CONTACT
https://sanconfind.ro/
https://www.soceram.ro/

Regele Mihai şi opririle sale aici, la Câmpina

- Social -

Regele Mihai şi opririle sale aici, la Câmpina

În aceste zile ne luăm rămas bun de la Regele Mihai, Majestatea Sa părăsind această lume pe 5 decembrie 2017, la reședința din Aubonne, Elveția. Avea 96 de ani și se retrăsese din viața publică în primăvara anului trecut, când a fost diagnosticat cu leucemie cronică. Va fi înmormântat pe 16 decembrie, la Curtea de Argeș. Câmpina îi va păstra o frumoasă amintire celui care a fost convins că "lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință, fără memorie". 

Regele Mihai a fost cel de-al patrulea suveran al României din familia Hohenzollern, după Carol I, Ferdinand şi Carol al II-lea. Toți patru au trecut prin Câmpina de nenumărate ori în desele deplasări de la București la Sinaia, la Castelul Peleș. Foarte mulți ani, drumul spre Sinaia trecea chiar prin Câmpina, pe actualul bulevard Carol I. Sunt nenumărate întâmplări care s-au transmis din generaţie în generaţie şi care îl au în centrul lor pe Regele Mihai, aici, la Câmpina. Să mergem împreună printre câteva dintre amintirile câmpinenilor de ieri și de azi. 
Majestatea Sa a fost elev onorific al Liceului Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu, de lângă Târgovişte, unde l-a avut ca instructor, printre alţii, pe câmpineanul Constantin Marinescu, căzut mai târziu la datorie în bătălia pentru Odessa. Tot aici, printre colegii de generaţie ai Regelui Mihai s-a numărat şi un alt câmpinean, viitorul căpitan Traian Groşescu, erou de război pe frontul de răsărit.
La începutul anilor ’40, Regele Mihai conducea o maşină aparţinând Casei Regale, un model deosebit, cu caroseria îmbrăcată în furnit maroniu. Conducea singur, fără gardă, fără aghiotant, fiind de notorietate pasiunea sa pentru maşini şi mecanică. În Câmpina, undeva în zona în care a fost Sanepidul, automobilul a rămas în pană. Toată lumea îl ştia pe Regele Mihai. Înalt, tânăr, frumos, cu o alură nobilă, foarte popular, Majestatea Sa a atras imediat privirile trecătorilor. Unii chiar s-au oferit să-l ajute cu repararea motorului. Regele Mihai le-a mulţumit, dar i-a refuzat cu amabilitate. Și-a luat un combinezon negru, de mecanic, peste hainele cu care era îmbrăcat şi şi-a reparat singur motorul. Apoi a cerut un săpun şi un prosop pentru a se spăla la o cişmea aflată în apropiere. A mulţumit şi a plecat mai departe.
Pe 17 noiembrie 2002, Regele Mihai şi Regina Ana au vizitat Biserica “Sfântul Nicolae” din Cartierul Slobozia. Au venit cu un autoturism Citroen de colecţie, condus chiar de rege. Avea să fie ultima oprire a Majestății Sale la Câmpina, dar o vizită considerată istorică și despre care cei prezenți atunci la biserica de la Slobozia vorbesc cu căldură și multă emoție. Pentru că, spun oamenii, exact acestea sunt și sentimentele pe care le-a transmis regele, căldură și emoție.
În anul 2004, Regele Mihai a fost invitat de ministrul Apărării Naţionale la baza militară de la Otopeni, unde fuseseră aduse două avioane uriaşe, C130 Hercules, cunoscută fiind pasiunea suveranului şi pentru avioane. Prezentarea avionului a fost realizată de un câmpinean, tânărul pilot Radu Frăţilă, fiul fostului director al societăţii Neptun, acesta declarându-se impresionat de cunoştinţele Regelui în domeniul aviaţiei, de simplitatea purtării sale şi de conversaţia avută.  

După cum spuneam, Regele Mihai nu este singurul membru al Casei Regale care a trecut prin micuțul nostru târg, devenit apoi orășel și astăzi municipiu. Străbunicul lui Mihai, regele Carol I, a trecut prin Câmpina într-una din primele sale vizite în ţară, în 1866, după instalarea pe tron. Tot atunci a ajuns la Telega, unde a decis construirea unei închisori (Doftana) şi la Meliceşti, unde în memoria sa a fost ridicată Crucea Domnitorului. De asemenea, Regina Maria (bunica Regelui Mihai) şi Principesa Ileana (mătuşa Regelui Mihai) veneau foarte des la Câmpina, la familia Crăciun, care locuia în clădirea ce avea să devină mult mai târziu Casa Pionierilor. Ele îşi comandau aici costume populare, Principesa Ileana chiar a petrecut mai multe vacanţe la familia Crăciun din Câmpina, iar un teren de fotbal situat pe locul unde astăzi se află Căminul Electroutilaj şi echipa care juca aici au purtat numele Principesei Ileana. Să nu uităm nici de scurta oprire a Trenului Regal în Gara Câmpina, la 1 Decembrie 2013, Principesa Margareta bucurându-se atunci de o primire extraordinară din partea autorităților și cetățenilor.

(Sursă foto - site-ul Parohiei Sfântul Nicolae Câmpina)


12 Dec 2017 10:31 13708 vizualizari


Comentarii






  • 12.12.2017 11:39 Petre Florea Oare cum ar fi fost, dacă ar fi fost să fie!
180 vizualizari 01 Jul 2025 21:54 Tineri din șapte țări au venit la Câmpina pentru a învăța cum să protejeze apa și viitorul planetei

Tineri din șapte țări au venit la Câmpina pentru a învăța cum să protejeze apa și viitorul planetei

Fundația Zamolxes Câmpina a organizat un schimb de experiență pentru tineret, intitulat “Water – The Source of Life”, în cadrul programului Erasmus+, la Centrul Cultural pentru Tineret din Câmpina, în perioada 24 aprilie – 3 mai 2025 care a reunit 54 de participați din Bulgaria, Letonia, Olanda, Polonia, Slovacia, Turcia și România. Lucrurile care i-au adus împreună au fost dorința de a învăța, de a se conecta și de a proteja una dintre cele mai prețioase resurse ale planetei: apa.

citeste mai mult
325 vizualizari 01 Jul 2025 21:24 Povestea unui monument aflat la doi pași de Câmpina - Crucea Domnitorului de la Melicești

Povestea unui monument aflat la doi pași de Câmpina - Crucea Domnitorului de la Melicești

În Câmpina, dar și în comunele din împrejurimi, sunt multe locuri și monumente care ar merita mai multă atenție, ceea ce le-ar aduce, foarte probabil, mai multă atractivitate turistică. Spre beneficiul întregii comunități. Unul dintre aceste monumente este Crucea Domnitorului de la Melicești, sat al comunei Telega.

citeste mai mult
406 vizualizari 01 Jul 2025 10:08 Tineri din șapte țări au transformat Câmpina într-o scenă a incluziunii sociale prin muzică

Tineri din șapte țări au transformat Câmpina într-o scenă a incluziunii sociale prin muzică

În perioada 29 mai – 7 iunie 2025, Câmpina a devenit locul unde vocile tinerilor s-au unit într-un singur mesaj: fiecare om merită să fie ascultat și acceptat. Fundației Zamolxes a organizat proiectul “S.I.N.G. – Social Inclusion for New Generations 3.0”, cu sprijinul programului Erasmus+, o mobilitate de tineret care a adus laolaltă 52 de participanți din Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania și Turcia.

citeste mai mult
387 vizualizari 01 Jul 2025 08:55 Vinuri personalizate, de colecție, suporturi speciale pentru vinuri și tablouri - la Magazinul INA din Complexul Comercial Mercantis

Vinuri personalizate, de colecție, suporturi speciale pentru vinuri și tablouri - la Magazinul INA din Complexul Comercial Mercantis

De câte ori nu vi s-a întâmplat să căutați să oferiți un cadou deosebit unei persoane dragi? Cu siguranță, venind la Magazinul INA din incinta Complexului Comercial Mercantis din centrul municipiului Câmpina cea mai mare parte a problemei este rezolvată.

citeste mai mult
Actualitate Politică Social Eveniment Interviuri Sănătate Editorial Sport Anunțuri Joburi Turism

Termeni și condiții - Politica de confidențialitate - Politica cookies
© 2025 Câmpina TV