Câmpina, România 100. Școala lui Scripcă de ieri, blocul cu magazinul de covoare de azi

Social (Categoria articolului)

Școala lui Scripcă era cunoscută astfel după numele directorului său, Anastasie Scripcă, un dascăl de mare valoare al Câmpinei. Născut pe 27 aprilie 1869, Scripcă a intrat în învățământ pe 1 mai 1892 și avea să fie director al Școlii nr. 1 de Băieți Câmpina între anii 1905-1906 și 1919-1934, până s-a pensionat. 

Anastasie Scripcă a întocmit prima monografie cu caracter local a unei instituții publice, dar rămasă în manuscris, din păcate. O copie a acestui manuscris, care se afla în arhiva școlii, a fost distrusă în perioada primului război mondial, atunci când aici, în sediul școlii, a funcționat unul dintre comandamentele germane. Localul acestei instituții de învățământ a găzduit, începând cu anul 1907, și prima școală de adulți, școala industrială de ucenici și școala practică de comerț. Alături de clădirea școlii se afla Librăria Școalelor a lui Ioan Crăciun, binecunoscută în rândul tuturor câmpinenilor. Și așa era logic să fie, librăria lângă școală, lucru pe care în zilele noastre nu-l mai vedem. Astăzi, pe locul fostei școli se află un bloc, cu spații comerciale la parter, printre care un magazin de covoare și o agenție de turism, iar la primul etaj sunt birouri.

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și: Câmpina, România 100. Bulevardul Carol I, zona centrală, ieri şi azi
Câmpina, România 100. Un loc aproape neschimbat - alimentara de "la linie" și magazinele de azi
Câmpina, România 100. Bulevardul Elisabeta de ieri, Bulevardul Culturii de azi

3521 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

1597 vizualizari
17 apr. 2024 20:49

Programul de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina a fost modificat pentru perioada 1 Mai – Sfintele Paște

Floricon Salub anunță modificarea programului de colectare a deșeurilor vegetale în Câmpina, în perioada 1 Mai – Sărbătorile Pascale, având în vedere faptul că vor exista șase zile libere (1-6 mai 2024).

801 vizualizari
17 apr. 2024 20:13

Modificări în programul de colectare a deșeurilor menajere, la Câmpina și localitățile învecinate, în perioada 1-6 mai 2024

1 comentarii

Programul de colectare a deșeurilor menajere de la populație va suferi unele modificări de 1 Mai și Sfintele Sărbători Pascale, având în vedere că în perioada 1-6 mai este o minivacanță și nu se lucrează.

Alte stiri recente

1171 vizualizari
22 apr. 2024 21:37

Lansare la Ploiești. Bogdan Ene este candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Câmpina

Luni seară, la Ploiești, a avut loc lansarea candidaților Alianței Dreapta Unită - USR - PMP - Forța Dreptei - pentru alegerile locale din 9 iunie, la nivelul județului Prahova.

819 vizualizari
22 apr. 2024 20:14

La Câmpina, organizația Partidului ProRomânia a trecut la PSD. Președintele Liviu Davidescu este pe lista pentru Consiliul Local

La Câmpina, una dintre mișcările politice interesante de pe ultima sută de metri înaintea depunerii candidaturilor pentru alegerile locale a fost realizată de Partidul ProRomânia.