Armata Română, sărbătorită și la Câmpina

Eveniment (Categoria articolului)

Ziua Armatei a fost marcată și în acest an la Câmpina printr-o serie de acțiuni desfășurate în centrul municipiului, în parcul în care se află amplasat Monumentul Soldatului Necunoscut. Manifestările au început cu două momente artistice: dansuri populare prezentate de Ansamblul "Brădulețul" de la Colegiul Tehnic Forestier (profesor coordonator Alis Gârbăcea) și cântece patriotice interpretate de elevi de la Liceul Tehnologic Energetic și Colegiul Tehnic Forestier (profesor coordonator Dănuț Andrei).

A urmat o scurtă alocuțiune a primarului Horia Tiseanu, iar apoi s-a desfășurat un ceremonial religios oficiat de părintele protoiereu Grigore Melnic împreună cu un sobor de preoți. A fost prezentat Steagul de identificare al Filialei Câmpina a Asociaţiei Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din MApN, iar apoi, președintele acestei asociații, col.(r) Marian Dulă a oferit plachete omagiale veteranilor de război din Câmpina. Ar trebui menționat faptul că manifestările de astăzi au participat și 20 de rezerviști militari de la Filiala Buzău a ANCMRR, veniți să sărbătorească Ziua Armatei împreună cu colegii lor de la Câmpina.
Au fost depuse coroane de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut și toți cei prezenți, puțini la număr, au asistat la defilarea detașamentelor de elevi de la Școala de Agenţi de Poliție "Vasile Lascăr" din Câmpina şi Colegiul Naţional Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza.
În fiecare an, pe 25 octombrie, sărbătorim Ziua Armatei Române şi asta se întâmplă din 1959 încoace. Atunci a fost emis decretul prin care 25 octombrie a fost aleasă ca zi a Armatei Române. O zi care marchează victoria finală pentru eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupaţie horthystă (1944). Anul acesta s-au împlinit 73 de ani de la eliberarea Transilvaniei, dar și 158 de ani de la înființarea Statului Major General, prin Înaltul Ordin de Zi nr. 83 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Iar pe 25 octombrie, de Ziua Armatei, este și ziua de naștere a regelui. Astăzi, Majestatea Sa Regele Mihai a împlinit 96 de ani.

Lume puțină, după cum spuneam, la manifestările de Ziua Armatei Române. Și o atmosferă destul de apăsătoare, nepotrivită unei astfel de sărbători. Parcă și delegațiile oficiale, care au depus coroane, au fost mai puține comparativ cu alți ani. Cât despre locație... știm cu toții cât de rău arată parcul, cu pavele sparte sau chiar fără pavele, pe alocuri. Iar Monumentul Soldatului Necunoscut arată jalnic. Chiar dacă statuia urmează să fie mutată în Cimitirul Eroilor, când parcul va intra în reabilitare, aceasta nu poate fi considerată o scuză de către administrația locală. Soclul trebuia întreținut până în ultimul moment, pentru că iată, astăzi, de Ziua Armatei Române, la acest monument au fost depuse coroane. Și așa se va întâmpla, cel mai probabil, și de Ziua Națională a României. Și e rușinos pentru acest municipiu cu mari pretenții.

2625 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

3272 vizualizari
19 nov. 2017 10:24

La Colegiul Naţional „Nicolae Grigorescu” din Câmpina au început pregătirile pentru centenar

Cea mai prestigioasă instituție de învățământ din municipiul Câmpina - Colegiul Național "Nicolae Grigorescu" va împlini, în 2019, un secol de existență. Pentru că este un eveniment important, care trebuie pregătit din timp și cu atenție, la nivelul conducerii instituției s-a creat deja un grup de inițiativă, care se ocupă de tot ce presupune această aniversare.

2673 vizualizari
17 nov. 2017 10:32

“Cuibul Artiștilor”, un nou turneu „cu inima la teatru” în 13 orașe printre care și Câmpina

"Cuibul artiștilor" revine la Câmpina cu spectacolul "Aventuri contemporane", pe 28 noiembrie 2017, la Casa de Cultură "Geo Bogza". Este cel de-al doilea turneu național al acestei companii de teatru independent, formată din tineri actori și studenți la UNATC.

Alte stiri recente

2012 vizualizari
19 nov. 2017 19:43

Un bătrân din Poiana Câmpina, găsit decedat într-o fosă septică

Tragedia s-a întâmplat duminică seara, pe Strada Tulburii din comuna Poiana Câmpina. Bătrânul de 73 de ani a fost descoperit de rude în fosa septică din curtea proprie, o fosă cu o adâncime de aproximativ doi metri.

3447 vizualizari
19 nov. 2017 12:52

Liga A Prahova, etapa a 14-a. Rezultate şi clasament

Vineri după-amiază a avut loc primul joc din cadrul etapei a 14-a din Liga. Sâmbătă dimineaţă a avut loc un alt joc, derby-ul de la Văleni. Trei partide au avut loc sâmbătă după-amiază, iar ultimele meciuri au fost programate duminică. S-au înscris 22 goluri şi s-au consemnat cinci victorii ale gazdelor, două remize şi o victorie a oaspeţilor, chiar a liderului.