Armata Română, sărbătorită și la Câmpina

Eveniment (Categoria articolului)

Ziua Armatei a fost marcată și în acest an la Câmpina printr-o serie de acțiuni desfășurate în centrul municipiului, în parcul în care se află amplasat Monumentul Soldatului Necunoscut. Manifestările au început cu două momente artistice: dansuri populare prezentate de Ansamblul "Brădulețul" de la Colegiul Tehnic Forestier (profesor coordonator Alis Gârbăcea) și cântece patriotice interpretate de elevi de la Liceul Tehnologic Energetic și Colegiul Tehnic Forestier (profesor coordonator Dănuț Andrei).

A urmat o scurtă alocuțiune a primarului Horia Tiseanu, iar apoi s-a desfășurat un ceremonial religios oficiat de părintele protoiereu Grigore Melnic împreună cu un sobor de preoți. A fost prezentat Steagul de identificare al Filialei Câmpina a Asociaţiei Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din MApN, iar apoi, președintele acestei asociații, col.(r) Marian Dulă a oferit plachete omagiale veteranilor de război din Câmpina. Ar trebui menționat faptul că manifestările de astăzi au participat și 20 de rezerviști militari de la Filiala Buzău a ANCMRR, veniți să sărbătorească Ziua Armatei împreună cu colegii lor de la Câmpina.
Au fost depuse coroane de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut și toți cei prezenți, puțini la număr, au asistat la defilarea detașamentelor de elevi de la Școala de Agenţi de Poliție "Vasile Lascăr" din Câmpina şi Colegiul Naţional Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza.
În fiecare an, pe 25 octombrie, sărbătorim Ziua Armatei Române şi asta se întâmplă din 1959 încoace. Atunci a fost emis decretul prin care 25 octombrie a fost aleasă ca zi a Armatei Române. O zi care marchează victoria finală pentru eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupaţie horthystă (1944). Anul acesta s-au împlinit 73 de ani de la eliberarea Transilvaniei, dar și 158 de ani de la înființarea Statului Major General, prin Înaltul Ordin de Zi nr. 83 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Iar pe 25 octombrie, de Ziua Armatei, este și ziua de naștere a regelui. Astăzi, Majestatea Sa Regele Mihai a împlinit 96 de ani.

Lume puțină, după cum spuneam, la manifestările de Ziua Armatei Române. Și o atmosferă destul de apăsătoare, nepotrivită unei astfel de sărbători. Parcă și delegațiile oficiale, care au depus coroane, au fost mai puține comparativ cu alți ani. Cât despre locație... știm cu toții cât de rău arată parcul, cu pavele sparte sau chiar fără pavele, pe alocuri. Iar Monumentul Soldatului Necunoscut arată jalnic. Chiar dacă statuia urmează să fie mutată în Cimitirul Eroilor, când parcul va intra în reabilitare, aceasta nu poate fi considerată o scuză de către administrația locală. Soclul trebuia întreținut până în ultimul moment, pentru că iată, astăzi, de Ziua Armatei Române, la acest monument au fost depuse coroane. Și așa se va întâmpla, cel mai probabil, și de Ziua Națională a României. Și e rușinos pentru acest municipiu cu mari pretenții.

3201 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

4032 vizualizari
13 oct. 2018 21:43

Înfrățire simbolică, în Anul Centenarului, între cele șapte localități din România care poartă numele BREAZA

Un eveniment inedit, dar foarte frumos, a avut loc astăzi în orașul Breaza, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Localității. Este vorba despre înfrățirea celor șapte localități din România care poartă numele Breaza și care reprezintă, practic, aproape toate provinciile istorice ale țării. O înfrățire simbolită, bineînțeles, parafată de primarii celor șapte localități și dedicată Centenarului Marii Uniri.

2257 vizualizari
12 oct. 2018 10:33

Eveniment inedit la Breaza, în Anul Centenarului: "De 7 ori Breaza"

La jumătatea lunii octombrie, de Sfânta Cuvioasă Parascheva, la Breaza are loc tradiţionalul târg de toamnă, prilej de mare sărbătoare pentru localnici și oaspeții lor. Dar pentru că 2018 este un an special, administrația locală a dorit să marcheze într-un mod aparte Centenarul Marii Uniri și va organiza sâmbătă, 13 octombrie, un eveniment deosebit - "De 7 ori Breaza".

Alte stiri recente

900 vizualizari
17 oct. 2018 21:16

100 de personalități ale României și legătura lor cu Câmpina. Eusebiu Ștefănescu

Cele mai multe dintre personalitățile românești pe care le vom evoca în acest serial nu sunt născute în Câmpina, dar s-au legat de urbea noastră în diverse împrejurări. Totuși, există și personalități care au copilărit aici, în Câmpina și care au revenit mereu cu drag acasă. Este cazul marelui actor Eusebiu Ștefănescu.

1052 vizualizari
17 oct. 2018 20:50

Câmpina, România 100. Vila Dușescu de ieri, sediul Cooperativei Vital de azi

Câmpina a avut dintotdeauna o zonă rezidențială, acolo unde oamenii cu posibilități financiare peste medie își construiau case. Ieri era zona Bulevardului Elisabeta (actualmente Bulevardul Culturii), astăzi este zona Câmpinița - Muscel. Dar cu toate acestea, în perioada interbelică, chiar pe strada principală, Carol I, se afla o vilă impozantă, care atrăgea atenția tuturor - casa avocatului Costică Dușescu, un avocat de succes din acea perioadă.