Câmpina are o amforă splendidă, de la 1840, dar plină de buruieni. Ce facem cu ea?

Social (Categoria articolului)

"Avem în Câmpina o amforă de care eu sunt foarte mândru şi care este foarte frumoasă, dar care stă pe pământul altora. Amfora aceea e plină de buruieni. Vă rog să faceţi ceva cu ea!", a fost rugămintea adresată Primăriei Câmpina de consilierul Dragomir Enache, la şedinţa Consiliului Local de la finalul lunii iulie. (video)

Aceasta a fost interpelarea, dar totul a rămas la stadiul retoric, pentru că nu a răspuns nimeni. Deşi pare simplă, problema amforei nu este deloc aşa. Amfora este catalogată ca monument de for public, dar în acest moment se află pe un teren proprietate privată, acel spaţiu verde din centrul Câmpinei, de la intersecţia Bulevardului Carol I cu Strada Republicii. Cum a ajuns acel loc să fie proprietate privată, este o altă poveste, destul de complicată, cu o retrocedare destul de ciudată a unui teren inclus în categoria spațiilor verzi și a cărei destinație proprietarul oricum nu o poate schimba. Poate că administrația locală ar trebui să aranjeze puțin această amforă sau chiar să o mute într-un loc în care să fie mai bine pusă în valoare. Așa cum ar trebui puse în valoare și cele două amfore mult mai mici, din fața Hotelului Muntenia.
Trebuie să știți că amfora de la Câmpina este una dintre cele patru amfore turnate în bronz și care flancau fântâna arteziană din parcul de pe Domeniul Cantacuzino de la Florești. Primul conac de pe Domeniul Cantacuzino a fost construit între 1840 și 1842 de către vornicul Grigore Cantacuzino. Format din mai multe pavilioane cu unul sau cu doua niveluri, cu mici balcoane şi console de lemn, cu faţadele canelate orizontal şi ornamentate în stuc, cu elemente de stil clasic. În mijloc se afla un mic parc, cu o fântâna arteziană înconjurată de patru amfore. Una dintre ele se află acum în centrul Câmpinei, plină de buruieni...

4721 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1445 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

697 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

264 vizualizari
20 apr. 2024 13:40

Liga A Prahova, etapa a 25-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă au avut loc primele meciuri din cadrul etapei a 25-a din Liga A Prahova. Iată rezultatele înregistrate până acum și clasamentul la zi:

375 vizualizari
19 apr. 2024 22:01

BEJ Prahova a respins contestația PSD privind numirea reprezentanților PNL în birourile electorale locale, inclusiv la Câmpina

În ziua desemnării reprezentanților partidelor politice în birourile electorale din fiecare localitate, PSD a depus o contestație. Contestația, formulată la nivelul fiecărei localități din Prahova, cu excepția comunei Izvoarele, dar având aceeași temă, a fost analizată la nivelul Biroului Electoral Județean Prahova și ulterior respinsă.