Câmpina, România 100. Imagine din centrul localității, la începutul anilor '80, zona Milia de astăzi

Social (Categoria articolului)

Unii dintre dvs, probabil vă amintiți imaginea de arhivă (foto Mircea Nicolescu). A fost făcută la începutul anilor '80, după reparațiile efectuate în urma cutremurului din 1977. Unde s-a putut, s-a reparat, unde nu, s-a demolat.

Primarul Câmpinei din perioada 1982-1989, Petre Câmpeanu, ne povestea cât de grele au fost săptămânile și lunile de după cutremur, iar apoi cât de complicat a fost să convingă superiorii din acele vremuri să accepte proiectul deosebit de modernizare a Câmpinei. Un proiect din care lipseau blocurile cu apartamente-cutie, dar în care apăreau construcții deosebite, cum sunt blocurile din centrul de azi al Câmpinei, atipice acelei perioade. A reușit să impună acel proiect, iar astăzi vedem ce s-a construit spre finalul anilor '80 și începutul anilor '90 pe bulevardul central al Câmpinei. 

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiți și Câmpina, România 100. Strada 1 Mai de ieri, până la pasajul de la Ceas de astăzi
Câmpina, România 100. Vila administratorului societății Astra Română, din urmă cu un secol, Casa Căsătoriilor de astăzi
Câmpina, România 100. Policlinica de ieri și de azi...

4037 vizualizari
2

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Madalin Focsa 05.08.2018 23:02 Atat ne ducea capul pe vremea aia: blocuri si iar blocuri. Facute nu la periferii, si nici macar in cartiere, unde le este locul intr-o societate normala la cap, ci chiar in centru, in locul cladirilor istorice care dau identitate orasului ! Asa era peste tot, Campina nu putea face exceptie. Nu vad niciun fel de prilej de mandrie pt cine a gandit proiectul si a facut demersuri sa-l impuna. Orice s-ar spune, cu demolarile din anii 70-80 s-a distrus orasul si s-a sabotat viitorul sau, din punct de vedere al calitatii vietii, din punct de vedere social, cultural, dar mai ales turistic. Cu centrul istoric pastrat si restaurat, orasul ar fi atras azi mult mai multa lume. Era suficient spatiu prin cartiere pentru blocuri inconjurate de parcuri tip "Milia" (peisaje care sunt asa "deosebite" incat le vezi cu duiumul in tot spatiul ex-comunist). Rezultatul este ca avem un tip de locuire de categorie inferioara-medie (adica apartamentul de bloc, oricat de spatios si modern ar fi el) in buricul targului, in zona zero a orasului, unde in mod normal ar trebui sa fie doar comert, administratie si servicii, iar ca locuire cel mult vile de lux (adica un tip de locuire de categorie superioara).
  • IRINIS 06.08.2018 18:10 Este cea mai frumoasa campanie a voastra!

Social

2584 vizualizari
15 oct. 2018 22:03

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Anton Raky

1 comentarii

Inginerul Anton Raky a fost o personalitate internațională. S-a născut și a studiat în Germania, a explorat resurse uriașe în America Centrală și de Sud, Africa, Asia și Europa, pentru ca la începutul anilor 1900 să vină la Câmpina, atras de aurul negru. Un inginer vizionar, un mare inventator în domeniul tehnologiei de foraj, un om care a avut o imensă contribuție la dezvoltarea industriei petrolului din România și, de ce nu, la dezvoltarea Câmpinei.

2082 vizualizari
15 oct. 2018 20:47

Câmpina, România 100. Casa Lezza, din perioada interbelică, blocurile de astăzi, de pe Strada B.P. Hasdeu

La începutul anilor '20, comunitatea italiană din Câmpina număra aproximativ 140 de persoane, iar cea mai importantă familie de italieni stabilită aici era cea a arhitectului Luigi Lezza. Familia Lezza locuia într-o vilă impresionantă pe Strada B.P. Hasdeu, la nr. 45, o vilă proiectată și construită chiar de către reputatul arhitect. Trei generații ale familiei Lezza și-au trăit viața în Câmpina.

Alte stiri recente

396 vizualizari
16 oct. 2018 23:54

Costin Bădiceanu (AIKO Câmpina), patru medalii la Campionatul Mondial de Karate Shotokan desfășurat la Chișinău

La sfârșitul săptămânii trecute, la Chișinău, capitala Republicii Moldova, a avut loc ediția a 26-a a Campionatului Mondial de Karate SKDUN Shotokan. Din lotul echipei naționale a României a făcut parte și câmpineanul Costin Bădiceanu, sportiv legitimat la AIKO Câmpina.

1077 vizualizari
16 oct. 2018 21:38

Ziua Mondială a Alimentației Sănătoase, sărbătorită la Colegiul "Istrati" cu produse tradiționale românești

Elevii de la clasele de alimentație publică de la Colegiul Tehnic "Constantin Istrati" Câmpina, Liceul Tehnologic Energetic Câmpina și Liceul Tehnologic "Carol I" din Valea Doftanei au marcat astăzi, 16 octombrie, Ziua Mondială a Alimentației Sănătoase. O acțiune la baza căreia stă un parteneriat de câțiva ani între cele trei instituții de învățământ. Și pentru că suntem în Anul Centenarului, liceenii au sărbătorit această zi cu mâncare tradițională românească și cântece și dansuri populare.