Surse: Guvernul se pregătește să ia înapoi banii dați primăriilor pentru diverse lucrări și necheltuiți până acum

Actualitate (Categoria articolului)

Guvernul României caută tot felul de soluții pentru reducerea deficitului bugetar, iar una dintre acestea ar putea fi obligativitatea ca administrațiile locale să dea înapoi banii alocați de la bugetul de stat pentru diverse lucrări. Dacă se întâmplă asta, multe dintre proiectele primăriilor vor fi compromise.

În primele opt luni ale acestui an, deficitul bugetar a crescut la 6,5 miliarde lei (0,78% din PIB), o sumă uriașă, dublă comparativ cu perioada similară a anului trecut. Practic, statul a cheltuit în primele opt luni din 2017 cu 6,5 miliarde lei mai mult decât a încasat. Sunt date oficiale, prezentate pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. Tot de aici aflăm că au crescut cu 21,4% cheltuielile de personal, cu 11,3% cheltuielile cu asistența socială, în timp ce cheltuielile pentru investiții s-au redus cu 18,7%. 
Potrivit unor surse apropiate coaliției aflate la guvernare, cheltuielile pentru investiții se vor reduce și mai mult, pentru că, în vederea scăderii deficitului bugetar Guvernul intenționează să le ia primăriilor banii alocați pentru lucrări de infrastructură și necheltuiți până acum. Este vorba despre bani alocați prin diverse programe de finanțare, inclusiv PNDL - cel prin care s-a repartizat în teritoriu o sumă uriașă, de aproximativ 33 miliarde de lei, pentru modernizarea de drumuri, școli, grădinițe, construirea de poduri și podețe, introducerea canalizării etc.
În cazul Câmpinei, dacă Guvernul pune în aplicare această măsură, s-ar pierde cei 2,4 milioane lei alocați pentru modernizarea Străzii Parcului. În cazul altor localități situația ar fi mult mai gravă, având în vedere că sunt sume mult mai mari pentru diverse proiecte, unele finanțate integral, altele co-finanțate de la bugetul de stat.

Conform Legii 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, în cazul în care o primărie înregistrează excedent bugetar la finalul unui an, banii intră în bugetul anului următor ca sursă de finanțare a diverselor investiții. Acesta este un lucru bun și sperăm ca Guvernului, în disperare de cauză, să nu-i treacă prin cap să modifice legea în așa fel încât să aibă acces la veniturile proprii ale unei localități. Pentru Câmpina ar fi un dezastru, pentru că în mod cert va încheia și acest an cu un excedent bugetar important, exact ca anul trecut când excedentul bugetar a fost de 10,5 milioane lei. Precizăm că, în momentul de față, în conturile Primăriei Câmpina sunt în jur de 14 milioane lei, adică 140 miliarde lei vechi, după cum ne-au precizat surse din cadrul instituției. Și este puțin probabil ca în cele trei luni rămase până la finalul anului să se mai execute vreo lucrare pentru ca acești bani să poată fi cheltuiți.

(Sursă foto - Romanialibera.ro)

3217 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

1953 vizualizari
24 apr. 2024 15:39

O femeie din Câmpina a fost prinsă la volan sub influența alcoolului

În cursul zilei de marți, 23 aprilie, în jurul orei 19.00, polițiștii câmpineni au oprit un autoturism pentru control pe Strada Mihai Eminescu.

1947 vizualizari
24 apr. 2024 12:53

Călin Tiu a câștigat concursul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina

În dimineața zilei de miercuri, 24 aprilie, a avut loc concursul pentru postul de director medical al Spitalului Municipal Câmpina.

Alte stiri recente

798 vizualizari
24 apr. 2024 22:29

Călin Tiu (PSD) și Alexandru Vane (PNL), candidații din Câmpina cu șanse mari să devină consilieri județeni

Doi câmpineni sunt pe poziții eligibile pe liste partidelor pe care le reprezintă, pentru Consiliul Județean Prahova, cu șanse foarte mari de a deveni consilieri județeni în urma alegerilor locale din 9 iunie 2024.

161 vizualizari
24 apr. 2024 21:16

Ofertă specială de Paște pentru pacienții SanConfind

Așa cum a procedat și cu alte ocazii, Centrul Medical SanConfind oferă pacienților săi, drept cadou de Paște, o reducere substanțială, de 20%, la plata unor tratamente de recuperare medicală. Este vorba despre toate procedurile de balneoterapie și diferite tipuri de masaj.