Câmpina, România 100. Atelierele și mașinile Astrei Române de ieri, uzina Poiana, părăsită, astăzi

Social (Categoria articolului)

Zona Câmpinei datorează în cea mare măsură dezvoltarea sa descoperirii petrolului și exploatărilor create aici la finalul secolului al XIX-lea. Petrolul era depozitat în batale săpate în pământ, apoi în rezervoare de lemn, iar mai târziu în rezervoare metalice. Societatea "Regatul Român", condusă de Anton Raky, a construit la Poiana Câmpina, în 1899, o hală din lemn, iar apoi, în 1904, a înlocuit-o cu o hală metalică, iar aici erau păstrate sculele de foraj și erau realizate rezervoarele pentru depozitarea petrolului. Au fost aduse mașini și specialiști din Germania, tablă de la Reșița, acesta fiind începutul a ceea ce mai târziu a fost Uzina Poiana.

În anul 1906, a început construcția primului atelier mecanic, apoi a unei strungării, a unei cazangerii și a unei secții de țevi. În 1911, societatea "Regatul Român" a fost preluată de Astra Română, societate cu capital anglo-olandez, care a început să facă investiții importante în atelierele de la Poiana. Au fost aduse camioane pentru transporturi grele, au fost construite hale noi. În perioada interbelică, atelierele de la Poiana au cunoscut o dezvoltare rapidă, aceea fiind și perioada în care a fost realizată fotografia veche, cu flota de mașini a societății Astra Română și șoferii angajați, în curtea atelierelor de la Poiana. Ateliere care, după naționalizarea din 1948, au fost transformate în uzina de reparat și întreținere a utilajului petrolier, Petroutilajul de după 1990. Astăzi, uzina de la Poiana a rămas doar o amintire. Un spațiu mare, degradat, trist, gol.

"Câmpina, România 100" este o rubrică pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului Marii Uniri. Timp de 100 de zile vă vom prezenta câte o fotografie din Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi.

Citiţi şi: Câmpina, România 100. Zona centrală, prin anii '70 şi astăzi
Câmpina, România 100. Farmacia Voiculescu de ieri, Parcul Regele Mihai I de azi
Câmpina, România 100. Benzinăria de ieri, benzinăria de azi

5718 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • Violeta Topcsov 26.10.2018 19:16 Cu publicarea acestei fotografii mi-ati făcut o mare bucurie. Am revăzut tabloul cu care am crescut în casa părintească de la Breaza, tatăl meu fiind unul dintre acei șoferi. În urma cu vreo doi ani, vrând sa fac un album cu cu tatăl meu, cu toate masinile pe care le-a condus, am constatat ca lipsea acel tablou. Va mulțumesc mult, pentru bucuria pe care ați facut-o mie și copiilor mei.

Social

131 vizualizari
29 mar. 2024 07:25

Asociația Cultul Eroilor Câmpina a premiat cele mai bune lucrări de la concursul ”Basarabia, pământ românesc”

Ca în fiecare an, la 27 martie, Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Câmpina, condusă de col (r) Marian Dulă, organizează - în general, împreună cu o unitate de învățământ din localitate - concursul de eseuri și desene ”Basarabia, pământ românesc”.

1105 vizualizari
23 mar. 2024 10:47

Contribuția lunară de întreținere pentru persoanele de la Centrul rezidențial de la Voila se mărește de la aproximativ 3.500 lei la peste 4.000 lei/lunar

Miercuri, 27 martie 2024, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Câmpina, pe ordinea de zi se află și un proiect privind majorarea contribuției lunare de întreținere a persoanelor beneficiare ale serviciilor sociale de la Centrul rezidențial de asistență și reintegrare socială a persoanelor fără adăpost de la Voila.

Alte stiri recente

495 vizualizari
28 mar. 2024 21:19

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică vor avea loc meciurile etapei a 22-a din Liga A. Iată programul și delegările:

2263 vizualizari
28 mar. 2024 20:29

La Câmpina, sancțiune record de suspendare a unui permis de conducere

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, în două intervale orare (7.00 - 9.00 și 15.00 - 17.00), Poliția Câmpina a acționat în municipiul Câmpina și comuna Poiana Câmpina pe linie rutieră.