100 de ani. Superba magnolie de pe Strada Vasile Alecsandri din Câmpina, de-o seamă cu România Mare

Social (Categoria articolului)

În municipiul Câmpina, pe Strada Vasile Alecsandri, există cea mai mare și mai bătrână magnolie din Europa. Are 100 de ani. În 1918, a fost adusă în România de un arhitect austriac și plantată în curtea unui industriaș al vremii. Actualul proprietar este Vasile Tănase, fostul ambasador al României la Vatican și apoi în Bulgaria, acum pensionar.

Magnolia este superbă, o încântare pentru ochi și o bucurie pentru suflet. Și poate o oarecare dezamăgire că perioada de înflorire nu durează mai mult de două săptămâni. "Clima din Câmpina, orașul cu cele mai multe zile însorite din an, a ajutat această magnolie să reziste atât de mult. Nu a fost prea bine îngrijită de-a lungul timpului, deși nu este foarte pretențioasă, de aceea a crescut destul de haotic. Nu are nevoie de mari intervenții din partea omului, pentru că natura este cel mai bun arhitect. Soarele a ajutat-o cel mai mult. Din câte știu eu, este cea mai mare din Europa. Mai există una în Turcia, dar nu are coroana atât de bogată precum a noastră, de la Câmpina. Este o splendoare. Din cauza ei se produc și accidente, tamponări, aici, pe strada noastră, pentru că oamenii se uită la magnolie, unii mai opresc să facă și poze și nu mai sunt atenți la celelalte mașini", ne-a declarat Vasile Tănase. (video
În urmă cu câțiva ani, când a cumpărat proprietatea din Câmpina, Vasile Tănase a găsit și documente vechi legate de casă și de... magnolie. "Din istoricul casei am aflat că a fost plantată în 1918 de un arhitect austriac pentru proprietarul de atunci, un important industriaș, proprietar al primei turnătorii din Câmpina. Sigur, pe atunci locul nu arăta așa, am înțeles că pe aici trecea și o mică gârlă, am găsit numai bolovani de râu atunci când am încercat să sap un puț. Dar iată că magnolia s-a adaptat și a rezistat. Are acum 100 de ani", ne-a mai spus Vasile Tănase.

15779 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • HORIA FRINCU 19.04.2018 15:30 Ca trăitor in Campina,care cunosc aceasta proprietete si nagnolia de 50 de ani-tatal meu fiind directorul Maternitatii ,si dorind sa cumpere proprietatea aceea-va spun,cu indulgență, ca magnolia nu are mai mult de 60 de ani...ca toarna baliverne unul care are pretentia ca a fost ambasador. . E greseala celor care au facut articolul...mai traiesc mulți pe strada care stiu...descendentii fam Mocuta,Horezu...sa nu ne dea noua relatii neica nimeni...iar daca nu imi publicati comentariul....inteleg
  • A.L. 19.04.2018 22:22 Luat-o interviu la agenții economici și cei ce vin la bursa locurilor de munca.din păcate mereu aceiași cauta.oare de ce?pretentii și munca pe rupte

Social

3969 vizualizari
23 apr. 2018 11:58

O elevă din Câmpina, lovită de mașină chiar pe trecerea de pietoni de la Colegiul "Grigorescu"

Fata, în vârstă de 15 ani, elevă la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" traversa strada regulamentar când a fost lovită de un autoturism Ford, cu numărul de înmatriculare PH-10-STO. Accidentul a avut loc în această dimineață, pe Calea Doftanei, pe trecerea de pietoni din dreptul liceului.

7988 vizualizari
22 apr. 2018 10:10

MAI a stabilit perioadele și condițiile pentru admiterea la școlile de poliție, sesiunile august 2018 și ianuarie 2019. La Școala de Poliție din Câmpina sunt câte 1.300 locuri în fiecare sesiune

Prin dispoziție a directorului general al Direcției Management Resurse Umane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, au fost stabilite condițiile și numărul de locuri pentru admiterea la toate instituțiile de învățământ din subordinea MAI. Este vorba despre siunile de admitere din vara lui 2018 și ianuarie 2019. La Școala de Agenți de Poliție "Vasile Lascăr" din Câmpina vor fi scoase la concurs câte 1.300 locuri la fiecare sesiune de admitere. 

Alte stiri recente

1882 vizualizari
23 apr. 2018 11:22

Câmpina, Bulevardul Culturii. Cât de greu poate fi să păstrăm frumusețea acestui loc?!

În campania "Câmpina curată" de anul trecut, în zona adiacentă Bulevardului Culturii am găsit un adevărat dezastru ecologic. O mizerie de nedescris, de la resturi de materiale de construcții, până la tot ce v-ar putea trece prin cap că se numește gunoi. O zonă atât de frumoasă transformată efectiv într-o groapă de gunoi. Anul acesta situația pare a fi ceva mai bună. Adică, mai puțin gunoi. Dar el există și nu ajunge aici singur.

2164 vizualizari
23 apr. 2018 09:17

Peste 10 milioane lei s-au încasat la bugetul Câmpinei, în primul trimestru al anului, din taxe și impozite locale

Suma încasată la bugetul municipiului Câmpina, din taxe și impozite locale, până la 31 martie 2018, este de 10.151.000 lei, cu aproape 2 milioane lei peste încasările de anul trecut, din aceeași perioadă. Vorbim despre taxe și impozite plătite de toți contribuabilii, atât persoane fizice, cât și persoane juridice.