De astăzi intră în vigoare Regulamentul General pentru Protecția Datelor

Actualitate (Categoria articolului)

Regulamentul General pentru Protecția Datelor a fost adoptat în aprilie 2016 și intră în vigoare de astăzi, 25 mai 2018, în toate țările din Uniunea Europeană. Scopul este acela de protejare a datelor personale ale cetățenilor europeni. Datele care intră sub incidența acestui regulament sunt împărțite în două categorii: date personale (nume, adresă, CNP, IP, e-mail etc) și date sensibil personale (convingeri politice și religioase, orientare sexuală, informații medicale). Chiar dacă unele dintre aceste informații sunt protejate de legi naționale, regulamentul aduce ca noutate protejarea datelor colectate anonim sau sub pseudonim.

Orice companie, instituție sau organizație care stochează sau procesează date personale ale cetăţenilor europeni trebuie să se alinieze Regulamentului pentru Protecţia Datelor. Companiile, instituțiile sau organizațiile trebuie să comunice permanent cu autorităţile de protecţie a datelor, iar cele care procesează un volum mare de date personale sunt obligate să-și înființeze un departament special, condus de un ofițer de protecţie a datelor sau să apeleze la o firmă de specialitate. Companiile care nu vor respecta noul regulament vor plăti amenzi substanţiale. Vorbim de sume de până la 20 de milioane de euro sau 4% din cifra de afaceri globală, oricare dintre acestea este mai mare. În plus, utilizatorii care consideră că au fost prejudiciaţi pot obține despăgubiri.
"În procesarea datelor, organizaţiile trebuie să furnizeze informaţii clare referitoare la modul de utilizare: în ce scop sunt folosite datele, care este baza legală de procesare, cât timp vor fi stocate datele, ce entităţi le pot accesa, care sunt drepturile fundamentale de protecţie a datelor, dacă datele vor fi transferate în afara Uniunii Europene, în ce condiţii poate fi depusă plângere, cum poate fi anulat acordul privind procesarea datelor. Dacă datele unei persoane nu mai sunt procesate ori sunt utilizate ilegal, persoana respectivă poate cere ştergerea datelor sale. Cu toate acestea, trebuie garantate alte drepturi UE, precum libertatea de exprimare”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

3648 vizualizari

Comentarii

Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Actualitate

1081 vizualizari
28 mar. 2024 20:29

La Câmpina, sancțiune record de suspendare a unui permis de conducere

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, în două intervale orare (7.00 - 9.00 și 15.00 - 17.00), Poliția Câmpina a acționat în municipiul Câmpina și comuna Poiana Câmpina pe linie rutieră.

253 vizualizari
28 mar. 2024 19:58

Primim de la cititori. Groapa de pe Islaz... Strada Islaz

Un cititor CâmpinaTV.ro ne-a transmis în urmă cu mai multe zile, pe numărul de whatsapp 0733.388.425, o imagine surprinsă pe o stradă din cartierul Câmpinița. 

Alte stiri recente

10 vizualizari
29 mar. 2024 07:25

Asociația Cultul Eroilor Câmpina a premiat cele mai bune lucrări de la concursul ”Basarabia, pământ românesc”

Ca în fiecare an, la 27 martie, Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Câmpina, condusă de col (r) Marian Dulă, organizează - în general, împreună cu o unitate de învățământ din localitate - concursul de eseuri și desene ”Basarabia, pământ românesc”.

325 vizualizari
28 mar. 2024 21:19

Liga A Prahova, etapa a 22-a. Programul și delegările

Sâmbătă și duminică vor avea loc meciurile etapei a 22-a din Liga A. Iată programul și delegările: