100 de ani. Superba magnolie de pe Strada Vasile Alecsandri din Câmpina, de-o seamă cu România Mare

Social (Categoria articolului)

În municipiul Câmpina, pe Strada Vasile Alecsandri, există cea mai mare și mai bătrână magnolie din Europa. Are 100 de ani. În 1918, a fost adusă în România de un arhitect austriac și plantată în curtea unui industriaș al vremii. Actualul proprietar este Vasile Tănase, fostul ambasador al României la Vatican și apoi în Bulgaria, acum pensionar.

Magnolia este superbă, o încântare pentru ochi și o bucurie pentru suflet. Și poate o oarecare dezamăgire că perioada de înflorire nu durează mai mult de două săptămâni. "Clima din Câmpina, orașul cu cele mai multe zile însorite din an, a ajutat această magnolie să reziste atât de mult. Nu a fost prea bine îngrijită de-a lungul timpului, deși nu este foarte pretențioasă, de aceea a crescut destul de haotic. Nu are nevoie de mari intervenții din partea omului, pentru că natura este cel mai bun arhitect. Soarele a ajutat-o cel mai mult. Din câte știu eu, este cea mai mare din Europa. Mai există una în Turcia, dar nu are coroana atât de bogată precum a noastră, de la Câmpina. Este o splendoare. Din cauza ei se produc și accidente, tamponări, aici, pe strada noastră, pentru că oamenii se uită la magnolie, unii mai opresc să facă și poze și nu mai sunt atenți la celelalte mașini", ne-a declarat Vasile Tănase. (video
În urmă cu câțiva ani, când a cumpărat proprietatea din Câmpina, Vasile Tănase a găsit și documente vechi legate de casă și de... magnolie. "Din istoricul casei am aflat că a fost plantată în 1918 de un arhitect austriac pentru proprietarul de atunci, un important industriaș, proprietar al primei turnătorii din Câmpina. Sigur, pe atunci locul nu arăta așa, am înțeles că pe aici trecea și o mică gârlă, am găsit numai bolovani de râu atunci când am încercat să sap un puț. Dar iată că magnolia s-a adaptat și a rezistat. Are acum 100 de ani", ne-a mai spus Vasile Tănase.

16595 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • HORIA FRINCU 19.04.2018 15:30 Ca trăitor in Campina,care cunosc aceasta proprietete si nagnolia de 50 de ani-tatal meu fiind directorul Maternitatii ,si dorind sa cumpere proprietatea aceea-va spun,cu indulgență, ca magnolia nu are mai mult de 60 de ani...ca toarna baliverne unul care are pretentia ca a fost ambasador. . E greseala celor care au facut articolul...mai traiesc mulți pe strada care stiu...descendentii fam Mocuta,Horezu...sa nu ne dea noua relatii neica nimeni...iar daca nu imi publicati comentariul....inteleg
  • A.L. 19.04.2018 22:22 Luat-o interviu la agenții economici și cei ce vin la bursa locurilor de munca.din păcate mereu aceiași cauta.oare de ce?pretentii și munca pe rupte

Social

2511 vizualizari
20 sep. 2018 22:08

"Insta Cafe", locul din Câmpina unde poţi să savurezi o cafea într-un cadru natural de poveste

Bulevardul Culturii a fost dintotdeauna locul preferat de promenadă al câmpinenilor, indiferent de anotimp. În Anul Centenar, doi tineri întreprinzători, Eduard Pîslaru şi Nathaniel Geană, au decis să redea unui colţişor din bulevard strălucirea de altădată. Aşa a apărut "Insta Cafe".

1861 vizualizari
20 sep. 2018 20:37

Câmpina, România 100. Pasajul de la Ceas, aşa cum arăta prin anii '70 şi azi

Pasajul de la Ceas, din zilele noastre, este - fără îndoială - kilometrul 0 al Câmpinei. De-a lungul acestui serial am prezentat în mai multe episoade diverse instantanee din zona care astăzi este cunoscută sub numele de Pasajul de la Ceas. Imaginea de arhivă din acest episod este ceva mai nouă, nu are decât ceva mai mult de 40 de ani, fiind realizată la sfârşitul anilor '70.

Alte stiri recente

2113 vizualizari
20 sep. 2018 19:48

Primarul Horia Tiseanu: „Trebuie să ne luăm adio de la vreun teren de la Jandarmerie!”

La sediul Primăriei Câmpina a avut loc miercuri o întâlnire a reprezentanților administrației locale, tema fiind găsirea unei locații potrivite pentru construirea unei săli de sport. În cadrul acestei întâlniri despre care noi am scris AICI, primarul Horia Tiseanu a făcut o afirmație categorică legată de posibilitatea ca administrația câmpineană să obțină vreun teren de la fosta unitate de jandarmi, situată pe Bulevardul Nicolae Bălcescu.

2580 vizualizari
20 sep. 2018 19:12

Marș cu biciclete, role și trotinete. Elevii Şcolii Centrale Câmpina vor marca, astfel, "Săptămâna Europeană a Mobilităţii"

În perioada 16-22 septembrie se sărbătorește "Săptămâna Europeană a Mobilităţii". Este vorba, de fapt, despre o campanie europeană de promovare a formelor alternative de transport ecologic, de reliefare a faptului că mobilitatea sporește calitatea vieții în mediul urban, reducând poluarea. Elevii Școlii Gimnaziale Centrale din Câmpina vor organiza vineri, 21 septembrie, o acțiune dedicată mobilității.