Armata Română, sărbătorită și la Câmpina

Eveniment (Categoria articolului)

Ziua Armatei a fost marcată și în acest an la Câmpina printr-o serie de acțiuni desfășurate în centrul municipiului, în parcul în care se află amplasat Monumentul Soldatului Necunoscut. Manifestările au început cu două momente artistice: dansuri populare prezentate de Ansamblul "Brădulețul" de la Colegiul Tehnic Forestier (profesor coordonator Alis Gârbăcea) și cântece patriotice interpretate de elevi de la Liceul Tehnologic Energetic și Colegiul Tehnic Forestier (profesor coordonator Dănuț Andrei).

A urmat o scurtă alocuțiune a primarului Horia Tiseanu, iar apoi s-a desfășurat un ceremonial religios oficiat de părintele protoiereu Grigore Melnic împreună cu un sobor de preoți. A fost prezentat Steagul de identificare al Filialei Câmpina a Asociaţiei Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din MApN, iar apoi, președintele acestei asociații, col.(r) Marian Dulă a oferit plachete omagiale veteranilor de război din Câmpina. Ar trebui menționat faptul că manifestările de astăzi au participat și 20 de rezerviști militari de la Filiala Buzău a ANCMRR, veniți să sărbătorească Ziua Armatei împreună cu colegii lor de la Câmpina.
Au fost depuse coroane de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut și toți cei prezenți, puțini la număr, au asistat la defilarea detașamentelor de elevi de la Școala de Agenţi de Poliție "Vasile Lascăr" din Câmpina şi Colegiul Naţional Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza.
În fiecare an, pe 25 octombrie, sărbătorim Ziua Armatei Române şi asta se întâmplă din 1959 încoace. Atunci a fost emis decretul prin care 25 octombrie a fost aleasă ca zi a Armatei Române. O zi care marchează victoria finală pentru eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupaţie horthystă (1944). Anul acesta s-au împlinit 73 de ani de la eliberarea Transilvaniei, dar și 158 de ani de la înființarea Statului Major General, prin Înaltul Ordin de Zi nr. 83 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Iar pe 25 octombrie, de Ziua Armatei, este și ziua de naștere a regelui. Astăzi, Majestatea Sa Regele Mihai a împlinit 96 de ani.

Lume puțină, după cum spuneam, la manifestările de Ziua Armatei Române. Și o atmosferă destul de apăsătoare, nepotrivită unei astfel de sărbători. Parcă și delegațiile oficiale, care au depus coroane, au fost mai puține comparativ cu alți ani. Cât despre locație... știm cu toții cât de rău arată parcul, cu pavele sparte sau chiar fără pavele, pe alocuri. Iar Monumentul Soldatului Necunoscut arată jalnic. Chiar dacă statuia urmează să fie mutată în Cimitirul Eroilor, când parcul va intra în reabilitare, aceasta nu poate fi considerată o scuză de către administrația locală. Soclul trebuia întreținut până în ultimul moment, pentru că iată, astăzi, de Ziua Armatei Române, la acest monument au fost depuse coroane. Și așa se va întâmpla, cel mai probabil, și de Ziua Națională a României. Și e rușinos pentru acest municipiu cu mari pretenții.

3081 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Eveniment

2310 vizualizari
21 iul. 2018 21:33

Tabăra de pictură "Câmpina și Marea Unire", la final. Astăzi a avut loc vernisajul expoziției

La Casa de Cultură "Geo Bogza" a avut loc astăzi vernisajul expoziției "Câmpina și Marea Unire", evenimentul de final al taberei de creație desfășurate în decurs de o săptămână în cel de-al doilea municipiu al județului. S-a dorit a fi o tabără internațională de pictură, fiind invitați artiști plastici din țară, dar și din Cimișlia (Republica Moldova) și Kumanovo (Macedonia), localități înfrățite cu Câmpina. Din păcate, pictorii din Kumanovo au anunțat în ultimul moment că nu mai pot da curs invitației.

14467 vizualizari
20 iul. 2018 21:38

Emoțiile absolvirii și emoțiile... cererilor în căsătorie, la Școala de Poliție din Câmpina

Pe o ploaie torențială, dar care nu e risipit deloc emoțiile elevilor și mai ales ale rudelor prezente la ceremonie, promoția iulie 2018 a Școlii de Poliție "Vasile Lascăr" din Câmpina și-a luat rămas bun de la școală și de la profesori. 998 de proaspeți absolvenți au primit gradul profesional de agent de poliție și au rostit jurământul de credință. La festivitatea de absolvire au fost prezenți secretarul de stat din MAI - Marin Nucu și adjunctul inspectorului general al Poliției Române - comisar șef Marius Dragnea.

Alte stiri recente

459 vizualizari
23 iul. 2018 11:46

Primăria Câmpina a demarat licitația pentru reabilitarea Străzii Bobâlna

Anunțul privind repararea Străzii Bobâlna din municipiul Câmpina a fost publicat pe SEAP, zilele trecute, iar termnul limită de depunere a ofertelor este 3 august 2018. După cum a anunțat primarul Horia Tiseanu la conferința de presă de la începutul acestei luni, va fi o lucrare de reabilitare a trotuarelor și carosabilului până la stratul de uzură, acesta urmând să fie turnat după introducerea canalizării de către HidroPrahova.

490 vizualizari
23 iul. 2018 10:06

Amintiri din Câmpina de altădată - Secţia de volei a Clubului IRUE, în urmă cu jumătate de secol

Sportul câmpinean suferă de ani buni, cauzele fiind multe şi diverse. Dar nu putem să nu ne uităm în urmă şi să nu vedem că în vremuri mult mai grele din multe puncte de vedere, totuşi, se găseau resurse pentru sport. În rândurile de faţă, câteva cuvinte despre secţia de volei de la Clubul IRUE Câmpina, acum 50 de ani.