Armata Română, sărbătorită și la Câmpina

Eveniment (Categoria articolului)

Ziua Armatei a fost marcată și în acest an la Câmpina printr-o serie de acțiuni desfășurate în centrul municipiului, în parcul în care se află amplasat Monumentul Soldatului Necunoscut. Manifestările au început cu două momente artistice: dansuri populare prezentate de Ansamblul "Brădulețul" de la Colegiul Tehnic Forestier (profesor coordonator Alis Gârbăcea) și cântece patriotice interpretate de elevi de la Liceul Tehnologic Energetic și Colegiul Tehnic Forestier (profesor coordonator Dănuț Andrei).

A urmat o scurtă alocuțiune a primarului Horia Tiseanu, iar apoi s-a desfășurat un ceremonial religios oficiat de părintele protoiereu Grigore Melnic împreună cu un sobor de preoți. A fost prezentat Steagul de identificare al Filialei Câmpina a Asociaţiei Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din MApN, iar apoi, președintele acestei asociații, col.(r) Marian Dulă a oferit plachete omagiale veteranilor de război din Câmpina. Ar trebui menționat faptul că manifestările de astăzi au participat și 20 de rezerviști militari de la Filiala Buzău a ANCMRR, veniți să sărbătorească Ziua Armatei împreună cu colegii lor de la Câmpina.
Au fost depuse coroane de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut și toți cei prezenți, puțini la număr, au asistat la defilarea detașamentelor de elevi de la Școala de Agenţi de Poliție "Vasile Lascăr" din Câmpina şi Colegiul Naţional Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza.
În fiecare an, pe 25 octombrie, sărbătorim Ziua Armatei Române şi asta se întâmplă din 1959 încoace. Atunci a fost emis decretul prin care 25 octombrie a fost aleasă ca zi a Armatei Române. O zi care marchează victoria finală pentru eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupaţie horthystă (1944). Anul acesta s-au împlinit 73 de ani de la eliberarea Transilvaniei, dar și 158 de ani de la înființarea Statului Major General, prin Înaltul Ordin de Zi nr. 83 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Iar pe 25 octombrie, de Ziua Armatei, este și ziua de naștere a regelui. Astăzi, Majestatea Sa Regele Mihai a împlinit 96 de ani.

Lume puțină, după cum spuneam, la manifestările de Ziua Armatei Române. Și o atmosferă destul de apăsătoare, nepotrivită unei astfel de sărbători. Parcă și delegațiile oficiale, care au depus coroane, au fost mai puține comparativ cu alți ani. Cât despre locație... știm cu toții cât de rău arată parcul, cu pavele sparte sau chiar fără pavele, pe alocuri. Iar Monumentul Soldatului Necunoscut arată jalnic. Chiar dacă statuia urmează să fie mutată în Cimitirul Eroilor, când parcul va intra în reabilitare, aceasta nu poate fi considerată o scuză de către administrația locală. Soclul trebuia întreținut până în ultimul moment, pentru că iată, astăzi, de Ziua Armatei Române, la acest monument au fost depuse coroane. Și așa se va întâmpla, cel mai probabil, și de Ziua Națională a României. Și e rușinos pentru acest municipiu cu mari pretenții.

2966 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

3985 vizualizari
21 apr. 2018 20:16

Persoane de toate vârstele au promovat respectul reciproc în trafic la "Marșul pe două roți" - Câmpina 2018

Aproximativ 300 de bicicliști și motocicliști au participat astăzi, la Câmpina, la "Marșul pe două roți pentru conștientizare civică", eveniment organizat pentru al patrulea an consecutiv de asociațiile ProCâmpina, Roata de Foc și Caraiman, cu sprijinul unor parteneri și sponsori privați. "Marșul pe două roți" nu este un protest și nici o paradă de motoare și biciclete, este o manifestare publică prin care se dorește promovarea respectului reciproc în trafic.

1754 vizualizari
19 apr. 2018 10:53

Salonul Internațional de Artă Fotografică ONIX, la a doua ediție. Vernisajul are loc pe 28 aprilie, la Casa de Cultură din Câmpina

463 de artiști fotografi din 59 de țări de pe toate continentele au trimis 6.328 lucrări la cea de-a doua ediție a Salonului ONIX organizat la Câmpina. Vernisajul ONIX 2018 va avea loc la sala mică a Casei de Cultură "Geo Bogza", pe 28 aprilie, de la ora 14.00, și vor fi expuse o parte dintre fotografiile câștigătoare la fiecare secțiune: color open, color people, monochrome open, travel, nature.

Alte stiri recente

4417 vizualizari
23 apr. 2018 11:58

O elevă din Câmpina, lovită de mașină chiar pe trecerea de pietoni de la Colegiul "Grigorescu"

Fata, în vârstă de 15 ani, elevă la Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" traversa strada regulamentar când a fost lovită de un autoturism Ford, cu numărul de înmatriculare PH-10-STO. Accidentul a avut loc în această dimineață, pe Calea Doftanei, pe trecerea de pietoni din dreptul liceului.

2218 vizualizari
23 apr. 2018 11:22

Câmpina, Bulevardul Culturii. Cât de greu poate fi să păstrăm frumusețea acestui loc?!

În campania "Câmpina curată" de anul trecut, în zona adiacentă Bulevardului Culturii am găsit un adevărat dezastru ecologic. O mizerie de nedescris, de la resturi de materiale de construcții, până la tot ce v-ar putea trece prin cap că se numește gunoi. O zonă atât de frumoasă transformată efectiv într-o groapă de gunoi. Anul acesta situația pare a fi ceva mai bună. Adică, mai puțin gunoi. Dar el există și nu ajunge aici singur.