,2 km, iar anul viitor va fi realizată canalizarea întregului sat, fără a fi afectată lucrarea de asfaltare a drumului principal.