O delegație din Poiana Câmpina a sărbătorit, alături de frații de peste Prut, Ziua Independenței Moldovei și Ziua Limbii Române

Eveniment (Categoria articolului)

Comuna Poiana Câmpina este înfrățită cu două localități din Basarabia - Zaim (Raionul Căușeni) și Negrești (Raionul Strășeni). Pe parcursul săptămânii trecute, o delegație din Poiana a fost prezentă în Republica Moldova pentru a participa la sărbătorile care au avut loc la finalul lunii august - Ziua Independenței (27 august), Ziua Limbii Române (31 august), iar între cele două mari evenimente, pe 30 august, la Zaim a marcată Ziua Diasporei intitulată sugestiv "ACASĂ, la Zaim".

Mai întâi s-a mers la Negrești, localitate situată la 37 km de capitala Chișinău, unde gazdă a fost doamna primar Zinaida Panainte. Aici, în Raionul Strășeni, au avut loc mai multe evenimente dedicate sărbătorilor naționale: un festival folcloric, o paradă a portului popular, un marș al suveranității, depuneri de coroane la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt și la monumentul ostașilor căzuți pentru independența țării. Separat de aceste evenimente, la Primăria Negrești, delegația din Poiana Câmpina s-a întâlnit cu reprezentanții administrației locale din Negrești, cu producători agricoli din localitate și a participat la un spectacol susținut de copiii de la grădiniță, precum și la un moment festiv dedicat cuplurilor din Negrești care în 2018 sărbătoresc “Nunta de Aur” și “Nunta de Argint”.
De la Negrești s-a mers la Zaim, în Raionul Căușeni, la aproape 75 km de Chișinău. Și aici au avut loc mai multe evenimente dedicate sărbătorilor naționale, dar și Zilei Diasporei. Oaspeții de la Poiana Câmpina au participat la o ședință festivă a Consiliului Local Zaim, au vizitat Casa Memorială a poetului Alexei Mateevici, cel care ne-a lăsat “Limba noastră”, poate cea mai frumoasă odă dedicată limbii române și devenită, din 1994, Imnul Republicii Moldova (subiect despre care vom scrie separat). De asemenea, a fost vizitată Mănăstirea “Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria”. Delegația din Poiana a participat la lansarea cărții “La (ne)uitarea privirilor din jur”, scrisă de profesorul Liviu Nicolae Dârjan – președintele Despărțământului ASTRA din Săcele (Brașov) și dedicată vorbitorilor de limba română de pretutindeni, iar apoi la spectacolul organizat de Primăria din Zaim și la care și-au adus contribuția grupuri vocale și ansambluri folclorice din Zaim, Săcele și Ștefan Vodă. Cel mai frumos moment artistic a fost, fără îndoială, cel oferit de Fanfara “Valentin Luchianov” din Zaim, despre care, de asemenea, vom scrie separat pentru că merită.
Au fost zile pline, zile frumoase și încărcate de emoții, în Basarabia. Ei, basarabenii, moldovenii, românii de dincolo de Prut, au o căldură sufletească extraordinară, o bucurie a spiritului cum doar acolo mai găsești. Basarabia trebuie văzută, ascultată și simțită de tot românul. Aici, omul de rând s-a învățat să trăiască cu neînchipuit de puțin și să ofere incredibil de mult.

6183 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Costica dogaru 03.09.2018 17:53 Cu astfel de actiuni intre comunitati se infaptuieste unirea.

Eveniment

1528 vizualizari
25 mar. 2024 21:51

De ziua ei, Poliția Câmpina și-a deschis porțile pentru copiii de la mai multe școli

1 comentarii

25 Martie este Ziua Poliției, iar una dintre activitățile desfășurate cu acest prilej a fost și la Câmpina. Aici, Poliția Municipală și-a deschis porțile, elevi de la Grădinița ”Iulia Hasdeu”, Școala gimnazială din cadrul Liceului Tehnologic Mecanic, Școala Centrală și Școala Gimnazială din cadrul Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” fiind fascinați să descopere un univers nou.

2777 vizualizari
21 mar. 2024 08:05

Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” a împlinit 52 ani de la înființare

2 comentarii

Sărbătoare mare miercuri, 20 martie, la Școala Gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” din Câmpina. În ziua în care se împlineau 204 ani de la nașterea domnitorului care a dat numele acestei instituții de învățământ, conducerea acesteia a decis să organizeze și o mică festivitate dedicată împlinirii a 52 ani de existență ai școlii.

Alte stiri recente

129 vizualizari
29 mar. 2024 07:25

Asociația Cultul Eroilor Câmpina a premiat cele mai bune lucrări de la concursul ”Basarabia, pământ românesc”

Ca în fiecare an, la 27 martie, Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Câmpina, condusă de col (r) Marian Dulă, organizează - în general, împreună cu o unitate de învățământ din localitate - concursul de eseuri și desene ”Basarabia, pământ românesc”.

489 vizualizari
28 mar. 2024 21:19

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică vor avea loc meciurile etapei a 22-a din Liga A. Iată programul și delegările: