Primăria Câmpina va inaugura vineri, 18 noiembrie, expoziția 'Schițe și desene - Nicolae Grigorescu'

Eveniment (Categoria articolului)

La etajul Casei Căsătoriilor din municipiul Câmpina, într-un spațiu special amenajat, schițele în creion, peniță și laviu ale maestrului Grigorescu vor fi expuse în premieră. Vernisajul expoziției 'Schițe și desene - Nicolae Grigorescu', va avea loc vineri, la ora 12.00, iar apoi expoziția va rămâne deschisă pentru public timp de trei săptămâni și va putea fi vizitată gratuit.

Practic, în spațiul acela special amenajat vor fi expuse 100 din cele 202 schițe și desene câștigate de Primărie Câmpina în instanță, după un proces lung și greu cu Ministerul Culturii și Muzeul Național de Artă. Din 2002 și până în 2013, Primăria s-a judecat pe la diverse instanțe cu cele două instituții care refuzau să înapoieze Câmpinei ceea ce îi aparținea. În februarie 2013, procesul a fost câștigat la Înalta Curte de Casație și Justiție, sentința fiind definitivă și irevocabilă. Vă reamintim, schițele și desenele au fost vândute administrației câmpinene, în anul 1939, de Gheorghe N. Grigorescu, fiul marelui pictor şi singurul său moştenitor, pentru 600.000 lei, în baza unui contract de vânzare-cumpărare. Iată că acum, la 77 de ani de la cumpărarea lor, lucrările vor fi expuse pentru prima dată în Câmpina. Inițial s-a dorit ca această expoziție să fie inaugurată la Festivalul 'Serbările Toamnei', dar s-a decis până la urmă să nu fie inclusă în programul unei alte manifestări, ci să reprezinte un eveniment special.

5084 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Denis 15.11.2016 14:18 Pana la urma de ce s-a amânat cu doua luni deschiderea acestei expoziții, ca eu nu am înțeles?!
  • Dumitru Laurențiu 15.11.2016 14:47 Este doar o simplă coincidență faptul că de curând a început campania electorală?

Eveniment

1241 vizualizari
31 mar. 2024 08:58

La Câmpina, credincioșii romano-catolici au primit Lumina Sfântă a Învierii

La Câmpina, comunitatea romano-catolică este formată din aproximativ 400 de persoane. O bună parte dintre aceștia au participat sâmbătă seară la slujba de Înviere și au primit Lumina Sfântă a Învierii la Biserica ”Sfântul Anton de Padova”, din municipiu, ctitorie a inginerului Anton Raky. Slujba de Înviere oficiată de părintele paroh Claudiu Cojan a început cu Sfânta Liturghie și a continuat cu binecuvântarea Focului și a Lumânării Pascale.

2068 vizualizari
25 mar. 2024 21:51

De ziua ei, Poliția Câmpina și-a deschis porțile pentru copiii de la mai multe școli

1 comentarii

25 Martie este Ziua Poliției, iar una dintre activitățile desfășurate cu acest prilej a fost și la Câmpina. Aici, Poliția Municipală și-a deschis porțile, elevi de la Grădinița ”Iulia Hasdeu”, Școala gimnazială din cadrul Liceului Tehnologic Mecanic, Școala Centrală și Școala Gimnazială din cadrul Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” fiind fascinați să descopere un univers nou.

Alte stiri recente

458 vizualizari
19 apr. 2024 09:34

”Dosarele X” la AJF Prahova. O echipă a câștigat un meci fără a avea legitimațiile jucătorilor!

Orice scenariu de film oricât de SF ar fi, pălește în fața unor realități mioritice. Un exemplu recent a fost oferit de Asociația Județeană de Fotbal Prahova, care a reinventat legile și logica și ale cărei decizii sunt de domeniul... ”Dosarelor X”.

380 vizualizari
19 apr. 2024 08:57

Primim de la cititori. Încă unul care are nevoie de... două locuri de parcare

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 o imagine surprinsă zilele trecute în parcarea Complexului comercial Kaufland, din Câmpina.