Comori mai puțin știute: la Muzeul "Grigorescu" există o ediţie a "Momentelor" lui Caragiale, din 1901, cu o dedicaţie a autorului către marele pictor

Social (Categoria articolului)

Fiecare muzeu are propriile comori, mai mult sau mai puţin ştiute. Dacă la marile muzee este exploatat orice detaliu pentru a se crea o poveste menită să atragă vizitatori, la noi, din păcate, lucrurile nu se prea întâmplă așa. De exemplu, oare câtă lume ştie că la Muzeul Memorial "Nicolae Grigorescu" din Câmpina există o ediţie a "Momentelor" lui I.L. Caragiale, datată 1901, cu o dedicaţie superbă din partea autorului către marele pictor? Un document excepțional, dar care nu este expus și nu poate fi văzut de public.

"Lui N. Grigorescu. Iubitul nostru, binevoieşte a primi aceste "Momente", în fruntea cărora mi-ai permis să înscriu ilustrul dumitale nume - şi, primindu-le, rogu-te, nu cântări preţul darului, ci socoteşte dragostea cu care ţi-l face al dumitale supus prieten Caragiale, 1901, Bucureşti". Aceasta este dedicaţia scrisă de mâna marelui Ion Luca Caragiale şi care se află pe o ediţie deosebită, cu o legătură aparte, aurită, şi cu numele lui Grigorescu gravat pe copertă, ediţie aflată în patrimoniul Muzeului Memorial "Nicolae Grigorescu" din Câmpina.
Nu este singurul autograf de mare valoare din biblioteca de odinioară a lui Nicolae Grigorescu, pentru că pe lângă Caragiale, şi alţi prieteni de-ai marelui pictor i-au lăsat cărţi cu autograful lor - Alexandru Vlahuţă, Barbu Ştefănescu Delavrancea şi alţii. Poate nu ar fi rău să se găsească o soluţie pentru ca toate aceste comori să fie accesibile publicului larg, tuturor celor care vin să viziteze casa în care a pictat şi a trăit ultimii ani din viaţă Grigorescu. Știm că nu e casa originală, care a fost mistuită de flăcări în 1918. Dar este casa reconstruită după planurile inițiale pe locul celei vechi, un loc ales de Grigorescu însuși. Revenind la cartea cu dedicația lui Caragiale, aceasta se află în arhiva Muzeului Grigorescu, nu este expusă pentru că este un document vechi, cu o hârtie sensibilă, care trebuie protejată și ținută în condiții speciale. Noi am avut privilegiul de a o vedea și, la rândul nostru, v-o arătăm cu bucurie.

3408 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1349 vizualizari
20 oct. 2018 07:12

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Stoica Teodorescu

Stoica Teodorescu a fost un dascăl cu un talent pedagogic desăvârșit și un valoros istoric. Este autorul primei monografii a orașului nostru, în anul 1924. Chiar dacă a locuit și profesat destul de puțin timp în Câmpina, Stoica Teodorescu și-a legat numele pentru totdeauna de orașul nostru, fiind de multe ori pe nedrept ignorat ori de câte ori se face referire la istoria Câmpinei. 

4046 vizualizari
19 oct. 2018 20:09

Un nou scandal în jurul fermei mizeriei din satul Urleta, comuna Bănești, la doi pași de Câmpina

În vara acestui an, în luna august, vă prezentam situația incredibilă a unei ferme din satul Urleta, comuna Bănești, localitate aflată la doi pași de municipiul Câmpina. O mizerie de nedescris, un miros insuportabil, un "peisaj" de care localnicii și autoritățile efectiv s-au săturat, dar nu au suficiente pârghii legale pentru a rezolva problema. După mizeria de nedescris de la ferma de pe Strada Oncești, a mai apărut un scandal, o familie din Urleta reclamând că grădina i-a fost ocupată abuziv de animalele lui Liviu Mihalache, proprietarul fermei amintite.

Alte stiri recente

613 vizualizari
20 oct. 2018 13:30

Liga A Prahova, etapa a 10-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă dimineață a avut loc primul meci al etapei a 10-a din Liga A. Etapa va continua după-amiază și se va încheia mâine dimineață.

2914 vizualizari
19 oct. 2018 21:25

Drumul principal care traversează satul Urleta, din comuna Bănești, a fost asfaltat pe o lungime de 2,2 km

Locuitorii din satul Urleta din comuna Bănești au motive de bucurie, după ce săptămâna trecută a fost asfaltată strada principală, pe o lungime de 2,2 km, iar anul viitor va fi realizată canalizarea întregului sat, fără a fi afectată lucrarea de asfaltare a drumului principal.