Câmpina, România 100. Zona centrală, în anii '25-'30, cu prima locație a Soldatului Necunoscut, zona centrală astăzi

Social (Categoria articolului)

În anul 1925, pentru Câmpina, la solicitarea administrației locale de atunci, sculptorul brezean Gheorghe Tudor a realizat Monumentul Soldatului Necunoscut, care a fost amplasat în apropierea locului unde mai târziu, prin 1933, a funcționat prima benzinărie din oraş. Astăzi, locul respectiv ar fi intersecţia Bulevardului Carol I cu Strada Republicii.

Imaginea veche ne arată centrul Câmpinei în anii 1925-1935. Timp de patru ani, Soldatul Necunoscut a stat în acea zonă acoperit cu o pânză albă, din cauza controverselor din jurul său, Mai exact, membrii comitetului de inițiativă din cadrul primăriei aveau păreri diferite cu privire la poziția statuii, la soclu, la felul în care soldatul ține arma. Abia după patru ani, Soldatul Necunoscut a fost dezvelit și Câmpina a avut un monument dedicat eroilor. Un monument care a costat 250.000 lei (într-o perioadă în care bugetul localității era de 20 milioane lei). În 1935, statuia a fost mutată din acea zonă.
În fotografia veche semai pot observa clădirile frumoase, cochete, de pe strada principală, magazinele cu firme scrise parcă de mână. Astăzi, zona s-a schimbat radical și este de nerecunoscut. Însă povestea Soldatului Necunoscut pare la fel de tristă...
(Informațiile privind Monumentul Soldatului Necunoscut ne-au fost furnizate de Mădălin Focșa, ghid în cadrul Centrului Turistic, cercetător al istoriei locale).

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiţi şi Câmpina, România 100. Librăria Crăciun de ieri, o farmacie de azi
Câmpina, România 100. Cinematograful de ieri și de astăzi...
Câmpina, România 100. Benzinăria de ieri, benzinăria de azi

2353 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • M. Focsa 10.10.2018 22:55 Ceea ce v-am zis eu era despre Monumentul eroilor câmpineni din Războiul de Întregire. Niciodata nu i-am zis cum il pomeniti in articol, conceptul Eroului Necunoscut este cu totul altceva. Nu lui i-a fost dedicat monumentul, ci campinenilor jertfiti pe campul de lupta, care erau foarte bine cunoscuti. Cel mult ar putea fi numit asa metaforic, pentru ca azi nu se mai cunosc acei eroi, Campina le-a sters memoria. Dar atunci ar fi al "eroilor câmpineni necunoscuti". Pe de alta parte, lucrez la reconstituirea listei eroilor; cand va fi gata si ii vom sti pe toti din nou, nici macar metaforic nu se va mai potrivi expresia ;)

Social

1358 vizualizari
20 oct. 2018 07:12

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Stoica Teodorescu

Stoica Teodorescu a fost un dascăl cu un talent pedagogic desăvârșit și un valoros istoric. Este autorul primei monografii a orașului nostru, în anul 1924. Chiar dacă a locuit și profesat destul de puțin timp în Câmpina, Stoica Teodorescu și-a legat numele pentru totdeauna de orașul nostru, fiind de multe ori pe nedrept ignorat ori de câte ori se face referire la istoria Câmpinei. 

4081 vizualizari
19 oct. 2018 20:09

Un nou scandal în jurul fermei mizeriei din satul Urleta, comuna Bănești, la doi pași de Câmpina

În vara acestui an, în luna august, vă prezentam situația incredibilă a unei ferme din satul Urleta, comuna Bănești, localitate aflată la doi pași de municipiul Câmpina. O mizerie de nedescris, un miros insuportabil, un "peisaj" de care localnicii și autoritățile efectiv s-au săturat, dar nu au suficiente pârghii legale pentru a rezolva problema. După mizeria de nedescris de la ferma de pe Strada Oncești, a mai apărut un scandal, o familie din Urleta reclamând că grădina i-a fost ocupată abuziv de animalele lui Liviu Mihalache, proprietarul fermei amintite.

Alte stiri recente

641 vizualizari
20 oct. 2018 13:30

Liga A Prahova, etapa a 10-a. Rezultate și clasament

Sâmbătă dimineață a avut loc primul meci al etapei a 10-a din Liga A. Etapa va continua după-amiază și se va încheia mâine dimineață.

2933 vizualizari
19 oct. 2018 21:25

Drumul principal care traversează satul Urleta, din comuna Bănești, a fost asfaltat pe o lungime de 2,2 km

Locuitorii din satul Urleta din comuna Bănești au motive de bucurie, după ce săptămâna trecută a fost asfaltată strada principală, pe o lungime de 2,2 km, iar anul viitor va fi realizată canalizarea întregului sat, fără a fi afectată lucrarea de asfaltare a drumului principal.