Ion Alexe, boxerul care a plecat de la Câmpina spre marea performanță și s-a întors acasă cu o medalie olimpică

Social (Categoria articolului)

Ion Alexe, astăzi cetățean de onoare al municipiului Câmpina, s-a născut în comuna Cornu, în urmă cu 72 de ani (vârstă pe care o va împlini peste câteva zile, pe 25 iulie). A început boxul la Clubul Energia al Atelierelor Centrale Câmpina (ACC) în 1962, avându-l ca antrenor pe profesorul Traian Marinescu. De aici, de la Câmpina, a plecat spre marea performanță.

Tânărul boxer Ion Alexe s-a antrenat trei ani la Energia, apoi un an la Plopeni, pentru ca din 1966 să devină sportiv al Clubului Dinamo București, unde i-a avut ca antrenori pe maeștrii Constantin Nour și Titi Dumitrescu. În 1967 a participat la primul său campionat național de seniori, pe care l-a și câștigat, devenit campion național la categoria grea. A fost primul titlu de campion național din seria celor șase obținute în cariera de sportiv. "A fost extraordinar atunci, în '67. Eram cel mai tânăr participant la categoria grea, dar am ajuns în finală unde l-am învins pe idolul meu, marele boxer al acelor vremuri Vasile Mariuțan, cel mai în vârstă participant la competiție. A fost prima mea medalie națională la seniori, iar apoi au urmat marile concursuri internaționale", povestește Ion Alexe, cu multe, foarte multe detalii, de parcă totul s-ar fi întâmplat ieri. (video)
În 1968 a făcut parte din lotul de box al României la Olimpiada din Mexic. A obținut locul al V-lea la categoria sa, fiind învins de celebrul boxer american George Foreman. "Am luptat cu toate forțele mele, cu multă dăruire și ambiție, dar atât s-a putut atunci. Eram tânăr, eram la început de carieră, nu aveam prea multă experiență, iar în fața unui asemenea adversar atât s-a putut. După Mexic '68, Foreman a făcut pasul spre boxul mare, boxul profesionist și a ajuns ceea ce știm cu toții. De câte ori auzeam că a mai câștigat un meci mă bucuram și mă mândream pentru că, vorba românului, nu mă bătuse la Olimpiadă orice prost, mă bătuse Foreman. Trebuie să recunosc și că am avut un trac mare atunci, în Mexic, când am auzit că voi boxa cu George Foreman, pentru că americanii au scos întotdeauna campioni la categoria grea. Campioni de campioni. Foreman era un mare talent încă de tânăr. Talentat, puternic, avea de toate, era născut pentru box, asta e sigur", ne spune Ion Alexe. (video)

După Olimpiada din Mexic, lotul național de box al României a fost invitat la gale inter-țări și astfel Ion Alexe a mers în Statele Unite ale Americii, în Canada, în multe alte state. "Eram mândri de noi, dar eram mândri că reprezentam România. Apăream pe prima pagină în ziarele americane, ziare mari, de 30-40 de pagini, ziare importante. Scriau și de Ceaușescu, o știre mică, undeva într-un colț spre capătul ziarului, iar noi eram pe prima pagină. Știți cum au făcut reclamă americanii la o gală de box care s-a desfășurat la sediul Playboy? Ne-au purtat în mașini decapotabile, cu iepurașii de la Playboy lângă noi, cu fanfară, un întreg spectacol. Reclamă la meciul de box SUA - România", continuă să depene amintiri marele nostru boxer. (video)
În 1969, Ion Alexe a devenit campion european la categoria grea, iar în 1972 a urmat Olimpiada de la Munchen, vârful carierei sale - "Medalia olimpică este visul oricărui sportiv, iar pentru mine, medalia de vicecampion olimpic este cea mai prețioasă medalie dintre toate pe care le am". În semifinala de la Munchen, Ion Alexe a boxat cu mâna dreaptă accidentată. Cu toate acestea, a câștigat și s-a calificat în finală. Dar apoi medicii nu l-au mai lăsat să boxeze, pentru că ligamentele au cedat. A rămas cu medalia de argint și regretul că nu a putut participa la finală. "Pentru mine și în ziua de azi Jocurile Olimpice înseamnă ceva deosebit. Nu orice sportiv poate ajunge la Olimpiadă, acolo sunt cei mai buni. Nu pot reda în cuvinte ce înseamnă cu adevărat pentru mine Jocurile Olimpice și nici nu sunt suficiente cuvintele. Olimpiada a fost, este și rămâne competiția supremă în sport", spune Ion Alexe.

Despre Câmpina sportivă de ieri și Câmpina sportivă de astăzi, Ion Alexe spune cu o anumită tristețe că nici nu există termen de comparație. "Se făcea sport din școală. Erau numeroase competiții între școli, existau pepiniere de talente sportive. În școală am făcut atletism, am făcut lupte, am făcut ciclism, până am ajuns să aleg boxul, spre marea bucurie a tatălui meu. Apoi, am mers la Energia Câmpina, care era un club extraordinar, cu foarte multe secții sportive. Puteai alege orice sport îți doreai să-l practici și era o treabă extrem de serioasă", afirmă Ion Alexe, care are, totuși, două mari regrete, că nu a boxat niciodată la o gală oficială în Câmpina, ci doar la meciuri demonstrative și că nu a ajuns și la a treia Olimpiadă, în 1976, la Montreal. 
După retragerea din box, în 1976, Ion Alexe a fost profesor de educație fizică. Timp de 25 de ani a fost șeful catedrei de sport de la Școala de Poliție din Câmpina. "M-am întors definitiv acasă", ne-a spus marele campion și nu s-a întors cu mâna goală, ci cu numeroase medalii și trofee de la competiții naționale și internaționale. Între ele strălucește medalia olimpică. Ion Alexe este singurul câmpinean medaliat la Olimpiadă.

31002 vizualizari
1

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii
  • STAN COSTEL 22.07.2018 15:13 La multi ani D-le Profesor Ion Alexe., am fost elevul dv-tra in perioada 1988-1990. Astazi tanar pensionar. Cms.sef Costel Stan.

Social

120 vizualizari
29 mar. 2024 07:25

Asociația Cultul Eroilor Câmpina a premiat cele mai bune lucrări de la concursul ”Basarabia, pământ românesc”

Ca în fiecare an, la 27 martie, Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Câmpina, condusă de col (r) Marian Dulă, organizează - în general, împreună cu o unitate de învățământ din localitate - concursul de eseuri și desene ”Basarabia, pământ românesc”.

1105 vizualizari
23 mar. 2024 10:47

Contribuția lunară de întreținere pentru persoanele de la Centrul rezidențial de la Voila se mărește de la aproximativ 3.500 lei la peste 4.000 lei/lunar

Miercuri, 27 martie 2024, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Câmpina, pe ordinea de zi se află și un proiect privind majorarea contribuției lunare de întreținere a persoanelor beneficiare ale serviciilor sociale de la Centrul rezidențial de asistență și reintegrare socială a persoanelor fără adăpost de la Voila.

Alte stiri recente

487 vizualizari
28 mar. 2024 21:19

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică vor avea loc meciurile etapei a 22-a din Liga A. Iată programul și delegările:

2152 vizualizari
28 mar. 2024 20:29

La Câmpina, sancțiune record de suspendare a unui permis de conducere

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, în două intervale orare (7.00 - 9.00 și 15.00 - 17.00), Poliția Câmpina a acționat în municipiul Câmpina și comuna Poiana Câmpina pe linie rutieră.