Câmpina, România 100. Casa Poporului de ieri și... locul rămas liber, astăzi

Social (Categoria articolului)

Câmpinatv.ro vă prezintă începând de astăzi, timp de 100 de zile, câte o fotografie cu Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi. Este o rubrică pe care noi am denumit-o "Câmpina, România 100" și pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului. Începem cu Casa Poporului, o clădire impozantă, situată în zona centrală a localității.

Fostă proprietate privată, casa a fost cumpărată apoi din contribuția muncitorilor din întreaga regiune petroliferă și din 1919 până în 1940 aici a fost sediul organizațiilor muncitorești de la societățile de profil. Se organizau întâlniri, ședințe, ba chiar se urmăreau și filme într-o sală transformată în cinematograf. Imobilul a fost grav avariat la cutremurul din 1940 și apoi demolat complet. În anul 1965, primarul de atunci al Câmpinei, Gheorghe Rădulescu, a dezvelit o placă comemorativă amplasată exact pe locul unde s-a aflat Casa Poporului, placă comemorativă care există și astăzi (pe Bulevardul Carol I, în fața fostului sediu RomTelecom).

3884 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

3189 vizualizari
19 aug. 2018 19:37

Câmpina, România 100. Casa Solară, ieri și astăzi

În anul 1974, pe Strada I.H. Rădulescu din Câmpina, la baza dealului Muscel, au fost construite două case solare, din ordinul Elenei Ceaușescu. A fost aleasă Câmpina deoarece era considerată a doua zonă din țară ca număr de zile însorite din an, după Constanța, dar spre deosebire de această localitate, Câmpina era ferită de vânturile puternice care afectau litoralul.

3016 vizualizari
18 aug. 2018 19:49

Câmpina, România 100. Stația de birje din perioada interbelică, zona sediului BRD de astăzi

În perioada interbelică, birjele erau taxiurile localității. Cu birja se mergea la gară și... retur, cu birja se mergea prin oraș, iar prețurile pe care pasagerii le plăteau birjarilor erau stabilite prin Ordonanță a Consiliului Comunal Câmpina. O cursă până la gară sau o cursă de jumătate de oră prin oraș costa 50 de lei. O oră în oraș în zi de lucru costa 80 de lei, iar o oră cu birja, în zi de sărbătoare, costa 100 lei. (facsimil)

Alte stiri recente

743 vizualizari
20 aug. 2018 17:37

Tânăra ciclistă Daria Duca, printre câștigătorii programului de promovare a tinerelor talente derulat de MOL și Fundația pentru Comunitate

Câmpineanca Daria Ioana Duca are 15 ani și este legitimată la BikeXpert Racing Team București, unde îl are ca antrenor pe Răzvan Jugănaru. Este un copil serios, perseverent și care muncește foarte mult. Toate acestea și pasiunea fără limite pentru ciclism i-au adus rezultate extraordinare, Daria câștigând în ultimii ani numeroase competiții și obținând mai multe titluri de campioană națională. De altfel, Daria Duca este și componentă a lotului național de ciclism. Acum, sportiva din Câmpina a obținut o sponsorizare pentru activitatea sa, după ce proiectul depus de ea a fost declarat câștigător în cadrul programului de promovare a tinerelor talente derulat de MOL România și Fundația pentru Comunitate.

2058 vizualizari
20 aug. 2018 16:22

Poliția Locală Câmpina a depistat un minor care furase un BMW și se plimba cu el pe străzile municipiului

Agenții Poliției Locale Câmpina au sesizat că un autoturism marca BMW circula pe Strada Maramureș, pe un sector de drum unde accesul era interzis. Conducătorul autoturismului a fost somat să oprească, moment în care acesta a accelerat, îndreptându-se spre Strada Sondei. Agenții Poliției Locale au pornit în urmărirea mașinii, reușind să o oprească pe Strada Victoriei, unde au avut parte de o mare surpriză.