Abuzul în serviciu, cum este pedepsit în prezent și care sunt modificările propuse de Guvern

Actualitate (Categoria articolului)

Proiectele de ordonanță de urgență inițiate de actualul Guvern sunt subiectele începutului de an. Noi vă propunem să încercați, măcar pentru scurt timp, să lăsați la o parte orice simpatie sau antipatie politică, orice influență din orice direcție ar veni ea și să citiți cu atenție cele două proiecte de acte normative. Vi le prezentăm pe rând, integral, așa cum au fost ele publicate pe site-ul Ministerului Justiției. Nu sunt mari, dar sunt importante. Primul proiect este cel de modificare a Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

Cum principala temă de discuție la acest proiect este abuzul în serviciu, insistăm pe acest subiect și vă prezentăm, prin comparație, cum pedepsește actualul Cod Penal abuzul în serviciu și cum ar sta lucrurile dacă proiectul de ordonanță al Cabinetului Grindeanu ar fi aprobat și ar intra în vigoare. 
- În prezent, abuzul în serviciu se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea dreptului de a mai ocupa o funcție publică.
- Conform de modificare al Codului Penal, abuzul în serviciu s-ar pedepsi doar dacă prejudiciul ar depăși 200.000 lei. Sub această sumă, nu există pedeapsă. Peste această sumă, pedeapsa ar fi închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă. Vă lăsăm să judecați singuri cum ar fi mai bine.
Același proiect prevede abrogarea articolului 298 din Codul Penal, cel referitor la neglijența în serviciu. Cu alte cuvinte, neglijența în serviciu a unui funcționar public nu va mai constitui o infracțiune penală.

În facsimil aveți întreg proiectul de ordonanță, pe care îl puteți citi și eventual comenta, dacă doriți.

3407 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • paraschiv ion 24.01.2017 19:23 Referitor la noile modificări: - ,, ......nu îndeplineşte un act sau îndeplineşte un act contrar legii ......" ---ar însemna că pentru fiecare domeniu de activitate al funcţionarului public să fie o prevedere în legislaţie, cu referire la fiecare act ce ar intra în îndeplinirea obligaţiei sale, ceea ce nu există în majoritatea actelor normative. -Dacă paguba materială trebuie să fie peste 200.000 lei , înseamnă că majoritatea funcţionariilor publicii (probabil 95 %) nu vor mai răspunde penal?

Actualitate

287 vizualizari
19 apr. 2024 08:57

Primim de la cititori. Încă unul care are nevoie de... două locuri de parcare

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis pe numărul de whatsapp 0733.388.425 o imagine surprinsă zilele trecute în parcarea Complexului comercial Kaufland, din Câmpina.

1210 vizualizari
18 apr. 2024 21:41

Accident spectaculos pe DN1, la Comarnic. Patru persoane au avut nevoie de asistență medicală

Joi seară, în jurul orei 19.20, pe DN1, la Comarnic, a avut loc un accident rutier, în care au fost implicate două autoturisme, în care se aflau patru persoane, inclusiv un copil.

Alte stiri recente

337 vizualizari
19 apr. 2024 09:34

”Dosarele X” la AJF Prahova. O echipă a câștigat un meci fără a avea legitimațiile jucătorilor!

Orice scenariu de film oricât de SF ar fi, pălește în fața unor realități mioritice. Un exemplu recent a fost oferit de Asociația Județeană de Fotbal Prahova, care a reinventat legile și logica și ale cărei decizii sunt de domeniul... ”Dosarelor X”.

1330 vizualizari
18 apr. 2024 21:12

Patru noi titluri naționale pentru sportivii de la Barracuda Câmpina, la Naționalele de natație

După ce au făcut senzație în prima zi a Campionatului Național de Natație, care are loc la Otopeni, cu rezultatele lor excepționale, sportivii de la Barracuda Câmpina, pregătiți de profesorul Gabriel Cojocaru, au reușit și joi, 18 aprilie, în a doua zi a Naționalelor, performanțe remarcabile, inclusiv patru titluri naționale și alte două clasări pe podium.