N-ar fi frumos să avem la Câmpina un monument dedicat regalității?!

Editorial (Categoria articolului)

Pe 10 Mai, de Ziua Regalității, am avut ocazia unei discuții cu profesorul Alin Ciupală, un bun cunoscător al istoriei locale și nu numai, dar și un fervent susținător al monarhiei. Autor și coautor al mai multor cărți despre istoria Câmpinei, profesorul Ciupală își exprima mâhnirea că în localitatea noastră nu există niciun monument dedicat regalității, în condițiile în care anul acesta sărbătorim Centenarul Marii Uniri, eveniment esențial în istoria țării și la care Familia Regală a avut o contribuție importantă. De aici am considerat că se poate naște o discuție, poate chiar o dezbatere legată de un posibil monument în onoarea regilor noștri.

Prin Câmpina trecea Familia Regală când mergea la Castelul Peleș, chiar pe actualul Bulevard Carol I. Regele Carol I a venit la Câmpina într-una din primele sale vizite în ţară, în 1866, după instalarea pe tron. Regina Maria şi Principesa Ileana veneau foarte des la Câmpina, la familia Crăciun, care locuia în clădirea ce avea să devină mult mai târziu Casa Pionierilor. Ele îşi comandau aici costume populare, iar Principesa Ileana chiar a petrecut mai multe vacanţe la familia Crăciun din Câmpina. Regele Mihai a oprit de mai multe ori la Câmpina, în drum spre Sinaia, iar despre vizita oficială din 2002, la Biserica “Sfântul Nicolae” din Slobozia, deja știm cu toții. 
Câmpina are Bulevardul Carol I și ar mai putea avea, dacă se obțin toate aprobările necesare, Parcul Regele Mihai (zona Milia plus Soldat). Poate ar fi frumos, totuși, să avem și un monument dedicat Familiei Regale, cu atât mai mult cu cât există astfel de monumente în comunele vecine, dar nu și în al doilea municipiu al județului. La Proviţa de Sus există un foarte frumos monument dedicat eroilor din Războiul de Independenţă şi din Primul Război Mondial, monument pe care s-au păstrat efigiile Regelui Ferdinand – Întregitorul de țară. Monumentul a fost inaugurat pe 30 noiembrie 1928 chiar de către Mitropolitul Moldovei Pimen Georgescu, fiul al comunei Proviţa de Sus şi personalitate marcantă a culturii şi ortodoxiei româneşti.
La Telega a fost realizat un Monument al Eroilor, construcţia sa începând în anul 1926, dar fiind finalizat în anii 1933-1934. Iniţial, în vârful monumentului se afla bustul Regelui Ferdinand, dar după venirea comuniştilor la putere bustul a fost înlocuit cu trei trofee militare din bronz – o sabie încrucişată cu o puşcă şi o caschetă militară. Poate cel mai deosebit monument dedicat regalităţii în zona noastră se află tot în comuna Telega, dar în satul Meliceşti, Crucea Domnitorului, pe locul unde Carol I a poposit în anul 1866, atunci când căuta un loc unde să construiască un castel. Până la urmă a ales Sinaia și a construit Peleșul.
În Anul Centenarului, când poate depănăm mai mult ca niciodată file de istorie, poate ar trebui să facem și ceva concret. Un monument sau, dacă se consideră că ar fi prea mult, poate măcar unul dintre panourile votive de pe viitorul monument din Parcul de la Soldat (de unde Soldatul va pleca spre Cimitirul Eroilor) va conține o scenă, o “poveste” dedicată Familiei Regale.

7818 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Editorial

1288 vizualizari
15 feb. 2024 07:09

În viitorul Consiliu Local va fi nevoie de oameni care să poată vota, mai ales când e vorba de buget

3 comentarii

Se apropie alegerile locale. Pentru a progresa noi, ca și comunitate, probabil că este necesar ca de la un ciclu electoral la altul să schimbăm câte ceva, mai ales acolo unde sunt identificate unele probleme. Iar dacă în rândurile candidaților pare mai greu, măcar electoratul ar trebui să devină mai pretențios și să le ceară celor care le bat la ușă în precampanie și campanie mai multă responsabilitate.

2148 vizualizari
05 ian. 2024 11:33

Cine și de ce a decis desființarea traseului de transport public Câmpina-Ploiești și retur?

3 comentarii

V-am prezentat zilele trecute o parte dintre schimbările care au intervenit în transportul public județean de persoane, odată cu intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie 2024, a noului program și noilor tarife aprobate de Consiliul Județean Prahova.

Alte stiri recente

210 vizualizari
28 mar. 2024 21:19

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică vor avea loc meciurile etapei a 22-a din Liga A. Iată programul și delegările:

473 vizualizari
28 mar. 2024 20:29

La Câmpina, sancțiune record de suspendare a unui permis de conducere

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, în două intervale orare (7.00 - 9.00 și 15.00 - 17.00), Poliția Câmpina a acționat în municipiul Câmpina și comuna Poiana Câmpina pe linie rutieră.