Instanța a decis: Iulian Anton, Gheorghe Ecaterinescu și Eliza Oniță, avertisment pentru neglijență în serviciu

Actualitate (Categoria articolului)

Probabil vă mai aduceți aminte cazul Mihaelei Bertescu, fostă angajată a Primăriei Câmpina, cea care a delapidat un miliard de lei vechi din banii persoanelor cu handicap. Din dosarul de delapidare în care a fost condamnată Mihaela Bertescu a fost disjunsă o altă cauză în care au fost cercetați și apoi trimiși în judecată, pentru neglijență în serviciu, fostul director al Direcției Economice - Gheorghe Ecaterinescu, șeful Biroului Juridic - Iulian Anton și fosta șefă a Serviciului de Buget, Finanțe, Contabilitate - Eliza Oniță.

Vă reamintim pe scurt povestea. În perioada ianuarie 2010-septembrie 2011, în calitate de consilier gradul I la Compartimentul de Resurse Umane din Primăria Câmpina, Mihaela Bertescu a falsificat mai multe state de plată și pontaje, majorându-și astfel salariul și și-a însușit bani de pe mai multe carduri ale unor persoane cu dizabilități. Prejudiciul total s-a ridicat la 99.880 lei, adică aproape un miliard de lei vechi. Faptele sale au fost descoperite de colegii din Primărie, în septembrie 2011. În timpul anchetei, Mihaela Bertescu şi-a recunoscut absolut toată vina. Ba mai mult, ea le-a arătat procurorilor agenda în care ţinea evidenţa tuturor sumelor pe care şi le însuşea în mod ilegal. Ulterior, a returnat Primăriei suma delapidată, în mai multe tranșe. În decembrie 2013, Mihaela Bertescu a fost condamnată la 11 luni închisoare. A executat doar șapte luni, apoi a fost eliberată condiționat.

Ei bine, anchetatorii au efectuat atunci cercetări și în privința șefilor Mihaelei Bertescu, acuzându-i pe Gheorghe Ecaterinescu, Iulian Anton și Eliza Oniță de neglijență în serviciu. În toamna anului trecut, cei trei au fost trimiși în judecată, iar dosarul s-a aflat pe rolul Judecătoriei Câmpina. Vineri, 20 ianuarie 2017, s-a dat sentința în acest caz: judecătorul a renunțat la aplicarea pedepsei față de cei trei inculpați, considerând că fapta lor nu este gravă și a decis să le dea câte un avertisment (care nu este o sancțiune penală și nu produce niciun efect asupra statutului de funcționar public). Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare. Primăria Câmpina nu s-a constituit parte civilă în acest caz poate și pentru faptul că prejudiciul creat prin delapidare a fost recuperat.

Iată soluția instanței:
"În baza art. 386 alin. 1 C.p.p. rap. la art. 5 NCP schimbă încadrarea juridică a infracţiunii de neglijenţă în serviciu pentru care au fost trimişi în judecată inculpaţii ONIŢA ELIZA MIHAELA, ECATERINESCU GHEORGHE şi ANTON IULIAN, din infracţiunea de neglijenţă în serviciu prev. de art. 249 alin. 1 C.p. 1969 , în infracţiunea de neglijenţă în serviciu prev. de art. 298 NCP. În temeiul art. 396 alin. 3 C.p.p. rap. la art. 80 Cod penal renunţă la aplicarea pedepsei faţă de inculpaţii : - ONIŢĂ ELIZA MIHAELA, - ECATERINESCU GHEORGHE, - ANTON IULIAN, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu prev. de art. 298 NCP, cu aplic. art. 5 NCP. În baza art. 81 C.p. aplică inculpaţilor avertisment. Constată că persoana vătămată Primăria mun. Câmpina nu s-a constituit parte civilă în procesul penal. În temeiul art. 274 alin. 1 NCPP obligă inculpaţii să plătească statului câte 300 lei cheltuieli judiciare. Cu apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 20 ianuarie 2017."

5583 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Tra-la-la 23.01.2017 21:04 Si uite asa va ajunge Anton secretarul Primariei! Dupa Tiseanu, va trebui sa gasim un primar pe care sa-l cheme Marcu si va fi totul... beton!

Actualitate

152 vizualizari
28 mar. 2024 17:08

Reacție fără precedent a societății Neptun Câmpina, ca răspuns la acuzațiile primarului Alin Moldoveanu privind microhidrocentrala de la Fântâna cu Cireși

Un grup de salariați ai societății Neptun Câmpina ne-au transmis o Scrisoare deschisă adresată primarului municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu. Este o scrisoare șocantă, pe care o puteți citi în continuare, apoi o să încercăm să explicăm ce a stat la baza acestei reacții fără precedent.

524 vizualizari
27 mar. 2024 17:56

Recompense în bani pentru câmpinenii care denunță tentativa de mită electorală

Asociația Câmpina Curată demarează o campanie de conștientizare a riscurilor pe care banii oferiți ca mită electorală îi pot avea asupra viitorului comunității. Printr-o declarație de presă care a avut loc miercuri, 27 martie 2024, reprezentanții asociației au spus că doresc să descurajeze această practică folosită destul de des în procesul electoral din România, existând bănuieli că inclusiv la Câmpina s-a procedat în acest mod, la alegerile din 2020. Asociația Câmpina Curată va oferi recompense de 3.000 lei celor care denunță tentativele de mită electorală la alegerile din 2024.

Alte stiri recente

367 vizualizari
27 mar. 2024 21:58

Handbal feminin, juniori III. CS Câmpina - Tonus București 36-28

Primul meci oficial în sala de sport a Școlii Gimnaziale ”B.P. Hasdeu” a adus o victorie concludentă pentru CS Câmpina, în fața echipei Tonus București.

432 vizualizari
27 mar. 2024 07:57

Sportivii de la Barracuda Câmpina au participat cu rezultate bune la competiția ”Ivanofeia”, la Salonic

Salonic este oraș care te îndeamnă să te plimbi în fiecare moment. În acest superb oraș cu o moștenire multietnică destul de mare, influențată de diferitele civilizații care și-au pus amprenta asupra Salonicului, sportivii noștri, împreună cu cei de la Palatul Copiilor Constanța, au participat la Competiția Internațională de înot "Ivanofeia", desfășurată week-end-ul trecut, a fost un concurs la care au fost prezenți peste 700 de înotători din Grecia, Macedonia, Moldova, Cipru și, nu în ultimul rând, din România.