100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Regele Mihai I

Social (Categoria articolului)

Regele Mihai I al României a fost una dintre cele mai importante personalități ale secolului al XX-lea, un lider ale cărui decizii au influențat parcursul celui de-al doilea război mondial. De altfel, a văzut și a trăit foarte multe schimbări politice, interne și externe, dintre care multe i-au schimbat lui însuși viața. Nu a avut un destin ușor, din contra, se poate spune că destinul său a fost unul tragic, dar pe care l-a trăit cu demnitate. Câmpina l-a iubit pe Regele Mihai, iar Maiestatea Sa a avut legături frumoase cu Câmpina.

Născut pe 25 octombrie 1921 la Sinaia, Regele Mihai I a fost fiul Principelului Carol și al Reginei Mamă Elena. La vârsta de 6 ani, Mihai a urcat la tron după moartea bunicului său, Regele Ferdinand, iar potrivit legii, o regenţă a preluat prerogative regale, urmând a guverna în numele regelui până la majoratul său. La momentul celei de-a doua urcări pe tron – din 6 septembrie 1940, Mihai avea 19 ani și a fost regele României până la 30 decembrie 1947. Multe dintre deciziile sale au dus la schimbarea cursului istoriei, ceea ce îl face cu adevărat o mare personalitate a secolului trecut. A fost, de asemenea, ultimul șef de stat în viață din cel de-al doilea război mondial. Pe scurt, ultimul rege al României s-a născut în interbelic, cei mai frumoși și înfloritori ani din istoria țării, a trăit perioada grea a războiului, a semnat actul de deces al regimului monarhic și a trăit izolat în exil, departe de țară, aproape jumătate de veac.

În perioada interbelică, Regele Mihai I era un obișnuit al Câmpinei. În condițiile în care drumul București - Sinaia trecea prin Câmpina, de multe ori Regele Mihai I a traversat orașul nostru, fiind destule momente în care din diverse motive și oprea aici. Este cunoscută pasiunea suveranului pentru automobile, de multe ori chiar el aflându-se la volanul autoturismului care parcurgea distanța dintre București și Sinaia, prin Câmpina. De asemenea, există mai multe mărturii și despre o vizită oficială, la o ceremonie în fostul parc Istrati, alături de Carol al II-lea (tatăl său) și Nicolae Iorga. 
Majestatea Sa a fost elev onorific al Liceului Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu, de lângă Târgovişte, unde l-a avut ca instructor, printre alţii, pe câmpineanul Constantin Marinescu, căzut mai târziu la datorie în bătălia pentru Odessa. Tot aici, printre colegii de generaţie ai Regelui Mihai s-a numărat şi un alt câmpinean, viitorul căpitan Traian Groşescu, erou de război pe frontul de răsărit.
Pe 17 noiembrie 2002, Regele Mihai şi Regina Ana au vizitat Biserica “Sfântul Nicolae” din Cartierul Slobozia. Au venit cu un autoturism Citroen de colecţie, condus chiar de rege. Avea să fie ultima oprire a Majestății Sale la Câmpina, dar o vizită considerată istorică și despre care cei prezenți atunci la biserica de la Slobozia vorbesc și astăzi cu căldură și multă emoție. Pentru că, spun oamenii, exact acestea sunt și sentimentele pe care le-a transmis regele, căldură și emoție.
Regele Mihai I a încetat din viață pe 5 decembrie 2017, la reședința sa particulară din Aubonne, Elveția, și a fost înmormântat la Curtea de Argeș. În semn de respect față de fostul suveran român, din cursul acestui an, în centrul Câmpinei există Parcul Regele Mihai I care reunește fostele parcuri Milia și Soldat.
(Sursă foto - site-ul Parohiei Sfântul Nicolae Câmpina)

"100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina" este o rubrică dedicată Câmpinei în Anul Centenarului. Și până la 8 ianuarie 2019, de Ziua Câmpinei, vă vom prezenta personalități de ieri și de azi, din toate domeniile, și vom descoperi împreună legătura lor cu orașul nostru.

Citiți și: 100 de personalităţi ale României şi legătura lor cu Câmpina. Mircea Albulescu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Toma T. Socolescu
100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Cezar Bolliac

2517 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

366 vizualizari
16 nov. 2018 22:14

Tineri din Polonia, Slovacia, Estonia, Bulgaria și România s-au întâlnit la Câmpina pentru a dezbate probleme ecologice

Asociația Together din Câmpina derulează în aceste zile, în localitatea noastră, un proiect în cadrul programului Erasmus Plus, finanțat de Uniunea Europeană, în care se dezbat probleme legate de ecologie, protecția mediului și reciclarea deșeurilor.

2127 vizualizari
16 nov. 2018 18:12

Tineri cu cariere de succes le-au vorbit elevilor de la Colegiul "Grigorescu" din Câmpina despre leadership și orientare profesională

"Discover yourself" s-a numit acțiunea desfășurată joi, 15 noiembrie, la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina, acolo unde trei tineri cu cariere de succes le-au vorbit elevilor de la cea mai prestigioasă unitate de învățământ din municipiu despre leadership și despre orientarea profesională.

Alte stiri recente

48 vizualizari
16 nov. 2018 23:01

Câmpina a găzduit faza zonală a Gimnaziadei la handbal, fete

Gimnaziada este echivalentul Olimpiadei Sportului Școlar, dar numai la nivelul învățământului gimnazial. Joi, 15 noiembrie, sala de sport a Colegiului Național "Nicolae Grigorescu" din Câmpina a găzduit faza zonală a Gimnaziadei la handbal feminin, la care au participat echipe reprezentând Școala Liliești, Școala Scorțeni, Liceul "Aurel Vlaicu" Breaza, Liceul Teoretic Filipeștii de Pădure și Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" Câmpina.

3017 vizualizari
16 nov. 2018 12:12

Și a fost a XX-a ediție a Balului Bobocilor de la Școala Postliceală "Louis Pasteur" Câmpina

Ca în fiecare an, și asta de 20 de ani încoace, Balul Bobocilor de la Școala Postliceală "Louis Pasteur" din Câmpina constituie o mare petrecere, un eveniment la care toată lumea râde, dansează și se distrează. Pentru anul școlar 2018-2019, școala patronată de Asociația AMUS France - Roumanie numără aproximativ 90 de boboci, la cele trei clase din anul I - două clase cu profil de asistenți medicali generaliști și o clasă cu profil de asistenți medicali farmacie.