Primăria Câmpina continuă să se judece cu Ministerul Dezvoltării pentru două corecții la Calea Dacia. Dosarele sunt la Înalta Curte

Actualitate (Categoria articolului)

Luna trecută s-au împlinit șase ani de la inaugurarea pasajului suprateran de la ieșirea din municipiul Câmpina în DN1. Investiția a costat 25,5 milioane lei, din care 20 milioane lei au reprezentat valoarea finanțării nerambursabile din fonduri europene. O lucrare deosebită și foarte utilă, este adevărat. Dar la fel de adevărat este faptul că problemele legate de această investiție par a nu se mai termina. Iar Câmpina plătește pentru ele.

Patru corecții financiare au fost aplicate de Ministerul Dezvoltării Regionale pentru nereguli la această investiție. Asta înseamnă patru procese lungi și dificile între Primăria Câmpina și ministerul menționat. Două dintre procese s-au finalizat. Unul a fost câștigat de administrația câmpineană și unul de Ministerul Dezvoltării. Mai sunt încă două, ambele pierdute de Primărie la instanța de fond, iar recursul se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dacă se pierd definitiv, mai ales cel privind corecția de 5,54 milioane lei, va fi un dezastru pentru bugetul local. Per total, cele patru corecții aplicate de Ministerul Dezvoltării înseamnă aproximativ 6,84 milioane lei, adică mai mult de un sfert din valoarea totală a investiției. Dar să le luăm pe rând.

Dosarul 82/42/2013. Corecție în valoare de 1,39 milioane lei (cu tot cu TVA) aplicată de Ministerul Dezvoltării pentru o schimbare a soluției tehnice, fața de proiectul inițial, în privința amplasării picioarelor pasajului. Schimbare determinată de existența unor conducte pe care nu le-a revendicat nimeni. Primăria a dat în judecată ministerul și a pierdut la Curtea de Apel Ploiești, dar a făcut recurs și a câștigat pe 15 octombrie 2014, printr-o sentință definitivă și irevocabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Dosarul 680/2/2014. Corecție în valoare de 35.100 lei aplicată pentru unele nereguli la procedura de achiziție publică de pe SEAP. Ministerul Dezvoltării a câștigat procesul la Curtea de Apel București, Primăria Câmpina a făcut recurs, iar pe 3 iunie 2016, Înalta Curte a respins recursul ca fiind nefondat. Fiscul a demarat procedura de executare silită a Primăriei și, pentru a evita blocarea conturilor, administrația locală a achitat valoarea corecției.
Dosarul 26/42/2016. Corecție de 5,54 milioane lei. Cea mai importantă dintre toate, aplicată pentru schimbarea soluției tehnice (tabliere metalice în loc de beton pentru "bretelele" pasajului suprateran). Primăria a pierdut procesul la Curtea de Apel Ploiești și a făcut recurs la Înalta Curte. Dosarul a intrat în procedura de filtru (verificare prealabilă), ședința fiind programată pentru mâine, 9 mai 2018, ora 11.00. Ulterior se va stabili primul termen de judecată a recursului. Dacă acest proces se pierde, administrația locală va trebui să plătească de la bugetul local 5,54 milioane lei către minister și nu este o sumă neglijabilă.
Dosarul 3390/2/2017. Corecție de 104.678 lei aplicată pentru "nerespectarea, de către autoritatea contractantă, a principiului liberei concurențe". Mai exact, este vorba despre nereguli privind achiziția publică a unor lucrări adiacente investiției (iluminat și strângerea și transportul deșeurilor rezultate din construcție), lucrări care au fost atribuite direct de către Primărie, fără licitație. Fondul s-a judecat la Curtea de Apel București, unde Primăria Câmpina a pierdut (soluție dată pe 6 decembrie 2017). Recursul se va judeca la Înalta Curte. Cauza este în procedură de filtru și urmează să fie stabilit primul termen.

4191 vizualizari
4

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Andra Toma 08.05.2018 12:52 Aceste "corectii" sunt niste inventii birocratice romanesti, menite de a pune bete-n roate tuturor celor care acceseaza fonduri europene(privati sau stat). Am patit-o si eu acum 3 ani cu un proiect, in care s-au legat de absolut toate virgulele din facturi si m-au "corectat" cu 30%!! Cum poti zice tu, ministerul dezvoltarii, reprezentat de 4-5 angajati plictisiti, ca poti cere niste bani inapoi, cand nu stii ce exista pe teren, cand nu stii exact detaliile problemelor? Stiu cei de la minister ca de cand exista acest pod, a scazut drastic numarul accidentelor rutiere grave? Stiu ca acest pod a aparut in literatura de profil din RO si Ungaria, ca exemplu pozitiv? Nu stiu si nici nu ii intereseaza. Cand am avut problema, am auzit ca cei de la minister care se ocupa cu aceste prostii, au un comision/corectie, deci, exact ca cei de la Anaf, e in interesul lor sa "amendeze" toate proiectele europene ca sa-si umfle buzunarele!! NU e normal!! In Polonia, in Cehia nu exista asa ceva! Sper ca primaria sa castige procesele si sa le dea peste nas acelor angajati care fac rau intregii tari!! Cu respect, o antreprenoare scarbita de deconcentrate!
  • Ene 08.05.2018 17:59 Din 20 milioane finantare europeana, aproape 7 sunt furaciuni?! Stabilite deja de o instanta in parte! Ma intreb, cine plateste banii astia?! Cumva tot noi, campinenii?! Sau Tiseanu se va alege cu un nou dosar ppenal si va plati cu inchisoarea?!
  • Plic-tiseanu 09.05.2018 01:21 ''pentru schimbarea soluției tehnice (tabliere metalice în loc de beton pentru ''bretelele'' pasajului suprateran)> Pentru aprobarea acestei solutii ar trebui sa raspunda un ''inginer'' care a semnat aceasta modificare,justificat,cu ''dedicatie''! Stim cu totii cine a construit acele tabliere metalice🤔😉! Nu cred ca cetatenii au fost consultati pentru ca ei sa plateasca!
  • PKK 09.05.2018 13:32 Lucrurile sunt destul de clare,solutia tehnica a fost schimbata dupa ce constructorul in timpul forajului a demonstrat ca studiul geo initial este eronat .Nu corespund datele constructorului cu cele primite de proiectant si normal era sa modifice proiectul in timpul fazei de executie ce contravin normelor europene.Poate reusiti si publicati studiul geo semnat de Primarie ca martor in timpul executiei.Si atunci intrebare, ori este inconstienta sau inginerie bine pusa la punct cu efectele secundare bine stiute .Toate aceste variatii de contract in timpul fazei de constructie trebuiesc raportate si sunt destui oameni ce pricep toate smecheriile.Laptele este varsat ,noi cu ce am gresit doar ca am votat prost? sa platim din impozite atatia bani.De ce nu se fac dosare penale celor ce au gresit sau au pus la cale smecheria?de ce nu se recupereaza banii de la ei in caz de frauda,ne intrebam de atatia ani iar ei scapa cu averi uriase din bani furati de la noi.

Actualitate

754 vizualizari
20 aug. 2018 17:37

Tânăra ciclistă Daria Duca, printre câștigătorii programului de promovare a tinerelor talente derulat de MOL și Fundația pentru Comunitate

Câmpineanca Daria Ioana Duca are 15 ani și este legitimată la BikeXpert Racing Team București, unde îl are ca antrenor pe Răzvan Jugănaru. Este un copil serios, perseverent și care muncește foarte mult. Toate acestea și pasiunea fără limite pentru ciclism i-au adus rezultate extraordinare, Daria câștigând în ultimii ani numeroase competiții și obținând mai multe titluri de campioană națională. De altfel, Daria Duca este și componentă a lotului național de ciclism. Acum, sportiva din Câmpina a obținut o sponsorizare pentru activitatea sa, după ce proiectul depus de ea a fost declarat câștigător în cadrul programului de promovare a tinerelor talente derulat de MOL România și Fundația pentru Comunitate.

2084 vizualizari
20 aug. 2018 16:22

Poliția Locală Câmpina a depistat un minor care furase un BMW și se plimba cu el pe străzile municipiului

Agenții Poliției Locale Câmpina au sesizat că un autoturism marca BMW circula pe Strada Maramureș, pe un sector de drum unde accesul era interzis. Conducătorul autoturismului a fost somat să oprească, moment în care acesta a accelerat, îndreptându-se spre Strada Sondei. Agenții Poliției Locale au pornit în urmărirea mașinii, reușind să o oprească pe Strada Victoriei, unde au avut parte de o mare surpriză.

Alte stiri recente

3198 vizualizari
19 aug. 2018 19:37

Câmpina, România 100. Casa Solară, ieri și astăzi

În anul 1974, pe Strada I.H. Rădulescu din Câmpina, la baza dealului Muscel, au fost construite două case solare, din ordinul Elenei Ceaușescu. A fost aleasă Câmpina deoarece era considerată a doua zonă din țară ca număr de zile însorite din an, după Constanța, dar spre deosebire de această localitate, Câmpina era ferită de vânturile puternice care afectau litoralul.

3448 vizualizari
19 aug. 2018 12:52

Liga A Prahova, etapa 1. Rezultate

Sâmbătă după-amiază au avut loc primele meciuri din runda inaugurală a unei noi ediţii a Ligii A Prahova. Etapa s-a încheiat duminică dimineaţă, atunci când au avut loc ultimele patru jocuri ale rundei.