Câmpina, România 100. Casa Poporului de ieri și... locul rămas liber, astăzi

Social (Categoria articolului)

Câmpinatv.ro vă prezintă începând de astăzi, timp de 100 de zile, câte o fotografie cu Câmpina de altădată și același loc așa cum arată el astăzi. Este o rubrică pe care noi am denumit-o "Câmpina, România 100" și pe care o dedicăm tuturor câmpinenilor, în Anul Centenarului. Începem cu Casa Poporului, o clădire impozantă, situată în zona centrală a localității.

Fostă proprietate privată, casa a fost cumpărată apoi din contribuția muncitorilor din întreaga regiune petroliferă și din 1919 până în 1940 aici a fost sediul organizațiilor muncitorești de la societățile de profil. Se organizau întâlniri, ședințe, ba chiar se urmăreau și filme într-o sală transformată în cinematograf. Imobilul a fost grav avariat la cutremurul din 1940 și apoi demolat complet. În anul 1965, primarul de atunci al Câmpinei, Gheorghe Rădulescu, a dezvelit o placă comemorativă amplasată exact pe locul unde s-a aflat Casa Poporului, placă comemorativă care există și astăzi (pe Bulevardul Carol I, în fața fostului sediu RomTelecom).

4360 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Social

2581 vizualizari
15 oct. 2018 22:03

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Anton Raky

1 comentarii

Inginerul Anton Raky a fost o personalitate internațională. S-a născut și a studiat în Germania, a explorat resurse uriașe în America Centrală și de Sud, Africa, Asia și Europa, pentru ca la începutul anilor 1900 să vină la Câmpina, atras de aurul negru. Un inginer vizionar, un mare inventator în domeniul tehnologiei de foraj, un om care a avut o imensă contribuție la dezvoltarea industriei petrolului din România și, de ce nu, la dezvoltarea Câmpinei.

2081 vizualizari
15 oct. 2018 20:47

Câmpina, România 100. Casa Lezza, din perioada interbelică, blocurile de astăzi, de pe Strada B.P. Hasdeu

La începutul anilor '20, comunitatea italiană din Câmpina număra aproximativ 140 de persoane, iar cea mai importantă familie de italieni stabilită aici era cea a arhitectului Luigi Lezza. Familia Lezza locuia într-o vilă impresionantă pe Strada B.P. Hasdeu, la nr. 45, o vilă proiectată și construită chiar de către reputatul arhitect. Trei generații ale familiei Lezza și-au trăit viața în Câmpina.

Alte stiri recente

211 vizualizari
16 oct. 2018 23:54

Costin Bădiceanu (AIKO Câmpina), patru medalii la Campionatul Mondial de Karate Shotokan desfășurat la Chișinău

La sfârșitul săptămânii trecute, la Chișinău, capitala Republicii Moldova, a avut loc ediția a 26-a a Campionatului Mondial de Karate SKDUN Shotokan. Din lotul echipei naționale a României a făcut parte și câmpineanul Costin Bădiceanu, sportiv legitimat la AIKO Câmpina.

1044 vizualizari
16 oct. 2018 21:38

Ziua Mondială a Alimentației Sănătoase, sărbătorită la Colegiul "Istrati" cu produse tradiționale românești

Elevii de la clasele de alimentație publică de la Colegiul Tehnic "Constantin Istrati" Câmpina, Liceul Tehnologic Energetic Câmpina și Liceul Tehnologic "Carol I" din Valea Doftanei au marcat astăzi, 16 octombrie, Ziua Mondială a Alimentației Sănătoase. O acțiune la baza căreia stă un parteneriat de câțiva ani între cele trei instituții de învățământ. Și pentru că suntem în Anul Centenarului, liceenii au sărbătorit această zi cu mâncare tradițională românească și cântece și dansuri populare.