Primăria Câmpina continuă să se judece cu Ministerul Dezvoltării pentru două corecții la Calea Dacia. Dosarele sunt la Înalta Curte

Actualitate (Categoria articolului)

Luna trecută s-au împlinit șase ani de la inaugurarea pasajului suprateran de la ieșirea din municipiul Câmpina în DN1. Investiția a costat 25,5 milioane lei, din care 20 milioane lei au reprezentat valoarea finanțării nerambursabile din fonduri europene. O lucrare deosebită și foarte utilă, este adevărat. Dar la fel de adevărat este faptul că problemele legate de această investiție par a nu se mai termina. Iar Câmpina plătește pentru ele.

Patru corecții financiare au fost aplicate de Ministerul Dezvoltării Regionale pentru nereguli la această investiție. Asta înseamnă patru procese lungi și dificile între Primăria Câmpina și ministerul menționat. Două dintre procese s-au finalizat. Unul a fost câștigat de administrația câmpineană și unul de Ministerul Dezvoltării. Mai sunt încă două, ambele pierdute de Primărie la instanța de fond, iar recursul se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dacă se pierd definitiv, mai ales cel privind corecția de 5,54 milioane lei, va fi un dezastru pentru bugetul local. Per total, cele patru corecții aplicate de Ministerul Dezvoltării înseamnă aproximativ 6,84 milioane lei, adică mai mult de un sfert din valoarea totală a investiției. Dar să le luăm pe rând.

Dosarul 82/42/2013. Corecție în valoare de 1,39 milioane lei (cu tot cu TVA) aplicată de Ministerul Dezvoltării pentru o schimbare a soluției tehnice, fața de proiectul inițial, în privința amplasării picioarelor pasajului. Schimbare determinată de existența unor conducte pe care nu le-a revendicat nimeni. Primăria a dat în judecată ministerul și a pierdut la Curtea de Apel Ploiești, dar a făcut recurs și a câștigat pe 15 octombrie 2014, printr-o sentință definitivă și irevocabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Dosarul 680/2/2014. Corecție în valoare de 35.100 lei aplicată pentru unele nereguli la procedura de achiziție publică de pe SEAP. Ministerul Dezvoltării a câștigat procesul la Curtea de Apel București, Primăria Câmpina a făcut recurs, iar pe 3 iunie 2016, Înalta Curte a respins recursul ca fiind nefondat. Fiscul a demarat procedura de executare silită a Primăriei și, pentru a evita blocarea conturilor, administrația locală a achitat valoarea corecției.
Dosarul 26/42/2016. Corecție de 5,54 milioane lei. Cea mai importantă dintre toate, aplicată pentru schimbarea soluției tehnice (tabliere metalice în loc de beton pentru "bretelele" pasajului suprateran). Primăria a pierdut procesul la Curtea de Apel Ploiești și a făcut recurs la Înalta Curte. Dosarul a intrat în procedura de filtru (verificare prealabilă), ședința fiind programată pentru mâine, 9 mai 2018, ora 11.00. Ulterior se va stabili primul termen de judecată a recursului. Dacă acest proces se pierde, administrația locală va trebui să plătească de la bugetul local 5,54 milioane lei către minister și nu este o sumă neglijabilă.
Dosarul 3390/2/2017. Corecție de 104.678 lei aplicată pentru "nerespectarea, de către autoritatea contractantă, a principiului liberei concurențe". Mai exact, este vorba despre nereguli privind achiziția publică a unor lucrări adiacente investiției (iluminat și strângerea și transportul deșeurilor rezultate din construcție), lucrări care au fost atribuite direct de către Primărie, fără licitație. Fondul s-a judecat la Curtea de Apel București, unde Primăria Câmpina a pierdut (soluție dată pe 6 decembrie 2017). Recursul se va judeca la Înalta Curte. Cauza este în procedură de filtru și urmează să fie stabilit primul termen.

4079 vizualizari
4

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Andra Toma 08.05.2018 12:52 Aceste "corectii" sunt niste inventii birocratice romanesti, menite de a pune bete-n roate tuturor celor care acceseaza fonduri europene(privati sau stat). Am patit-o si eu acum 3 ani cu un proiect, in care s-au legat de absolut toate virgulele din facturi si m-au "corectat" cu 30%!! Cum poti zice tu, ministerul dezvoltarii, reprezentat de 4-5 angajati plictisiti, ca poti cere niste bani inapoi, cand nu stii ce exista pe teren, cand nu stii exact detaliile problemelor? Stiu cei de la minister ca de cand exista acest pod, a scazut drastic numarul accidentelor rutiere grave? Stiu ca acest pod a aparut in literatura de profil din RO si Ungaria, ca exemplu pozitiv? Nu stiu si nici nu ii intereseaza. Cand am avut problema, am auzit ca cei de la minister care se ocupa cu aceste prostii, au un comision/corectie, deci, exact ca cei de la Anaf, e in interesul lor sa "amendeze" toate proiectele europene ca sa-si umfle buzunarele!! NU e normal!! In Polonia, in Cehia nu exista asa ceva! Sper ca primaria sa castige procesele si sa le dea peste nas acelor angajati care fac rau intregii tari!! Cu respect, o antreprenoare scarbita de deconcentrate!
  • Ene 08.05.2018 17:59 Din 20 milioane finantare europeana, aproape 7 sunt furaciuni?! Stabilite deja de o instanta in parte! Ma intreb, cine plateste banii astia?! Cumva tot noi, campinenii?! Sau Tiseanu se va alege cu un nou dosar ppenal si va plati cu inchisoarea?!
  • Plic-tiseanu 09.05.2018 01:21 ''pentru schimbarea soluției tehnice (tabliere metalice în loc de beton pentru ''bretelele'' pasajului suprateran)> Pentru aprobarea acestei solutii ar trebui sa raspunda un ''inginer'' care a semnat aceasta modificare,justificat,cu ''dedicatie''! Stim cu totii cine a construit acele tabliere metalice🤔😉! Nu cred ca cetatenii au fost consultati pentru ca ei sa plateasca!
  • PKK 09.05.2018 13:32 Lucrurile sunt destul de clare,solutia tehnica a fost schimbata dupa ce constructorul in timpul forajului a demonstrat ca studiul geo initial este eronat .Nu corespund datele constructorului cu cele primite de proiectant si normal era sa modifice proiectul in timpul fazei de executie ce contravin normelor europene.Poate reusiti si publicati studiul geo semnat de Primarie ca martor in timpul executiei.Si atunci intrebare, ori este inconstienta sau inginerie bine pusa la punct cu efectele secundare bine stiute .Toate aceste variatii de contract in timpul fazei de constructie trebuiesc raportate si sunt destui oameni ce pricep toate smecheriile.Laptele este varsat ,noi cu ce am gresit doar ca am votat prost? sa platim din impozite atatia bani.De ce nu se fac dosare penale celor ce au gresit sau au pus la cale smecheria?de ce nu se recupereaza banii de la ei in caz de frauda,ne intrebam de atatia ani iar ei scapa cu averi uriase din bani furati de la noi.

Actualitate

2013 vizualizari
23 mai. 2018 11:56

Tribunalul Prahova a dispus anularea concursului prin care soția administratorului public Remus Bădulescu a fost angajată la Biblioteca Municipală Câmpina

Un proces mai puțin obișnuit se află pe rolul Secției civile de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Prahova. O fostă angajată a Bibliotecii Municipale "Dr. C.I. Istrati" a dat în judecată Primăria Câmpina, solicitând anularea procesului verbal prin care i-a fost respins dosarul de concurs, precum și anularea concursului pentru ocuparea postului vacant de bibliotecar gradul IA. În urma concursului respectiv, postul a fost ocupat de Georgiana Bădulescu, soția administratorului public al Primăriei Câmpina, Remus Bădulescu. Decizia Tribunalului Prahova nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare.

1852 vizualizari
23 mai. 2018 10:10

HidroPrahova a demarat licitația pentru desemnarea unui nou constructor care să continue lucrările de canalizare de la Câmpina, Bănești și Vălenii de Munte

Pe SEAP a fost publicat, zilele trecute, anunțul privind extinderea rețelelor de canalizare la Câmpina, Bănești și Vălenii de Munte. Este vorba despre continuarea lucrărilor sistate în toamna lui 2015, după rezilierea contractului de către firma constructoare Cast SRL Bănești. Se dorește desemnarea unui nou antreprenor care să continue aceste lucrări finanțate 85% din fonduri europene (POIM 2014-2020) și 15% de la bugetul de stat și bugetul județean.

Alte stiri recente

619 vizualizari
23 mai. 2018 16:21

Liga A, etapa a 28-a. Avancronici

Eşalonul de elită al fotbalului judeţean şi-a desemnat deja campioana, inclusiv din punct de vedere matematic, iar la finalul acestei săptămâni sunt programate jocurile etapei a 28-a, una fără miză. Iată programul şi avancronicile:

2104 vizualizari
23 mai. 2018 10:22

Pieton accidentat mortal în timp ce traversa DN1, în zona Bisericii Călătorului

Accidentul s-a produs în urmă cu puțin timp, pe DN1, la km 81+400m, în zona Bisericii Călătorului, pe sensul de mers Câmpina - Ploiești. Un bărbat în vârstă de 64 de ani, din Florești, a încercat să traverseze drumul național și a fost lovit de un autoturism.