100 de ani. Superba magnolie de pe Strada Vasile Alecsandri din Câmpina, de-o seamă cu România Mare

Social (Categoria articolului)

În municipiul Câmpina, pe Strada Vasile Alecsandri, există cea mai mare și mai bătrână magnolie din Europa. Are 100 de ani. În 1918, a fost adusă în România de un arhitect austriac și plantată în curtea unui industriaș al vremii. Actualul proprietar este Vasile Tănase, fostul ambasador al României la Vatican și apoi în Bulgaria, acum pensionar.

Magnolia este superbă, o încântare pentru ochi și o bucurie pentru suflet. Și poate o oarecare dezamăgire că perioada de înflorire nu durează mai mult de două săptămâni. "Clima din Câmpina, orașul cu cele mai multe zile însorite din an, a ajutat această magnolie să reziste atât de mult. Nu a fost prea bine îngrijită de-a lungul timpului, deși nu este foarte pretențioasă, de aceea a crescut destul de haotic. Nu are nevoie de mari intervenții din partea omului, pentru că natura este cel mai bun arhitect. Soarele a ajutat-o cel mai mult. Din câte știu eu, este cea mai mare din Europa. Mai există una în Turcia, dar nu are coroana atât de bogată precum a noastră, de la Câmpina. Este o splendoare. Din cauza ei se produc și accidente, tamponări, aici, pe strada noastră, pentru că oamenii se uită la magnolie, unii mai opresc să facă și poze și nu mai sunt atenți la celelalte mașini", ne-a declarat Vasile Tănase. (video
În urmă cu câțiva ani, când a cumpărat proprietatea din Câmpina, Vasile Tănase a găsit și documente vechi legate de casă și de... magnolie. "Din istoricul casei am aflat că a fost plantată în 1918 de un arhitect austriac pentru proprietarul de atunci, un important industriaș, proprietar al primei turnătorii din Câmpina. Sigur, pe atunci locul nu arăta așa, am înțeles că pe aici trecea și o mică gârlă, am găsit numai bolovani de râu atunci când am încercat să sap un puț. Dar iată că magnolia s-a adaptat și a rezistat. Are acum 100 de ani", ne-a mai spus Vasile Tănase.

16428 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • HORIA FRINCU 19.04.2018 15:30 Ca trăitor in Campina,care cunosc aceasta proprietete si nagnolia de 50 de ani-tatal meu fiind directorul Maternitatii ,si dorind sa cumpere proprietatea aceea-va spun,cu indulgență, ca magnolia nu are mai mult de 60 de ani...ca toarna baliverne unul care are pretentia ca a fost ambasador. . E greseala celor care au facut articolul...mai traiesc mulți pe strada care stiu...descendentii fam Mocuta,Horezu...sa nu ne dea noua relatii neica nimeni...iar daca nu imi publicati comentariul....inteleg
  • A.L. 19.04.2018 22:22 Luat-o interviu la agenții economici și cei ce vin la bursa locurilor de munca.din păcate mereu aceiași cauta.oare de ce?pretentii și munca pe rupte

Social

1927 vizualizari
18 iul. 2018 12:20

Amintiri din Câmpina de altădată - secția de box a Clubului Energia

1 comentarii

Dacă se va încumeta cineva vreodată să scrie o istorie completă a sportului câmpinean, Clubul Energia al Atelierelor Centrale Câmpina (fosta ACC, actuala societate Cameron) va figura la loc de cinste. Energia a reprezentat mulți ani o adevărată pepinieră de talente sportive. Iar secția de box a strălucit peste toate celelalte secții ale clubului.

2418 vizualizari
16 iul. 2018 19:45

Au început înscrierile pentru Festivalul Tineretului - Câmpina 2018, organizat de Fundația Zamolxes

La 15 iulie s-a dat startul înscrierilor la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Tineretului, un concurs de muzică, teatru și dans, cu premii în bani, destinat elevilor de la școlile câmpinene. Evenimentul este organizat de Fundația Zamolxes și susținut financiar de administrația locală, finanțarea de 20.000 lei fiind acordată în baza Legii 350/2005.

Alte stiri recente

2252 vizualizari
18 iul. 2018 08:14

Locuri de muncă vacante în Câmpina şi împrejurimi la 17 iulie 2018

Informaţiile sunt furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Prahova. Detalii puteţi obţine de la ALOFM Câmpina, telefon 0244.376.001.

3135 vizualizari
17 iul. 2018 21:12

Pasajul de la Ceas va fi spart pentru înlocuirea și izolarea corespunzătoare a instalației de iluminat pavimental

1 comentarii

De câteva săptămâni bune, în Pasajul de la Ceas, din centrul municipiului Câmpina, trecătorii sunt avertizați să nu atingă acele casete existente în pavaj pentru că există "Pericol de electrocutare!". Iar asta se întâmplă într-o zonă unde aproape tot timpul sunt copii la joacă. Situația durează de ceva timp, iar câmpinenii se întreabă, pe bună dreptate, care este problema. Ei bine, problema este că s-a produs în dese rânduri câte un scurt-circuit din cauza instalației de 220V încastrată direct în beton și neizolată corespunzător.